Kárpát-medence
Az ukrajnai magyarok őshonosként való elismerését kéri az ukrán elnöktől a KMKSZ
Betűméret:             

Brenzovics László elnök a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) nevében levélben kérte csütörtökön az ukrán államfőt, hogy az Ukrajnában élő magyarokat sorolják az őshonos népek közé.

A levél szerzője rámutat, hogy az ENSZ dokumentumai szerint az őshonos népek "független országokban élő népek", mivel ők azok leszármazottai, akik abban az országban vagy földrajzi területen éltek, amely a jelenlegi ország részét képezi, az országrész meghódításakor vagy gyarmatosításakor, illetve a meglévő államhatárok megállapításakor, jogi státuszuktól függetlenül megőrizték társadalmi, gazdasági, kulturális és politikai intézményeik egy részét vagy egészét.

Magyarország a területén legalább 100 éve élő nemzetiségeket, így az ukránokat is "történelmi nemzetiségként tartja számon" - fogalmaz a levél. Emlékezteti Zelenszkij elnököt, hogy a magyar népcsoport több mint ezerszáz éve él a Kárpát-medencében, többek között Ukrajna területén, így - mint Brenzovics fogalmaz - "teljes joggal tart igényt őshonos népként való elismerésre".

Az ukrán államfő által nemrégiben a parlament elé terjesztett, Ukrajna őshonos népeiről szóló törvénytervezet azonban az országban élő magyarokat és több más nemzetiséget nem sorol az őshonos népek kategóriájába. A KMKSZ elnöke által jegyzett levél sérelmezi, hogy ennek indokaként egyes esetekben (például magyarokéban) azt hozzák fel érvként, hogy az adott nemzetiségnek van anyaországa, míg más esetben (például a cigányokéban) nem is indokolják.

A levélben Brenzovics rámutat, hogy az effajta diszkrimináció elfogadhatatlanságát a Velencei Bizottság is szóvá tette. Ezért a KMKSZ azt kéri, hogy "figyelembe véve a történelmi tényeket, a világban és Európában meglévő gyakorlatot, illetve az országok közötti viszonosság elvét, az Ukrajnában élő magyarokat sorolják az őshonos népek közé". (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

II. Rákóczi Ferenc életútja és az általa vezetett szabadságharc is azt mutatja, hogy keresni kell a szövetségkötés lehetőségeit a Kárpát-medencében élő nemzetekkel - jelentette ki Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a felvidéki Borsiban, ahol részt vett a II....
2024. MÁRCIUS 24.
[ 15:46 ]
A mai modern világban, ahol ezeket az értékeket rendre megkérdőjelezik, magyarságunk és kultúránk megtartása létkérdés – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára a felvidéki Nagymegyeren, ahol beszédet mondott a helyi folklórközpont átadásán szerdán. A nemzetpolitikai...
2024. MÁRCIUS 20.
[ 17:56 ]
Választási megállapodást kötött a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a két kisebbik erdélyi magyar párttal, az Erdélyi Magyar Szövetséggel (EMSZ) és a Magyar Polgári Erővel (MPE) szerdán Kolozsváron, jelentette az MTI. A 2024-ben tartandó négy romániai választásra vonatkozóan az RMDSZ külön-külön...
2024. MÁRCIUS 20.
[ 14:31 ]
Beolvasás folyamatban