Kárpát-medence
Csíki közbirtokosságok pert indítottak az úzvölgyi területeikért

A csíkszentmártoni Aklos közbirtokosság és a csíkcsekefalvi közbirtokosság pert indított Darmanesti (Dormánfalva) önkormányzata ellen, amely saját nevére telekkönyveztette három, összesen közel 16 hektáros úzvölgyi területüket - közölte szerdán a Székelyhon.ro portál.

Amint felidézte: múlt év decemberében vált nyilvánossá, hogy Darmanesti önkormányzata újabb területeket telekkönyveztetett saját nevére az úzvölgyi katonatemető környékén. A Bákó megyei város a csíkszentmártoni Aklos közbirtokosság és a csíkcsekefalvi közbirtokosság három, összesen csaknem 16 hektáros területét íratta saját nevére a Bákó megyében illetékes kataszteri hivatalban. A parcellák Darmanesti tulajdonaként jelennek meg a digitalizált kataszteri nyilvántartásban.

Az említett parcellákat korábban a csíki közbirtokosságoknak szolgáltatták vissza, ők pedig már 2004-ben saját nevükre telekkönyveztették ezeket a Hargita megyében illetékes kataszteri hivatalban. A kétszeres telekkönyvezést a Kárpátok egyik és másik oldalán fekvő szomszédos települések határvitája miatt történhetett meg.

Amint a Székelyhon írja: a Hargita megyei telekkönyvezések nem szerepeltek a 2009-ben megjelent E-terra integrált kataszteri és telekkönyvi rendszerben, de 2019-ben a Hargita megyei kataszteri hivatal illetékese felhívta a Bákó megyeiek figyelmét, hogy abban az övezetben korábban öt területre helyrajzi számokat adtak ki Hargita megyében.

Mátyás László, a csíkcsekefalvi közbirtokosság elnöke a portálnak elmondta, a mojnesti telekkönyvi hivatalhoz és Darmanesti polgármesteréhez fordultak az ügyben. Utóbbi az írásos megkereséseikre és telefonhívásaikra nem válaszolt, a mojnesti kataszteri hivatal pedig nem tartotta indokoltnak az érintett területek telekkönyvezésének a felülvizsgálatát. Ezért a bírósághoz fordultak a területfoglalás és telekkönyvezés érvénytelenítése érdekében, akárcsak a csíkszentmártoni közbirtokosság.

Úzvölgye település 2019-ben került az érdeklődés középpontjába, amikor Darmanesti polgármesteri hivatala román parcellát hozott létre, az első világháború úzvölgyi csatáiban elesett katonák temetőjében. A magyar sírkertnek tekintett temetőt korábban Csíkszentmárton község gondozta.

Az elnéptelenedett Úzvölgye település törvény szerint Csíkszentmárton községhez tartozik, területét azonban, amelyen a temető is fekszik, mind Csíkszentmárton, mind Darmanesti a magáénak tekinti. A területvita és a temető kapcsán perek tucatja van folyamatban. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Magyarságuk vállalását kérte a felvidéki, illetve szlovákiai magyaroktól a 2021-es szlovákiai népszámláláson a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szerdán. A közösségi oldalán közzétett videóüzenetében Potápi Árpád János úgy fogalmazott: a ma kérdése, hogy "szeretnénk-e,...
2021. FEBRUÁR 24.
[ 15:14 ]
Az új bukaresti koalíciós kormány egyik fontos célkitűzése, hogy még idén lezárja az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmust (CVM), és elérje Románia felvételét a schengeni övezetbe: ez nem halogatható tovább - mutatott rá Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, a kormánykoalícióban részt vevő Romániai Magyar...
2021. FEBRUÁR 24.
[ 14:55 ]
Az erdélyi magyar felsőoktatás és a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) történetében először végzett első helyen egy globális gazdasági esettanulmány-versenyen a kolozsvári egyetem négy magyar mesterszakos hallgatója, aki a kanadai Calgary-i Egyetem által szervezett nemzetközi megmérettetésen diadalmaskodott. ...
2021. FEBRUÁR 24.
[ 12:28 ]
Beolvasás folyamatban