Kárpát-medence
Határon átívelő együttműködés az okosváros-fejlesztésekben

A határ menti térségek okosváros szempontú fejlesztéseit is segítheti a továbbiakban az a szakmai együttműködés, amelynek a megerősítéséről állapodott meg a Digitális Jólét Program (DJP) a Hét Határ Határon Átnyúló Önkormányzati Szövetség a Kárpát-medencében Egyesülettel - közölte a Digitális Jólét Nonprofit Kft. csütörtökön.

Az MTI-hez eljuttatott közleményükben rámutatnak: világszerte óriási az igény, hogy a városok intelligensebbek legyenek, hatékonyan kezeljék az urbanizáció kihívásait, valamint adekvát válaszokat adjanak a hatékonyság, a költségek és az ökológiai lábnyom csökkentése problémáira. A digitalizáció és az okosváros-modell szerinti fejlesztések hatása pedig túlterjeszkedik a települések és a régiók határain, sőt számos szolgáltatás esetében már nem értelmezhetőek az országhatárok sem.

A DJP keretében működő DJP-Civitas Sapiens műhely dedikáltan foglalkozik az okosváros intézkedések végrehajtásával, mintaprojektek működtetésével és társadalmi becsatornázásával. A műhely jelenleg a digitális magyar falu (smart village) projekt szakmai és társadalmi előkészítésén is dolgozik, azt a célt szolgálva, hogy a HHÖSZ együttműködés révén a határon túli magyarlakta területeken a magyarság megmaradása és fejlődése szempontjából fontos falvak be tudjanak kapcsolódni a különböző okosváros projektekbe.

A digitális falu fejlesztések részei lesznek a vidékfejlesztési forrásokat biztosító KAP Stratégiának is - ismertetik a közleményben. A két szervezet között megállapodás részeként létrejött egy Kárpát-medencei jó gyakorlatokat tartalmazó úgynevezett toolbox is, amelyet a HHÖSZ működtet majd, a DJP szakmai segítségével.

A HHÖSZ 2005-ben alakult. A szövetség uniós és a hazai fejlesztési pályázatok híreivel, adott célokhoz pályázati források felkutatásával, illetve projektkoordinációval nyújt szakmai segítséget a településeknek. A szövetségnek jelenleg közel száz aktív tagja van: magyarországi és határon túli önkormányzatok és magyar nemzetiségű EP-képviselők. Elnöke Cser-Palkovics András, Székesfehérvár Megyei Jogú város polgármestere. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Karantént foganatosítanak a hatóságok szombattól a Kolozs megyei Széken és Tordaszentlászlón a koronavírus-fertőzöttek magas száma miatt. A korlátozó intézkedésről csütörtökön este döntött a megyei vészhelyzeti bizottság, írja a kronika.ro hírportál. Az érintett településeken „maximális súlyosságú a...
2020. OKTÓBER 23.
[ 11:14 ]
Románia mind a 41 megyéjében, a 42. bukaresti és a 43. külföldi választókerületben is iktatta parlamenti jelöltlistáit a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) - közölte csütörtökön a szövetség. Az RMDSZ-nek 568 képviselő- és szenátorjelöltje van belföldön, 5 jelöltje külföldön. A magyar szövetség 34...
2020. OKTÓBER 22.
[ 23:33 ]
- A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME), szűk körben emlékezett meg a Rákóczi Szövetség az 1956-os forradalomról és szabadságharcról a 64. évfordulón, a csütörtöki rendezvényt 300 Kárpát-medencei középiskola diákjai követték online. A közösségi médiában közvetített eseményen...
2020. OKTÓBER 22.
[ 13:11 ]
Beolvasás folyamatban