Kárpát-medence
Potápi: A folytonos és kiszámítható nemzetpolitika a külhoni magyarság megmaradásának biztosítéka

A folytonos és kiszámítható nemzetpolitika a külhoni magyarság megmaradásának biztosítéka - hangsúlyozta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szombaton Fiuméban (Rijeka), a Választások után, kihívások előtt - Kárpát-medencei nemzetpolitikai konferencia címmel tartott tanácskozáson.

A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) Tengermellék-Fennsík Megyei Szervezete székházában rendezett konferencián valamennyi külhoni magyar párt vezetője részt vett: Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke, Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke, Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, Forró Krisztián, a Szövetség elnöke, Jankovics Róbert, a HMDK elnöke és Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) elnöke.

A tanácskozáson Potápi Árpád János államtitkár kiemelte: a nemzeti oldal történelmi sikert ért el az április 3-i országgyűlési választáson, amely lehetővé teszi a tizenkét éve megkezdett nemzeti építkezés folytatását.

Hozzátette: örömteli, hogy a külhoni magyarok rekordszámban vettek részt az idei választáson, és elsöprő többségben, közel 94 százalékban a Fidesz-KDNP pártszövetséget támogatták. Ami egyértelmű visszaigazolás az eddigi nemzetpolitika sikerességét és a folytatás szükségességét illetően - fogalmazott.

Az államtitkár köszönetet mondott a külhoni magyar pártok vezetőinek a támogatásért és az évek óta tartó kiváló együttműködésért. Arra kérte őket: folytassák a közös munkát, hisz a nemzetpolitikát a jövőben is a külhoni magyarsággal közösen kívánják alakítani.

A résztvevők hangsúlyozták: a folytonos és kiszámítható nemzetpolitika a külhoni magyarság megmaradásának legfőbb biztosítéka. Egyetértettek abban, hogy az elmúlt tizenkét év eredményei - a nemzet újraegyesítése, a nemzetpolitikai támogatások megtízszerezése, a magyar-magyar kapcsolatok újjáépítése, a sikeres nemzetpolitikai programok - példátlan módon megerősítették a külhoni magyar közösségeket és kapcsolatukat az anyaországgal.

Közös célként jelölték meg, hogy 2022-ben, a cselekvő nemzet évében és az azt követő időszakban is folytatódjon ez az irány.

Kiemelték: 2022 nemcsak Magyarországon, hanem a teljes Kárpát-medencében a választások éve.

Üdvözölték a vajdasági és muravidéki magyarság szerbiai és szlovéniai választásokon elért eredményeit. Reményüket fejezték ki, hogy a felvidéki magyarság is hasonló sikereket ér majd el a 2022. októberi szlovákiai megyei és települési önkormányzati választásokon, valamint a vajdasági magyarság is sikerrel veszi a következő megmérettetést, a szintén ősszel esedékes nemzeti tanácsi választásokat.

Leszögezték: az erős magyar érdekképviselet a magyarság megmaradásának záloga minden régióban.

Erdély vonatkozásában kiemelték: nagyon fontos, hogy minél többen vallják magukat magyarnak a most zajló népszámláláson, hisz ettől is függ az erdélyi magyarság jövője.

A résztvevők mély aggodalmukat fejezték ki az Ukrajnában zajló háború kapcsán, és reményüknek adtak hangot, hogy a béke mielőbb helyreáll, a kárpátaljai magyarság pedig biztonságban és nyugalomban élhet tovább szülőföldjén.

Jelezték: a kárpátaljai magyarság a jövőben is számíthat a Kárpát-medencei magyar közösségek és az anyaország szolidaritására és támogatására. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Dragoș Damian, az egyik legnagyobb romániai gyógyszergyártó, a kolozsvári Terapia vezérigazgatója egyetért Kelemen Hunorral, aki kedden vont párhuzamot a romániai és a magyarországi ipar, illetve gazdasági lehetőségek között az üzemanyagár-kompenzáció tárgyában. Kijelentette, „Kelemen Hunornak igaza van”, és azt is...
2022. JÚNIUS 29.
[ 17:59 ]
A Nemzetpolitikai Államtitkárság idén két ütemben hirdet pályázatot az erdélyi lovasegyesületek számára, ugyanis a lósport támogatása is része a nemzetpolitika eszköztárának - közölte az MTI-vel Potápi Árpád János vasárnap, miután a székelyföldi Oltszemen köszöntötte a negyedik alkalommal megszervezett nemzetközi...
2022. JÚNIUS 26.
[ 16:25 ]
Múcska Gergely, a mátyusföldi Tallós település versenyzője Marokkó nevű lován nyerte a Felvidéki Vágtát, a Nemzeti Vágta szlovákiai előfutamát - közölte Bíró Éva, a verseny sajtóreferense az MTI-vel szombaton. A Felvidéken először 2015-ben megrendezett lovas versenyt - két év kényszerszünet után - hatodik...
2022. JÚNIUS 25.
[ 22:13 ]
Beolvasás folyamatban