Kárpát-medence
A magyar állam támogatásával felépített óvodát adtak át Székelyhídon és Nagyváradon
Betűméret:             

A magyar állam támogatásával felépített óvodát adtak át pénteken Székelyhídon és Nagyváradon. Mindkét óvoda felépítésében a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) volt a magyar állam partnere.

A székelyhídi új oktatási intézmény két óvodai és egy bölcsődei csoportnak, mintegy 70 gyermeknek biztosít európai színvonalú elhelyezési és oktatási lehetőséget. Az intézmény a végéhez közeledő tanévben egyelőre 44 óvodás gyerekkel nyitotta meg kapuit. A következő tanévtől nyújt hosszú programos óvodai foglalkozást, és várhatóan ekkortól indulhat el falai közt a bölcsődei csoport is. A 690 négyzetméteres hasznos területű új épület értéke 160 millió forint.

A Nagyvárad-Szőlős egyházközség által felújított 940 négyzetméteres emeletes óvodaépület három óvodai és egy bölcsődei csoport befogadására alkalmas. A 110 millió forintból felújított épület 80-100 magyar gyermeknek biztosít korszerű oktatási és ellátási lehetőséget.

Grezsa István miniszteri biztos, a két óvodaavató között az MTI-nek adott nyilatkozatában úgy vélekedett, hogy a Trianon óta eltelt 101 évből az utolsó évtized volt a legsikeresebb a magyarság számára. Úgy vélte: az óvodaavatók arra nyújtanak példát, hogy a magyarok ha egy kicsit szabadabban tudnak mozogni, mindjárt építkezni kezdenek. Mint megjegyezte: Székelyhíd romatelepjén is épül egy óvoda a magyar állam támogatásával. Ott a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) az építkezés lebonyolítója.

Hozzátette: a református püspökséggel partnerségben 26 óvoda felépítését vagy felújítását vállalták. Ezek egy részét már átadták, a másik része most épül.

A székelyhídi és nagyváradi hálaadó istentiszteletet is Csűry István püspök tartotta. A püspök a két rendezvény között az MTI-nek elmondta: A Dániel könyvéből vett bibliai igére alapozva vont párhuzamot a babiloni fogság és a mai kihívások között. Mindkét korban veszélyben volt az anyanyelv, veszélyben volt a kultúra. Voltak és vannak azonban olyan a közösségek, amelyek öntudatos munkával, imádsággal képesek pozitív irányba fordítani a dolgok menetét.

"Rajtunk múlik, hogy a magyar kormány által adott segítséget értelmesen használjuk fel, hogy olyan gyermekek nőjenek fel ezekben a bölcsődékben, óvodákban, akik ennek a kultúrának az alkotó részei lesznek" - nyilatkozta a püspök. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

II. Rákóczi Ferenc életútja és az általa vezetett szabadságharc is azt mutatja, hogy keresni kell a szövetségkötés lehetőségeit a Kárpát-medencében élő nemzetekkel - jelentette ki Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a felvidéki Borsiban, ahol részt vett a II....
2024. MÁRCIUS 24.
[ 15:46 ]
A mai modern világban, ahol ezeket az értékeket rendre megkérdőjelezik, magyarságunk és kultúránk megtartása létkérdés – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára a felvidéki Nagymegyeren, ahol beszédet mondott a helyi folklórközpont átadásán szerdán. A nemzetpolitikai...
2024. MÁRCIUS 20.
[ 17:56 ]
Választási megállapodást kötött a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a két kisebbik erdélyi magyar párttal, az Erdélyi Magyar Szövetséggel (EMSZ) és a Magyar Polgári Erővel (MPE) szerdán Kolozsváron, jelentette az MTI. A 2024-ben tartandó négy romániai választásra vonatkozóan az RMDSZ külön-külön...
2024. MÁRCIUS 20.
[ 14:31 ]
Beolvasás folyamatban