Kárpát-medence
Közös kormányzásra készül az RMDSZ és a PNL

Az idei választások megnyerésére és közös kormányzásra készülnek Romániában az Európai Néppárt (EPP) tagpártjai, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) - erősítette meg csütörtökön a PNL és az RMDSZ elnöke az Európai Parlament néppárti frakciójának igazgatótanácsával folytatott távértekezleten.

Romániában szeptember 27-én tartják az önkormányzati, december 6-án pedig a parlamenti választásokat. A PNL-nek mintegy tíz százalékpontos előnye van a Szociáldemokrata Párttal (PSD) szemben és az Európai Néppárt tagpártjaival, a - parlamenti küszöb átlépésére jelenleg esélytelennek tartott - Népi Mozgalom Párttal (PMP), illetve az RMDSZ-szel szeretne kormánykoalíciót alkotni - szögezte le a PNL-t vezető Ludovic Orban miniszterelnök.

Hozzátette: ha a néppárti erőknek nem sikerülne többséget alkotniuk, semmiképp sem lépnének kormányra a "volt kommunistákkal, jelenlegi szocialistákkal", hanem megpróbálnának más lehetséges partnereket bevonni - tette hozzá a kormányfő.

Az RMDSZ is szövetségre akar lépni az önkormányzati választások után PNL-vel mindenütt ahol lehetséges, mert Romániának politikai stabilitásra van szüksége - mutatott rá Kelemen Hunor. Az RMDSZ elnöke kifejtette: Romániában folyamatos politikai válság van, az utóbbi nyolc évben tíz kormánya volt az országnak. Úgy vélte: a helyhatósági és parlamenti választások után stabilitásra, hosszú távú építkezésre kell törekedni.

"Az RMDSZ-nek és a PNL-nek azonos célkitűzése van: Románia fejlesztése, ezért túl kell lépni a múlt problémáin, és a jövőre kell koncentrálni" - idézte Kelemen Hunort az Agerpres hírügynökség.

A EPP frakcióvezetősége és a román kormánytagok bukaresti tanácskozását Manfred Weber, az EPP frakcióvezetője elnökölte, aki köszönetet mondott Klaus Iohannis román államfőnek és Ludovic Orban miniszterelnöknek, hogy "visszahozták Romániát az európai útra".

A tanácskozáson annak a 80 milliárd eurónak a felhasználására is kitértek, amelyet az Európai Unió a 2021-27-es uniós költségvetésből, illetve a - koronavírus-járvány negatív hatásait ellensúlyozandó - gazdasági helyreállítási alapból különített el Románia számára.

Bukaresti látogatása alkalmából Webert a román államfő is fogadta, aki azt kérte az EPP-től, hogy támogassa Románia felvételét a schengeni övezetbe. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A koronavírus-járvány miatt vegyes rendszerben kezdte el huszadik tanévét a magyar állam által fenntartott Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE). A keddi tanévnyitó beszédeit a világhálón követhették a diákok, és hasonlóan fog történni az órák egy részével is. Dávid László rektor felidézte: az...
2020. SZEPTEMBER 15.
[ 16:29 ]
A Rákóczi Szövetség Kárpátalján is segíti az iskolakezdést: szeptember 16. és 23. között 89 településen, 1831 iskolakezdő gyermek családjainak adják át a szervezet helyi partnerei az anyaországi társadalom - benne több száz települési önkormányzat - magyar iskolaválasztást elismerő ösztöndíját. A Rákóczi...
2020. SZEPTEMBER 14.
[ 19:39 ]
Mostantól az interneten mindenki számára hozzáférhető, kutatható az I. világháborúban hősi halált halt, megsebesült és hadifogságba esett magyarországi katonák adatbázisa. A katonahoseink.militaria.hu oldalt hétfőn mutatták be Budapesten, a Honvédelmi Minisztérium (HM) Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. Németh...
2020. SZEPTEMBER 14.
[ 13:07 ]
Beolvasás folyamatban