Kárpát-medence
Potápi: A közép-európai népek csak közösen tudnak sikeres választ adni a 21. század kihívásaira

A közép-európai népek csak közösen tudnak sikeresek lenni és választ adni a 21. század kihívásaira - jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára a felvidéki Éberhardon, ahol ünnepi beszédet mondott a Nemzeti Összetartozás Napjának alkalmából tartott megemlékezésen vasárnap.

Az államtitkár ünnepi beszédében felidézte a trianoni békediktátum közvetlen és közvetett következményeit. Rámutatott: Trianon máig a magyarsággal együtt élő valóság, ám az idők azóta változtak, a Kárpát-medence, Közép-Európa ma már újra egy egységként működik, a térség népei közösen gondolkoznak a jövőről és közös erővel dolgoznak érte.

Potápi Árpád János elmondta: 1920. június 4-én Magyarországot és a magyar nemzetet halálra ítélték a döntéshozók, akik arra számítottak, hogy majd ki fog múlni, ám az elmúlt több mint száz év bebizonyította, hogy a magyarság megmaradt és ma is a Kárpát-medence legnagyobb, legerősebb nemzete.

"Az elmúlt 11 évben mindent megtettünk annak érdekében, hogy a 21. évszázad már ne vesztes, hanem nyertes évszázad legyen. Mi magyarok abban vagyunk érdekeltek, hogy a velünk együtt élő közép-európai népek sikeresek legyenek, és azokat a dolgokat keressük, amelyek összekötnek, mert csak együttesen tudunk sikeresek lenni és választ adni a 21. század kihívásaira" - szögezte le Potápi Árpád János.

"Mi 2021-ben a nemzeti újrakezdés évében arra törekszünk, hogy megadjuk a magyar közösségeknek szerte a világon és szerte a Kárpát-medencében azt a támogatást amellyel lendületüket visszaszerezhetik a további újrakezdéshez" - mutatott rá Potápi Árpád János.

Az államtitkár az első világháborút követő párizsi békekonferencián a magyar küldöttséget vezető Apponyi Albertre emlékezve azt mondta: Apponyi példakép a mai fiatalok számára is, hiszen mindvégig ragaszkodott magyarságához, országához és kereszténységéhez.

A hétvégén a Felvidék több magyarok lakta településén tartottak és tartanak megemlékezéseket a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából. A Pozsonyhoz közeli Éberhardon, a felvidéki magyarság legnagyobb kulturális-közéleti szervezete, a Csemadok által szervezett megemlékezés az ilyen rendezvények sorában központinak számít. Az ökomenikus istentisztelettel összekötött megemlékezést hagyományosan a helyi kápolnában, a 175 éve született Apponyi Albert gróf végső nyughelyén tartják. A rendezvényen a helyi közösség mellett a felvidéki magyar politikai képviselet és társadalmi szervezetek is képviseltették magukat.

Potápi Árpád János a délután folyamán ugyancsak ünnepi beszédet mond a csallóközi Királyfiakarcsán, ahol egy ünnepség keretében átadják a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával elkészült Karcsai Magyarság Házát. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A magyar állam támogatásával felépített óvodát adtak át pénteken Székelyhídon és Nagyváradon. Mindkét óvoda felépítésében a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) volt a magyar állam partnere. A székelyhídi új oktatási intézmény két óvodai és egy bölcsődei csoportnak, mintegy 70 gyermeknek...
2021. JÚNIUS 11.
[ 17:18 ]
Brenzovics László elnök a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) nevében levélben kérte csütörtökön az ukrán államfőt, hogy az Ukrajnában élő magyarokat sorolják az őshonos népek közé. A levél szerzője rámutat, hogy az ENSZ dokumentumai szerint az őshonos népek "független országokban élő...
2021. JÚNIUS 10.
[ 20:48 ]
Trianon sebe után végre bátorítást, lehetőséget, támogatást kapott a határon túli magyarság erkölcsileg, érzelmileg, intézményesen és anyagilag - mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes csütörtökön Tihanyban a nemzeti összetartozás konferencián. Semjén Zsolt hangsúlyozta: a kormány felelősséget visel a...
2021. JÚNIUS 10.
[ 11:33 ]
Beolvasás folyamatban