Kárpát-medence
Határon túli magyar fiatalok számára kezdődött vitorlástábor Orfűn

Felvidéki magyar fiatalok számára kezdődött vitorlástábor a Rákóczi Szövetség és a Tabu Sailing Team szervezésében hétfőn a Baranya megyei Orfűn.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára a július 26. és 30. között zajló tábor megnyitóján azt mondta, a vitorlázás különleges jellemformáló és -fejlesztő sport, hiszen önismeretre, bajtársiasságra, csapatmunkára tanítja a teljesítőképességei határát feszegető gyakorlóját.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke kiemelte: 2020-ban hagyományteremtő szándékkal hirdették meg külhoni magyar általános iskolásoknak a vitorlástáborokat Kollár Lajos pécsi professzor, egyetemi tanár kezdeményezésére és támogatásával, idén nyáron pedig öt alkalommal már összesen mintegy 140 fiatalt fogadhatnak; Tihanyban egy, Nyékládházán és Orfűn pedig két-két időpontban.

A szervezet elnöke az idei negyedik rendezvény megnyitóján kiemelte: a táborok résztvevői azért vehetnek részt a programokon, mert szüleik fontosnak tartották, hogy magyar nyelvű iskolákba írassák be őket Erdélyben, a Vajdaságban, a Felvidéken és Kárpátalján.

Reményét fogalmazta meg, hogy a gyerekek jó élményekkel térnek vissza az otthonukba, nyilvánvalóvá válik számukra, mennyire fontosak az anyaország számára, s élménybeszámolóik hatására később a családjukkal is rendszeresen visszatérnek Magyarországra.

Kollár Lajos egyetemi tanár, a Magyar Vitorlás Szövetség korábbi és a Tabu Sailing Team jelenlegi elnöke, miniszteri főtanácsadó hangsúlyozta: az események nem jöhettek volna létre a kormányzat, azon belül az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatása nélkül.

A Rákóczi Szövetség korábban azt közölte az MTI-vel, hogy idén 5000 külhoni magyar diákot és tanárt várnak 16 nyári tematikus magyarországi táborba.

Akkor kitértek arra, hogy a táboroknak a sátoraljaújhelyi Rákóczi Tábor és Rendezvényközpont biztosít helyszínt, emellett Baján anyanyelvi, Székesfehérváron színjátszó-, míg Tihanyban Orfűn, Nyékládházán vitorlástáborok is várják a fiatalokat.

Felhívták a figyelmet arra, hogy "ezek az együttlétek nem csak a kapcsolatépítést, a pihenést szolgálják, de jó alkalmat teremtenek a magyar identitás erősítésére is". (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Jóváhagyták a Magyar Közösség Pártja (MKP) beolvadását az egységes felvidéki magyar pártba, a Szövetségbe a párt felvidéki kongresszusi küldöttjei Rimaszombatban vasárnap - közölte Forró Krisztián, az MKP elnöke újságírókkal a kongresszus szünetében. "Ha ezen az úton továbbmegyünk, és tanulunk a múlt...
2021. SZEPTEMBER 19.
[ 20:08 ]
A magyar kormány a határon túli magyar családok boldogulását segíti, a szülőföldön maradást ösztönzi a kárpát-medencei magyar vállalkozások támogatásával - hangoztatta Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár pénteken Marosvásárhelyen az első alkalommal megrendezett Erdélyi Gazdasági Fórum...
2021. SZEPTEMBER 18.
[ 8:31 ]
Cselekvési tervet fogadott el pénteken a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Marosszentgyörgyön ülésező kongresszusa a 2021-2024-es időszakra. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök elmondta: a dokumentum a legfontosabb kormányzati feladatokat próbálja számba venni, és a következő évek irányát próbálja megszabni. A...
2021. SZEPTEMBER 17.
[ 18:10 ]
Beolvasás folyamatban