Kárpát-medence
Udvarhelyszéki képviselőt és szenátort javasolt az RMDSZ-nek Székelyudvarhely polgármestere

Udvarhelyszéki képviselőt és szenátort javasolt a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) Gálfi Árpád, Székelyudvarhely Szabad Emberek Pártja (POL) színeiben újraválasztott polgármestere.

Az MTI-hez eljuttatott közleményében Gálfi Árpád közölte: tárgyalásokat kezdeményezett Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel, és olyan személyeket javasolt egy képviselői és egy szenátori tisztségre, akik politikailag nem elkötelezettek, és garantálják a harmonikus együttműködést a város vezetésével.

A polgármester szerint a székelyudvarhelyi és udvarhelyszéki emberek élhető és fejlődő térségben akarnak élni, ezért nemcsak a helyi önkormányzatban hanem a parlamentben is Udvarhelyszék érdekeit előtérbe helyező emberekre van szükség. Hozzátette: e célból együttműködésre törekszenek az RMDSZ-szel.

"Felajánlottuk Kelemen Hunor elnök úrnak, hogy amennyiben a megfelelő, támogatásunkat is élvező szakembereket jelölnek befutó helyekre a parlamenti választásra, akkor minden igyekezetünkkel támogatjuk az RMDSZ-t, hiszen országos szinten a képviselet csakis az RMDSZ színeiben oldható meg egyelőre" - közölte a polgármester.

Gálfi Árpád 2016-ban a Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) közös jelöltjeként nyerte meg a választást Székelyudvarhelyen. Pártja, az MPP azonban tavaly kizárta a soraiból. A polgármester elindította a Székelyudvarhelyért Párt bejegyzését, de volt párttársai gáncsoskodása miatt a pártbejegyzés nem történt meg a megfelelő időben, ezért a szeptember végi önkormányzati választásokon támogatóival együtt a Szabad Emberek Pártja (POL) román-magyar párt színeiben indult, és elsöprő győzelmet aratott az RMDSZ és az MPP jelöltjeivel szemben.

Gálfi Árpádot a szavazatok több mint kétharmadával választották meg második mandátumára, a POL jelöltlistájáról pedig 12-en jutottak be a 19 tagú városi tanácsba.

Az RMDSZ nemcsak Székelyudvarhelyen, hanem az egész Udvarhelyszéken gyengén szerepelt az önkormányzati választásokon. Az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) polgármesterjelöltjét választották a térség másik két kisvárosa: Székelykeresztúr és Szentegyháza élére is. Ráadásul mindkét kisváros önkormányzata EMSZ-es többséggel működhet.

A 34 ezer lakosú Székelyudvarhely lakosságának több mint 95 százaléka vallotta magát magyarnak a legutóbbi népszámláláson. A székelyföldi várost az 1989-es rendszerváltozás után többnyire az RMDSZ-szel szemben álló magyar ellenzéki polgármesterek vezették. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A külhoni magyarság szempontjából jól sikerült vajdasági és erdélyi választási szereplés sorába illeszkednek az ukrajnai önkormányzati választásokon elért kárpátaljai magyar eredmények. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetségnek az előzetes adatok alapján mindenhol lesz képviselete, ahol magyarok élnek. Nagy...
2020. OKTÓBER 26.
[ 21:28 ]
Több tucat székelyföldi településen gyújtottak őrtüzeket vasárnap este Székelyföld autonómiája napján. A valamennyi helyszínen felolvasott petícióban Brüsszelnek üzentek a megmozdulások résztvevői. Gazda Zoltán a szervező Székely Nemzeti Tanács (SZNT) irodavezetője elmondta: idén a koronavírus járvány miatt...
2020. OKTÓBER 25.
[ 18:53 ]
Potápi Árpád János államtitkár szerint ma nem fegyverrel kell küzdeni a szabadságért, amiként az 1956-os forradalom hősei tették, hanem csak aláírással. A magyar kormány nemzetpolitikáért felelős államtitkára a székelyföldi Madéfalván beszélt erről a székelyföldi autonómia napja alkalmából a Siculicidium...
2020. OKTÓBER 25.
[ 15:33 ]
Beolvasás folyamatban