Kárpát-medence
A román kormány kinevezte Hargita és Kovászna megye prefektusát

A román kormány szerdai ülésén kinevezte Szabó Zsoltot, az USR-Plus pártszövetség jelöltjét Hargita megye prefektusává és Ráduly Istvánt, az RMDSZ jelöltjét Kovászna megye prefektusává.

A kinevezésekről a honlapján számolt be a kabinet. A szerdai kormányülésen nevezték ki az RMDSZ-es Budai Richárdot is Bukarest alprefektusi tisztségébe.

A Hargita megye prefektusává kinevezett Szabó Zsolt a gyergyószentmiklósi Batthyány Ignác Műszaki Kollégium 37 éves román-angol szakos tanára. 2017 és 2020 között a szegedi József Attila Tudományegyetem román nyelv és irodalom tanszékén tanított, ahonnan azonban visszatért szülővárosába. A tavaly szeptemberi önkormányzati választásokon az USR-Plus szövetség jelöltjeként szállt versenybe Gyergyószentmiklós polgármesteri székéért, és a szavazatok 3,2 százalékát szerezte meg. Az USR-Plus szövetség a tiszta közélet jelszavával próbálta megszerezni a székelyföldi választók támogatását.

A Kovászna megyei prefektussá kinevezett Ráduly István 2004 óta Uzon község polgármestere. Az 52 éves politikus jogászi végzettséggel rendelkezik, vidékfejlesztésből és turizmusból doktorált, a Babes-Bolyai Tudományegyetem óraadó tanára. Polgármesteri tevékenysége idején a kiemelt köztisztviselői státust is megszerezte.

Ráduly István volt az első székelyföldi polgármester, akinek a korábbi Kovászna megyei prefektussal folytatott hosszas pereskedés után 2014 januárjában el kellett távolíttatnia a székely zászlót Uzon község polgármesteri hivataláról.

Céljai között azt emelte ki az RMDSZ szerdai közleményében, hogy javítsa a prefektusi hivatal és az önkormányzatok közötti viszonyt, és növelje a kormánynak alárendelt Kovászna megyei intézmények működési hatékonyságát.

A Bukarest alprefektusává kinevezett 46 éves Buday Richárd jogász, 2003 óta vezeti az RMDSZ bukaresti szervezetét. A politikus 2009-től a bukaresti Petőfi Művelődési Társaság elnöke. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A hét végén leomlott az erdélyi Tacs régi református templomának tornya - közölte honlapján az Erdélyi Református Egyházkerület. A 18. században épült, használaton kívüli templom tornya szombaton késő este omlott össze, az esemény idején senki nem tartózkodott a közelében. A Beszterce megyei település...
2021. ÁPRILIS 19.
[ 14:46 ]
Kétbocsos anyamedve jelenlétére figyelmeztet a Somlyó-hegyen és környékén szombat reggeli felhívásában a csíkszeredai városháza. A csíkszeredai polgármesteri hivatal Facebook-oldalán közzétett felhívás szerint mivel arrafelé sokan zarándokolnak, kirándulnak, futnak, az emberek biztonsága miatt az önkormányzat...
2021. ÁPRILIS 17.
[ 11:33 ]
A magyar kormány döntése értelmében 2022 végéig lezárul a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program - jelentette be csütörtökön az Arad megyei Pécskán Grezsa István, a programért is felelős miniszteri biztos. Grezsa István egy, a program keretében már épülő óvoda időkapszulájának az elhelyezésén vett részt a...
2021. ÁPRILIS 15.
[ 12:40 ]
Beolvasás folyamatban