Kárpát-medence
Megvédte Orbán Viktort és a magyarországi viszonyokat Kelemen Hunor egy interjúban

Megvédte Orbán Viktort és a magyarországi viszonyokat Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a G4Media.ro romániai hírportálnak adott hosszú videointerjúban.

A Citu-kormányban miniszterelnök-helyettesi tisztséget betöltő Kelemen Hunor határozottan cáfolta, hogy Magyarország miniszterelnökének az alárendeltje lenne. Arra a kérdésre, hogy december 19-én, a romániai koalíciós szerződés aláírása másnapján miért utazott Budapestre, kijelentette: a szokásos év végi találkozásra került sor Orbán Viktorral, és ez volt az egyetlen nap, amikor elmehetett. Úgy vélte: az lenne a normális, ha a román miniszterelnök is fogadná a magyarországi, szerbiai vagy más országokban élő románok képviselőit.

"Nem adunk jelentést sem Budapestnek, sem másnak" - jelentette ki a politikus. Hozzátette: nem lehet azzal vádolni őt, hogy valaha is Románia ellen cselekedett volna. Arra is kitért, hogy nem lehet egyenlő távolságot tartani a magyarországi pártoktól. Elődje, Markó Béla is "veszekedett" Gyurcsány Ferenccel, ő maga pedig hogyan is tarthatna ugyanakkora távolságot a Fidesztől, mint a Jobbiktól és "más furcsa pártoktól".

Kelemen Hunor a politikai harc részének tekintette, hogy Orbán Viktort olykor megróják Brüsszelből a sajtószabadság, a jogállamiság és az európai értékek sérelmére hivatkozva. Úgy vélte: az Európai Néppárt (EPP) is hibázott, amikor ezt tette. Megemlítette: az EPP a korábbi elnöke, Wilfried Martens vezetése alatt nem volt annyira felületes, mint most.

Arra a felvetésre, hogy Orbán Viktort tényleg a brüsszeli eliteket ellenőrző Soros György áldozatának tekinti-e, Kelemen Hunor kijelentette: Orbán Viktor soha nem tekintette magát áldozatnak, ő egy győztes. Ő nyerte meg a legtöbb választást az elmúlt tíz évben.

Kelemen Hunor kijelentette: egyetlen EU-tagállamnak sem kellene beleszólnia abba, hogy ki kivel köt üzleteket. Megjegyezte: nem Magyarország törte meg az EU egységét, amikor kínai vakcinát is vásárolt, hanem Franciaország és Hollandia, amikor népszavazáson elutasították az EU alkotmányát. "Ha életbe lépett volna ez ez alkotmány, ma sokkal előrébb járnánk az együttműködésben, a tagállamok integrációjában" - jegyezte meg.

Az RMDSZ elnöke kijelentette: nem érzékeli az autokrácia kockázatát Magyarországon. Orbán Viktort egy rendkívül határozott vezetőnek ismeri, aki tudja, mit akar, és akinek a politikai, kormányzati eszközei is megvannak ahhoz, hogy azt tegye, amit jónak lát.

A portál kérdésére azt is kijelentette, az álláspontjának nincsen köze ahhoz, hogy az RMDSZ-hez közel álló alapítványokhoz jelentősebb összegű támogatás érkezik Magyarországról, mint amit az RMDSZ a román költségvetésből kap. Kijelentette: akkor is jó volt a viszony, amikor Magyarországnak nem voltak anyagi lehetőségei a határain túli magyarok megsegítésére. Azt is cáfolta, hogy RMDSZ-közeli alapítványokba folynának a magyarországi támogatások.

"Akik ránk szavaznak, közel állnak hozzánk. Tehát a romániai magyarság többsége közel áll hozzánk" - magyarázta a politikus. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A hét végén leomlott az erdélyi Tacs régi református templomának tornya - közölte honlapján az Erdélyi Református Egyházkerület. A 18. században épült, használaton kívüli templom tornya szombaton késő este omlott össze, az esemény idején senki nem tartózkodott a közelében. A Beszterce megyei település...
2021. ÁPRILIS 19.
[ 14:46 ]
Kétbocsos anyamedve jelenlétére figyelmeztet a Somlyó-hegyen és környékén szombat reggeli felhívásában a csíkszeredai városháza. A csíkszeredai polgármesteri hivatal Facebook-oldalán közzétett felhívás szerint mivel arrafelé sokan zarándokolnak, kirándulnak, futnak, az emberek biztonsága miatt az önkormányzat...
2021. ÁPRILIS 17.
[ 11:33 ]
A magyar kormány döntése értelmében 2022 végéig lezárul a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program - jelentette be csütörtökön az Arad megyei Pécskán Grezsa István, a programért is felelős miniszteri biztos. Grezsa István egy, a program keretében már épülő óvoda időkapszulájának az elhelyezésén vett részt a...
2021. ÁPRILIS 15.
[ 12:40 ]
Beolvasás folyamatban