Kárpát-medence
Átadták a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Diplomamunka pályázatának díjait
Betűméret:             

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) alap- és mesterszakos felsőoktatási hallgatók részére, nemzetstratégiai témában kiírt Diplomamunka pályázatának díjait 19 magyarországi és külhoni hallgató vehette át szerdán Budapesten.

A megszólított 20 anyaországi és külhoni felsőoktatási intézmény diákjaitól 50 pályamunka érkezett. A munkákat 35 tagú - magyarországi és külhoni szakértőkből álló - bíráló bizottság értékelte - hangzott el a pályázat szerdai díjátadó ünnepségén. Nyolc pályázó pénzjutalomban, további tizenegy pedig különdíjban részesült.

Szász Jenő, az NSKI elnöke arról beszélt: akkor van jövőnk a Kárpát-medencében, ha lesznek olyan fiatalok, akik kiemelkednek tehetségükkel és alkalmasak arra, hogy példát mutassanak, közösségünk vezető egyéniségévé formálódjanak. Kiemelte: ezért hirdették meg a Kárpát-medencei felsőoktatási intézményekkel kialakított partnerségi viszonyokra támaszkodva a Diplomamunka pályázatot is.

Mint mondta, a díjnyertes pályamunkák több mint fele a határon túlról érkezett. A pályaművek témakörei a nemzetstratégia széles spektrumát ölelik fel, egyebek mellett magyar állampolgársági szabályozással, a magyar nemzetpolitika fejlődésével, az állampolgársági törvények mögötti jogalkotói szándékkal, a 20. századi amerikai magyar diaszpóra helyzetelemzésével foglalkoznak. Vizsgálják a magyarországi roma közösség társadalmi integrációját, a kárpátaljai magyarság családtervezési elképzeléseit vagy a keresztény közösségek koronavírussal kapcsolatos megküzdésének stratégiáit.

Innováció, közoktatás, kultúra és művészet, nyelvhasználat és gazdasági kérdéskörök is megtalálhatók a munkákban - tette hozzá, kiemelve: a következő hónapokban a díjazott tanulmányokból álló kiadvány megjelentetését is tervezi az NSKI.

Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára kiemelte: a magyar nemzeti közösség csak akkor maradhat erős, ha biztos és cselekvőképes szellemi holdudvarral rendelkezik.

Kifejtette, hogy a kormány kiemelt célja a külhoni felsőoktatás fejlesztése, a magyar nemzet megerősítése, a külhoni magyarság kiemelt támogatása. Kiemelte: a külhoni magyar fiatalság számára minden lehetőséget meg kell teremteni arra, hogy szülőföldjükön tanulhassanak, dolgozhassanak, gazdaságilag és szellemileg is gyarapítva a nemzeti összetartozást.

Célkitűzéseik között szerepel egyebek mellett az, hogy a magyar hallgatók meghatározó többsége magyar identitású egyetemeken tanuljon, a magyar felsőoktatási intézmények váljanak a külhoni magyarság kulturális, gazdasági életének szervező középpontjává. A magyar felsőoktatás szolgálja ki a külhoni magyarság egész életen át tartó tanulási igényét, vállaljon meghatározó szerepet a felnőttképzésben is.

Mint mondta, jelenleg 10 ezer 600 magyar hallgató tanul felsőoktatásban. Felvidéken a magyar felsőoktatásban tanulók száma 2300, Kárpátalján mintegy 1200 hallgató van. Megjegyezte, hogy a háború kitörésekor azonnal segítettek és a Makovecz-ösztöndíjjal a fiatal oktatókat és hallgatókat biztonságos helyre helyezték el.

Beszélt arról is, hogy az elmúlt évek munkájának köszönhetően a világ legjobb 5 százalékába került 11 magyar egyetem. További céljaik között szerepel az, hogy a külhoni felsőoktatásban is ugyanezeket a sikereket érjék el - mondta.

Péti Márton, az NSKI elnökhelyettese elmondta: a nemzetstratégia körében kiírt pályázat felhívását eljuttatták az összes magyarországi és külhoni magyar nyelvű felsőoktatási intézménybe. A pályázatra tizenkét magyarországi és nyolc határon túli egyetemről érkeztek pályamunkák.

Hangsúlyozta, hogy a pályamunkák többsége nélkülözhetetlen nemzetstratégiai szempontból és magas minőséget képviselnek ezért azt a megoldást választották, hogy a pénzdíjak mellett különdíjakat is kiosztottak.

A mesterszakos kategóriában az első helyezett 300 ezer, a második 250 ezer, a harmadik 150 ezer forint pénzjutalomban részült. Az alapszakos hallgatók közül a legjobb pályamunka 250 ezer, a második 150 ezer míg a harmadik 100 ezer forint jutalommal járt. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Hargita megyei törvényszék jogerősen elutasította a Csíki Csipsz gyártását és forgalmazását ideiglenesen leállító hatósági határozat felfüggesztését - közölte pénteken az Agerpres hírügynökség. A Csíki Csipszet gyártó csíkszentsimoni Pityóka Gyár kft. 33 termékének a gyártását és forgalmazását - a...
2022. JÚLIUS 29.
[ 18:35 ]
Kelemen Hunor nem tartja rasszistának vagy putyinistának Orbán Viktornak a hétvégén Tusnádfürdőn elmondott beszédét. Az RMDSZ elnöke hangsúlyozta: a magyar miniszterelnök kijelentéseit a kontextusában kell értelmezni, nem pedig kiragadni onnan. Kiemelte: jó ideje személyesen ismeri a magyar kormányfőt, ezért ki meri...
2022. JÚLIUS 28.
[ 20:08 ]
A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) nyilatkozatban bírálta az Ukrajna nemzeti közösségeiről szóló törvénytervezet visszásságait, kifogásolva azt is, hogy a tervezet megvitatásába nem vonták be a magyar érdekvédelmi szervezeteket. A KMKSZ honlapján kedden megjelent nyilatkozatban rámutatnak, hogy a...
2022. JÚLIUS 26.
[ 11:02 ]
Beolvasás folyamatban