Kárpát-medence
Erdély legnagyobb rendezvényközpontját építenék meg Maros megyében

Több ezer fős események befogadására alkalmas multifunkcionális és innovatív rendezvényközpont építését tervezi a Maros Megyei Tanács.

Az Erdélyi Tudásközpontnak nevezett rendezvényközpont és a hozzá kapcsolódó kutatóközpont látványterveit sajtótájékoztató keretében mutatta be kedden Péter Ferenc, a Maros megyei önkormányzat elnöke, aki a második mandátumára pályázik a szeptember 27-i önkormányzati választásokon.

"Maros megyének olyan földrajzi és infrastrukturális adottságai vannak, amelyek a térség vezető megyéjévé tudják tenni. Az ország központi részén helyezkedik el, van egy nemzetközi repülőtere, és a közeljövőben nemcsak egy, hanem két autópálya halad majd át a megyén. Az ebből adódó lehetőségeket elemezve született meg annak a projektnek az ötlete, amely a megye következő tíz évének legfontosabb innovációs beruházása lesz" - emelte ki az Erdélyi Tudásközpont bemutatóján Péter Ferenc.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikusa hozzátette: Maros megyében jelenleg nincs olyan sportcsarnok vagy vásárcsarnok, ahol egy nagyobb rendezvényt meg lehetne szervezni. Ezt a hiányt szeretnék pótolni az Erdélyi Tudásközpont megépítésével, ahol hazai és nemzetközi szakmai konferenciákat, valamint beltéri és szabadtéri kiállításokat, vásárokat, de akár kulturális rendezvényeket - például koncerteket - is lehet majd szervezni.

Az Erdélyi Tudásközponthoz kapcsolódik majd egy nagyméretű adatközpont és egy kutatóközpont is, ahol információs technológiai (IT-) szakemberek és egyetemisták kapnak lehetőséget arra, hogy IT-fejlesztéseken dolgozzanak.

"Ma Kolozsvár egyértelműen dominálja az erdélyi IT-szektort. Az Erdélyi Tudásközpont megépítésével azonban mi is versenybe szállhatunk azon a területen, amely az elmúlt tíz évet meghatározta, és vélhetően a következő évtizedeket is dominálni fogja. Mi azt akarjuk, hogy legyen Maros megyének vezető szerepe a digitalizáció és az innováció területén is!"

Soós Zoltán, Marosvásárhely független polgármester-jelöltje hozzátette: Marosvásárhelyt Erdély vásárközpontjává kell fejleszteni, másrészt elő kell segíteni, hogy a hazai tudás ne menjen el, a külföldi tudás pedig a városba jöjjön.

W. Szabó Péter mesterségesintelligencia-kutató, az RMDSZ helyi képviselőjelöltje megjegyezte: Marosvásárhelyen két egyetemen több mint 400 informatikust képeznek minden évben, és ezt Maros megye előnyére kellene fordítani.

A rendezvényközpontot Marosvásárhely közelében, a repülőtér és az autópálya nyomvonalának találkozásánál építenék meg, az EU innovációs célra elkülönített forrásaiból. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A koronavírus-járvány miatt vegyes rendszerben kezdte el huszadik tanévét a magyar állam által fenntartott Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE). A keddi tanévnyitó beszédeit a világhálón követhették a diákok, és hasonlóan fog történni az órák egy részével is. Dávid László rektor felidézte: az...
2020. SZEPTEMBER 15.
[ 16:29 ]
A Rákóczi Szövetség Kárpátalján is segíti az iskolakezdést: szeptember 16. és 23. között 89 településen, 1831 iskolakezdő gyermek családjainak adják át a szervezet helyi partnerei az anyaországi társadalom - benne több száz települési önkormányzat - magyar iskolaválasztást elismerő ösztöndíját. A Rákóczi...
2020. SZEPTEMBER 14.
[ 19:39 ]
Mostantól az interneten mindenki számára hozzáférhető, kutatható az I. világháborúban hősi halált halt, megsebesült és hadifogságba esett magyarországi katonák adatbázisa. A katonahoseink.militaria.hu oldalt hétfőn mutatták be Budapesten, a Honvédelmi Minisztérium (HM) Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. Németh...
2020. SZEPTEMBER 14.
[ 13:07 ]
Beolvasás folyamatban