Kárpát-medence
A járvány Kolozs és Temes megyében jobban, Partiumban és Székelyföldön kevésbé csökkentette a gazdasági mobilitást
Betűméret:             

Egy pénteken közölt elemzés szerint a koronavírus-járvány Kolozs és Temes megyében jobban, Partiumban és Székelyföldön kevésbé csökkentette a gazdasági mobilitást.

Az elemzést az Erdélystat.ro portál készítette a Google által szolgáltatott adatok alapján. A Google az android operációs rendszert használó mobiltelefonok helymeghatározási adataiból közölt statisztikákat. Az elemzés készítői azt vizsgálták meg, hogy a 2020. január 3. és 2020. február 6. közötti időszakhoz viszonyítva hogyan változott a mobiltelefont magukkal hordó személyek sűrűsége a munkahelyeken, az élelmiszerboltokban, a patikákban, a tömegközlekedési állomásokon, a kiskereskedelmi egységekben, valamint a szabadidős tevékenységek helyszínein. Szerintük az ilyen helyeken mért forgalom a gazdasági mobilitásra utal.

Megállapították: Erdély gazdasági mobilitási mutatója az országos átlaghoz hasonlóan alakult, főleg a március 16-tól május 14-ig tartó szükségállapot idején. Ebben az időszakban Romániában átlagosan 49,7 százalékkal, míg Erdélyben 47,6 százalékkal volt alacsonyabb a gazdasági mobilitás, mint az év eleji viszonyítási időszakban. A nyári hónapokban az erdélyi mutató kissé az országos átlag fölé emelkedett, de a járvány előtti szintjét Erdélyben sem érte el. Június közepe után csak a hétvégéken sikerült meghaladni az év eleji mobilitás szintjét.

A mobilitási adatok jelentős különbségeket rajzolnak ki Erdély régiói között. Ezek szerint a Maros és Kolozs megyéket magában foglaló Közép-Erdélyben esett vissza a legjobban a mobilitás. Ez leginkább Kolozs megye és azon belül Kolozsvár jelentős visszaesésével magyarázható. Itt az online oktatás miatt a város lakosságának a közel negyedét kitevő egyetemisták otthonról tanulnak és a dolgozók közül is kevesebben tartózkodnak a munkaheleken. Az elemzők szerint ez azzal áll összefüggésben, hogy a megye GDP-jének nagy szeletét adják az információs és kommunikációs szolgáltatások, és ebben a szektorban könnyebb volt átállni az otthoni munkavégzésre. Hasonló mintázat látható Brassó, Temes és részben Szeben megyében, itt csökkentek a legnagyobb mértékben a mobilitási értékek.

A Partiumban mért kisebb gazdasági mobilitási visszaesést az elemzők az ipari tevékenység magas részarányával magyarázták. Hozzátették: a gyártási tevékenységek során a fizikai jelenlét elengedhetetlen.

Mint közölték: Székelyföld gazdasági aktivitása is átlag alatti mértékben csökkent, és itt sikerült leginkább visszatérni a megszokott mobilitáshoz. Ez augusztusban 5,2 százalékkal meg is haladta az alapállapotot. Ez részben a régió alacsonyabb járványügyi érintettségével, másrészt a gazdaság szerkezetével magyarázható, az otthoni munkát lehetővé tevő ágazatok részaránya nem számottevő. Székelyföldön a hétköznapokon nem tért vissza a gazdasági aktivitás a normális kerékvágásba, viszont a hétvégéken - feltehetően a belföldi turizmus felélénkülésének hatására - jelentősen nőtt a mobilitás.

Az Erdélystat elemzői megjegyezték, hogy a járvány és gazdasági következményeinek a mérése a statisztikusokat is kihívások elé állították, hiszen a hagyományos gazdaságstatisztikai mutatószámokat több hónapos késéssel publikálják, és a gyors változások miatt, már a megjelenésük pillanatában elavultnak számítanak. Emiatt a világban mindenütt előtérbe kerültek az újszerű adatokat felhasználó alternatív mérőszámok. A Google mobilitási adatain alapuló módszert a Világbank, a Nemzetközi Valutaalap is használja. Azt is megjegyezték, hogy a Romániában használt mobiltelefonok közel 80 százaléka az android operációs rendszert használja, tehát bekerült a Google statisztikájába. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

II. Rákóczi Ferenc életútja és az általa vezetett szabadságharc is azt mutatja, hogy keresni kell a szövetségkötés lehetőségeit a Kárpát-medencében élő nemzetekkel - jelentette ki Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a felvidéki Borsiban, ahol részt vett a II....
2024. MÁRCIUS 24.
[ 15:46 ]
A mai modern világban, ahol ezeket az értékeket rendre megkérdőjelezik, magyarságunk és kultúránk megtartása létkérdés – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára a felvidéki Nagymegyeren, ahol beszédet mondott a helyi folklórközpont átadásán szerdán. A nemzetpolitikai...
2024. MÁRCIUS 20.
[ 17:56 ]
Választási megállapodást kötött a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a két kisebbik erdélyi magyar párttal, az Erdélyi Magyar Szövetséggel (EMSZ) és a Magyar Polgári Erővel (MPE) szerdán Kolozsváron, jelentette az MTI. A 2024-ben tartandó négy romániai választásra vonatkozóan az RMDSZ külön-külön...
2024. MÁRCIUS 20.
[ 14:31 ]
Beolvasás folyamatban