Kárpát-medence
Csíkszeredában az utcanévtáblák kettévágásával hajtottak végre egy bírósági ítéletet
Betűméret:             

Csíkszeredában az utcanévtáblák kettévágásával hajtották végre a román nyelv elsőbbségét megszabó bírósági ítéletet - közölte hétfőn a Székelyhon.ro portál.

Csíkszereda polgármesterét a magyar szimbólum- és nyelvhasználat ellen küzdő Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) perelte be 2018-ban azért, mert a 81,5 százalékban magyarok által lakott város utcanévtábláin egy sorban, előbb magyarul, majd románul tüntették fel az utcaneveket. A bukaresti táblabíróság júniusban jogerős ítéletben kötelezte a polgármestert, hogy cserélje ki az utcanévtáblákat olyanokra, amelyeken felül szerepel az utca neve az állam hivatalos nyelvén, és ez alatt a magyar utcanév.

A városvezetés úgy hajtotta végre a jogerős ítéletet, hogy a magyarul majd románul egy sorba írt utcanevet tartalmazó táblákat középen elvágta és a román nevet tartalmazó fél táblát a magyar fölé rögzítette.

Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda leköszönő polgármestere a Székelyhonnak elmondta: volt olyan elképzelés is, hogy a táblákat 90 fokkal balra elfordítva, függőleges formában teszik vissza, szétvágás nélkül. Így ugyanis a korábban hátul levő román megnevezés felül került volna, de végül elvetették ezt a megoldást és a táblák elvágásáról döntöttek.

A polgármester úgy vélte: az utcanévtáblák nyelvi sorrendje esetében a bíróság "törvényhozóként" lépett fel, mivel ezt semmilyen jogszabály nem rögzíti. A feljelentő az alkotmányra hivatkozott, amely szerint az országban a román az egyedüli hivatalos nyelv, valamint azokra a jogszabályokra, amelyek a településnevekre, forgalmi táblákra, közintézmények megnevezéseire vonatkoznak. A bíróság ennek ellenére mind első, mind másodfokon a feljelentő egyesület javára döntött.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
endre
2020. OKTÓBER 14. [ 3:50 ]

en egymas mele tenem a ket tablat a magyart elsokent


II. Rákóczi Ferenc életútja és az általa vezetett szabadságharc is azt mutatja, hogy keresni kell a szövetségkötés lehetőségeit a Kárpát-medencében élő nemzetekkel - jelentette ki Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a felvidéki Borsiban, ahol részt vett a II....
2024. MÁRCIUS 24.
[ 15:46 ]
A mai modern világban, ahol ezeket az értékeket rendre megkérdőjelezik, magyarságunk és kultúránk megtartása létkérdés – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára a felvidéki Nagymegyeren, ahol beszédet mondott a helyi folklórközpont átadásán szerdán. A nemzetpolitikai...
2024. MÁRCIUS 20.
[ 17:56 ]
Választási megállapodást kötött a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a két kisebbik erdélyi magyar párttal, az Erdélyi Magyar Szövetséggel (EMSZ) és a Magyar Polgári Erővel (MPE) szerdán Kolozsváron, jelentette az MTI. A 2024-ben tartandó négy romániai választásra vonatkozóan az RMDSZ külön-külön...
2024. MÁRCIUS 20.
[ 14:31 ]
Beolvasás folyamatban