Kárpát-medence
Tőkés László: Lehetséges a megbékélés, ha Románia szakít az állampolitikai rangra emelt magyarellenességgel
Betűméret:             

Tőkés László szerint Trianon centenáriumának mementója utat nyithat a magyar-román megbékélés előtt, ha az erdélyi magyarok teljes jogú polgárai lesznek Romániának, és Bukarest szakít az állampolitikai szintű magyarellenességgel.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke erről Bukarestben beszélt az MTI-nek, ahol csütörtökön halasztással kezdődött annak a pernek a fellebbviteli tárgyalása, amelyet a Románia Csillaga érdemrendtől történt megfosztása miatt indított Klaus Iohannis államfő ellen.

Tőkés László rámutatott: úgy kellene Romániában is a megbékélés útjára lépni, ahogyan Igor Matovic szlovák kormányfő tette, amikor közös trianoni megemlékezésre hívta, és Szlovákia teljes jogú polgárainak nyilvánította a felvidéki magyarokat.

"A határokat átrajzolhatták, de a szülőföldünktől senki nem foszthat meg. Legyünk mi is teljes értékű polgárai a jelenlegi Romániának" - szorgalmazta az EMNT elnöke.

Úgy vélekedett: tudatos időzítés történt a román igazságszolgáltatás részéről, amikor erre a jelképes dátumra tűzte ki a tárgyalást, hiszen egy meghamisított, de Trianonnal egyébként közvetett kapcsolatban álló állításáért fosztották meg román állami kitüntetésétől.

Felidézte: 2013-ban Tusnádfürdőn azt kérte Orbán Viktor magyar miniszterelnöktől, hogy gyakoroljon védhatalmi státuszt az erdélyi magyarok felett, miképpen ezt teszi Ausztria az olaszországi, dél-tiroli német közösség esetében, kijelentése azonban a román fordításban már a gyarmati függésre utaló "protektorátussá" torzult.

Tőkés László úgy értékelte: Klaus Iohannis román államfő magyarellenes megnyilatkozásai közé tartozik az érdemrend visszavonása, és ezzel a rendelettel nemcsak személyét fosztotta meg a román állami kitüntetéstől, hanem azt a magyar közösséget is, amely 1989-ben Temesváron szembeszállt a Ceausescu-diktatúrával.

"Temesvár azt üzeni: van lehetőség a megbékélésre, de ennek céljából szakítania kell Klaus Iohannisnak és a bukaresti kormánynak a szekuritátés (kommunista titkosszolgálati), iliescui magyarellenes hagyományokkal" - jelentette ki Tőkés László.

Kincses Előd, az EMNT elnökének ügyvédje az MTI-nek elmondta: egy eljárási hiányosság miatt halasztották az ügy érdemi tárgyalását július 16-ára, a fellebbezést tárgyaló legfelsőbb bíróság ugyanis nem küldött idézést Románia jelenlegi miniszterelnökének, Ludovic Orbannak, csak Dacian Ciolos volt kormányfőt idézték be, aki a kitüntetés visszavonásáról szóló elnöki rendeletet ellenjegyezte.

Felidézte: a Románia Csillaga érdemrend "becsületbírósága" (etikai testülete) a védelemhez való jogát megtagadva minősítette Tőkés Lászlót méltatlannak a kitüntetésre, a testület tagjaként pedig két olyan szociáldemokrata politikus is ítélkezett felette, aki egyben feljelentő volt az ügyben.

Tőkés Lászlótól az érdemrend becsületbíróságának javaslatára Klaus Iohannis román államfő 2016-ban vonta vissza a Románia Csillaga lovagi fokozatát, amelyet az 1989-es temesvári forradalom kirobbantásában szerzett történelmi érdemeiért kapott meg a 20. évfordulón. A bukaresti táblabíróság alapfokon elutasította Tőkés László keresetét, amelyben az EP-képviselő a román állami kitüntetését visszavonó elnöki rendelet megsemmisítését kérte.

Az EMNT elnöke a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából a bukaresti Calvineum református templom udvarán csütörtökön megkoszorúzta a magyar hősök emléktábláját. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

II. Rákóczi Ferenc életútja és az általa vezetett szabadságharc is azt mutatja, hogy keresni kell a szövetségkötés lehetőségeit a Kárpát-medencében élő nemzetekkel - jelentette ki Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a felvidéki Borsiban, ahol részt vett a II....
2024. MÁRCIUS 24.
[ 15:46 ]
A mai modern világban, ahol ezeket az értékeket rendre megkérdőjelezik, magyarságunk és kultúránk megtartása létkérdés – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára a felvidéki Nagymegyeren, ahol beszédet mondott a helyi folklórközpont átadásán szerdán. A nemzetpolitikai...
2024. MÁRCIUS 20.
[ 17:56 ]
Választási megállapodást kötött a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a két kisebbik erdélyi magyar párttal, az Erdélyi Magyar Szövetséggel (EMSZ) és a Magyar Polgári Erővel (MPE) szerdán Kolozsváron, jelentette az MTI. A 2024-ben tartandó négy romániai választásra vonatkozóan az RMDSZ külön-külön...
2024. MÁRCIUS 20.
[ 14:31 ]
Beolvasás folyamatban