Kárpát-medence
Színmagyar városban ünnepelték a román himnusz napját
Betűméret:             

A 96 százalékban magyar Székelyudvarhelyen ünnepelte – volna – a román himnusz napját a Calea Neamului (Nemzet Útja) román nacionalista szervezet még pénteken – számolt be a Magyar Nemzet.

A portálon azt írják: az eseményt nem kísérte túl nagy érdeklődés, az egyöntetű beszámolók szerint mindössze néhány tucatnyian, jobbára gyerekek jelentek meg, szinte többségében voltak a vonulást biztosító hatóságok, mint a résztvevők.

Náluk volt a Tusványosról már ismert „Ceva este etern: Transilvania pamant romanesc!”, azaz „Van, ami örök: Erdély román föld!” feliratú molinójuk is, amivel végigvonultak a főutcán.

A helyszínen többször elénekelték a román himnuszt

Mihai Tirnoveanu – akinek a neve az úzvölgyi temetőnél szervezett provokációkból, vagy a tusványosi akciózásból is ismerős lehet –, a Calea Neamului vezetője azt kifogásolta, hogy Székelyudvarhelyen kevésszer hangzik el a román himnusz.

„Mi mindig oda megyünk, ahol a legnehezebb a román identitásúaknak” – idézte őt a Székelyhon. Egyúttal hangsúlyozta, hogy a molinójuk nem a magyar etnikum, hanem a magyarországi, szerinte Erdély autonómiájára törekvő politika ellen szólt. A helyszínen ezután többször elénekelték a román himnuszt. (mandiner.hu)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Béla
2022. AUGUSZTUS 4. [ 20:28 ]

Na és,nálunk a pásztor és a pártja önként és dalolva ünnepel novemberben.....


rusticus
2022. AUGUSZTUS 4. [ 16:35 ]

A tolvaj rossz lelkiimerete jelenség ismert a lélektanban. Itt az iskolapélda!


Pista bá
2022. AUGUSZTUS 4. [ 8:56 ]

"nem a magyar etnikum, hanem a magyarországi, szerinte Erdély autonómiájára törekvő politika ellen szólt" - akkor vonuljanak a magyar Országház elé, ott énekeljenek.


Kelemen Hunor nem tartja rasszistának vagy putyinistának Orbán Viktornak a hétvégén Tusnádfürdőn elmondott beszédét. Az RMDSZ elnöke hangsúlyozta: a magyar miniszterelnök kijelentéseit a kontextusában kell értelmezni, nem pedig kiragadni onnan. Kiemelte: jó ideje személyesen ismeri a magyar kormányfőt, ezért ki meri...
2022. JÚLIUS 28.
[ 20:08 ]
A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) nyilatkozatban bírálta az Ukrajna nemzeti közösségeiről szóló törvénytervezet visszásságait, kifogásolva azt is, hogy a tervezet megvitatásába nem vonták be a magyar érdekvédelmi szervezeteket. A KMKSZ honlapján kedden megjelent nyilatkozatban rámutatnak, hogy a...
2022. JÚLIUS 26.
[ 11:02 ]
A veszélyek, a bizonytalanság és a háború évtizede következik, de Magyarország lokális kivétel lehet egy globális recesszió idején - hangoztatta Orbán Viktor szombaton Tusnádfürdőn, a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor zárónapján tartott előadásában. A miniszterelnök a szabadtéri színpad előtt...
2022. JÚLIUS 23.
[ 13:58 ]
Beolvasás folyamatban