Kárpát-medence
Potápi: A sikeres nemzetpolitika letéteményesei a fiatalok
Betűméret:             

A koronavírus-járvány okozta helyzetből a magyarság megerősödve került ki - hangoztatta a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára hétfőn Sátoraljaújhelyen.

Potápi Árpád János a Rákóczi Szövetség Kárpát-medencei Középiskolások Táborának megnyitóján hangsúlyozta: továbbra is szeretnének sikeres nemzetpolitikát folytatni. Ehhez fiatalok kellenek, hiszen minden politika értelmét veszti, ha nincs mögötte utánpótlás - tette hozzá.

Kiemelte: a nemzeti összetartozás és az erős magyar közösségek évének tervezett programjait a koronavírus-járvány jelentősen átírta. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a karantén következtében ugyanakkor a kapcsolatok ápolásának új lehetőségei nyíltak meg, és így "meg tudtuk erősíteni közösségeinket, szervezeteinket".

"Mondhatjuk azt is, hogy az egész helyzetből a magyarság megerősödve került ki" - közölte az államtitkár.

Reményét fejezte ki, hogy a jövőben az új lehetőségeket is kihasználva változatlanul sikeres nemzetpolitikát lehet építeni.

Arra bátorította a tábor résztvevőit, hogy maguk is vállaljanak szerepet ebben a folyamatban. Reméli - mondta a nemzetpolitikai államtitkár -, hogy "a Rákóczi-táborok lakói magyarságélménnyel és magyarságtudattal megerősödve, erős hazaszeretettel felvértezve térnek vissza lakóhelyükre", és a nyár további részében is lesz lehetőségük hasonló kikapcsolódásra.

Potápi Árpád János elismerően szólt a Rákóczi Szövetség kapcsolatépítő munkájáról, amelyet évtizedek óta a Kárpát-medence, valamint néhány éve a diaszpóra magyarságának érdekében folytat. Tevékenységük elsősorban a gyerekeket és a diákokat érinti, de az idősebbeket is - mondta, hozzátéve, hogy a Kárpát-medencében és a diaszpórában is működnek Rákóczi-körök.

A Rákóczi Szövetség idei első nagyobb rendezvénye, a Kárpát-medencei Középiskolások Tábora hétfőtől vasárnapig tart. A tábor mintegy 300 lakója az anyaországból, a Felvidékről, Erdélyből és Délvidékről érkezett, Kárpátaljáról a járványhelyzet miatt csupán felnőttek vesznek részt a programokon. Ezek között lesznek felvidéki és bodrogközi kirándulások, a résztvevők ellátogatnak a sátoraljaújhelyi Zemplén Kalandparkba, a Magyar Nyelv Múzeumába, Széphalomra, de lesz mások mellett táncház és kézműves foglalkozás is.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

II. Rákóczi Ferenc életútja és az általa vezetett szabadságharc is azt mutatja, hogy keresni kell a szövetségkötés lehetőségeit a Kárpát-medencében élő nemzetekkel - jelentette ki Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a felvidéki Borsiban, ahol részt vett a II....
2024. MÁRCIUS 24.
[ 15:46 ]
A mai modern világban, ahol ezeket az értékeket rendre megkérdőjelezik, magyarságunk és kultúránk megtartása létkérdés – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára a felvidéki Nagymegyeren, ahol beszédet mondott a helyi folklórközpont átadásán szerdán. A nemzetpolitikai...
2024. MÁRCIUS 20.
[ 17:56 ]
Választási megállapodást kötött a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a két kisebbik erdélyi magyar párttal, az Erdélyi Magyar Szövetséggel (EMSZ) és a Magyar Polgári Erővel (MPE) szerdán Kolozsváron, jelentette az MTI. A 2024-ben tartandó négy romániai választásra vonatkozóan az RMDSZ külön-külön...
2024. MÁRCIUS 20.
[ 14:31 ]
Beolvasás folyamatban