Kárpát-medence
Trianon 100: Emlékező videóval készülnek az Összetartozás Napjára

Az Összetartozás Napjára készülnek, szerte a Kárpát-medencében. Június 4-én, vagyis jövő csütörtökön lesz száz éve, hogy aláírták a trianoni békediktátumot. A járvány miatt a tömegrendezvények elmaradnak, ezért Magyarországon és külhonban is emlékező videókat forgatnak – hangzott el az M1 Híradójában.

Történelmi helyszínen, Zebegényben forgatott kisfilmet a Magyar Állami Operaház. Ők videóval emlékeznek meg Trianon századik évfordulójáról. A szózatot, a himnuszt és a Boldogasszony Anyánk kezdetű népdalt énekeltél el. A forgatásban az Operaház csaknem száz művésze vett részt, zenészek és énekesek.

„Felkérésre rögtön úgy éreztem jönni kell, jönni kell ide a kollégáimmal együtt és meg kell emlékezni erről a száz év Trianonról, ami egy nagy tragédia, de mégis összetart bennünket” – fogalmazott Gazdag Ferenc hegedűművész, a Magyar Állami Operaház zenekari tagja.

Az Operaház évek óta különleges műsorral készül az évfordulóra. De a járvány miatt ezek most elmaradnak.

„Ezek ugye nem eljátszhatóak jelen helyzetben, ezek a beltéri előadások, az egyik az kétezres a másik hat-hétszázas együttlétet jelent zárt térben, úgyhogy ki kellett találni valami mást, és arra gondoltam, hogy ez a zebegényi, az összmagyarságnak is szimbólumként tekinthető emlékmű, ez egy alkalmas, ihletett helyszín” – mondta az Operaház főigazgatója, Ókovács Szilveszter.

Nagyváradon is filmet forgatnak. A helyi táncegyüttes tagjai a város középkori várában táncoltak. A Körbetáncoljuk a Kárpát-medencét elnevezésű felhíváshoz bukovinai székely táncokból mutattak be ízelítőt.

„Június négy alkalmából az Összetartozás 100 Folk kezdeményezésére reagáltunk. Sajnos a járványhelyzet miatt nem lehet előadásokat, nem lehet közös ünneplés, ezért kihasználtuk ezt a lehetőséget” – ismertette Szabó Enikő Ágnes, az együttes tánckarvezetője.

Zúgnak majd a harangok az évfordulón Szabadkán. De nemcsak ott! Kárpát-medence-szerte száz másodpercig zúgnak majd a harangok a trianoni évfordulón, június 4-én.

A szabadkai plébános úgy fogalmazott, hogy Trianon kapcsán nem szabad keseregni.

„Nem keseregni szeretnénk június 4-én, mi is harangozni fogunk egyébként, hanem pont a harangszó által szeretnénk imádságra hívni a híveinket, hogy mindenki, aki meghallja ezt a száz másodpercig hangzó harangszót, az egy picit talán elsiratva a régmúltat, azért imádkozzék, hálaadásul, hogy megmaradhatott a magyarság még egy ilyen sorscsapás után is” – fejtette ki Szakály József esperesplébános, címzetes prépost, a szabadkai Munkás Jézus templom papja.

A Székely Nemzeti Tanács elnöke szerint fontos, hogy alkotásokkal és kreatív programokkal emlékezzenek az évfordulóra.

„Az alkotás, az építés, a tanulás, és ehhez energiát lehet meríteni, éppen a haragból, éppen a gyászból, és ezért jó, hogy éppen a nemzeti összetartozás napjának nevezzük, mert csakis összefogva, együtt lehet építkezni, együtt lehet alkotni, teremteni” – közölte Izsák Balázs, a tanács elnöke.

Június 4-én a Trianoni békeszerződés századik évfordulóján szinte minden magyar lakta településen tartanak majd megemlékezéseket, szerte a Kárpát-medencében. (M1)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A járványügyi intézkedések miatt idén különös volt az Ezer Székely Leány Napja Csíksomlyón. Az utóbbi évek nagy népünnepélye helyett kevesebb résztvevővel tartották tegnap az Ezer Székely Leány Napját. A települések felvonulása és színpadi bemutatkozása elmaradt. A szervezők kérésének megfelelően csupán...
2020. JÚLIUS 6.
[ 10:51 ]
Szélesebb támogatotti kört megcélozva, 2,56 milliárd forintos keretösszeggel hirdette meg idén kárpátaljai szociális programcsomagját a magyar kormány szerdától. A határon túli magyarság egyik legkiszolgáltatottabb része a kárpátaljai, a kormány azonban mindent megtesz annak érdekében, hogy az ottani magyarság...
2020. JÚLIUS 1.
[ 13:31 ]
Egy júniusi felmérés hétfőn közölt eredményei szerint az erdélyi magyarok jobban tartanak az új típusú koronavírus-járvány gazdasági hatásaitól, mint a megbetegedéstől. A kolozsvári SoDiSo Research közvélemény-kutató cég június 5-17. között online kérdőíves felmérést végzett az Erdélyben élő, magyar...
2020. JÚNIUS 29.
[ 16:13 ]
Beolvasás folyamatban