Kárpát-medence
Elfogadhatatlan az Ukrajna nemzeti közösségeiről szóló törvénytervezet

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) pénteki közös nyilatkozatában bírálta a hatályos nemzeti kisebbségi törvényt felváltani hivatott, Ukrajna nemzeti közösségeiről szóló törvénytervezetet.

A KMKSZ és az UMDSZ választmánya által elfogadott nyilatkozat megállapítja, hogy az ukrán parlament illetékes szakbizottságának honlapján elérhető törvénytervezet egy korábbi törvénytervezet módosított változata, amelyben a jogalkotó az „Ukrajna nemzetiségi kisebbségei" helyett az „Ukrajna nemzeti közösségei" megfogalmazás használatát javasolja.

„A nemzeti közösség kifejezést nem ismeri sem az alkotmány, sem az Ukrajna által kötött nemzetközi szerződések" – mutat rá a közös nyilatkozat, ezért a kárpátaljai magyarok két legfontosabb szervezete kategorikusan elutasítja az új megnevezés bevezetését Ukrajna törvényeibe, mivel „alapot és előfeltételt teremt (.) a nemzetiségi kisebbségek jogvédelmi rendszerének további rombolásához".

A nyilatkozat nem ért egyet azokkal a javasolt normatív rendelkezésekkel sem, amelyek „a kisebbségi nyelvek használatát a nyilvános térben csak a helyi tanácsok döntése nyomán és csupán a helyi közösségek szintjén tenné lehetővé". A KMKSZ és az UMDSZ jogsértő kísérletként értékeli, hogy a törvénytervezet megfosztaná a nemzetiségi kisebbségekhez tartozó személyeket az anyanyelvű oktatáshoz való joguktól.

A törvénytervezet megsérti az anyanyelvű oktatáshoz és szabad anyanyelvhasználathoz való jogok érvényesítését, „jogszűkítéseket tartalmaz az anyanyelven történő oktatás, a kisebbségi nyelv használata, valamint a nemzeti szimbólumok használati lehetőségeit illetően, ami egyértelműen alkotmányellenes" – áll a nyilatkozatban.

A KMKSZ és az UMDSZ a tervezettel kapcsolatos részletes észrevételeit és javaslatait megküldte az ukrán parlament illetékes szakbizottságának. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) a bukaresti kormányzati munka során sem szabad megfeledkeznie a közösségépítésről, és arról, hogy a nemzeti identitás a legfontosabb közösségszervező szervező elv - hangoztatta Kelemen Hunor szövetségi elnök pénteken Marosszentgyörgyön, az RMDSZ 15. kongresszusán. ...
2021. SZEPTEMBER 17.
[ 14:23 ]
Szívügyünk a család mottóval tartja pénteken a 15. kongresszusát a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ). A Marosvásárhellyel összeépült Marosszentgyörgyön tartandó kongresszus programjában nem szerepel tisztújítás. A szövetség legfőbb döntéshozó testülete meghallgatja és megvitatja Kelemen Hunor elnök...
2021. SZEPTEMBER 16.
[ 10:46 ]
Újraválasztották Bárdos Gyulát a legnagyobb felvidéki magyar kulturális-közéleti szervezet, a Csemadok országos elnökévé a szervezet 25. tisztújító közgyűlésén, Érsekújvárban szerdán. A közgyűlésen - amelyet a koronavírus miatti korlátozások következtében egyéves késéssel tartottak meg -...
2021. SZEPTEMBER 15.
[ 20:15 ]
Beolvasás folyamatban