Kárpát-medence
Magas magyar állami kitüntetéseket adtak át kárpátaljai magyar közéleti személyiségeknek
Betűméret:             

Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke magas állami kitüntetéseket adományozott hét kárpátaljai közéleti személyiség számára, a kitüntetéseket szombaton adták át Beregszászon, a Perényi Kultúrkúriában.

Az ungvári magyar főkonzulátus és a beregszászi magyar konzulátus közös szervezésében megtartott ünnepségen az államfő nevében Bacskai József főkonzul a kárpátaljai magyarság érdekében végzett tevékenysége elismeréseként - az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából - átnyújtotta a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést Komári Ibolya pedagógusnak, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Kisbégányi Alapszervezete elnökének, Ráti Éva pszichológusnak, a Nagydobronyi Református Líceum korábbi igazgatójának, Seres Jánosnak, a Tiszapéterfalvi Református Líceum lelkészigazgatójának és Takár Károlynak, a KMKSZ nyugalmazott munkatársának.

Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetésben részesült Horkay Mária, a KMKSZ alapító tagja, Kocsis Mária, a Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium tanára és Magyar Vita, a Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceum igazgatója.

Bacskai József köszöntőjében kiemelte, hogy idén újra a magyar kormány támogatásával felújított egykori Perényi kastélyban került sor a rendezvényre, mivel - mint fogalmazott - "ez az a hely, amely méltó keretet biztosít magas állami kitüntetések átadására".

Kiemelten köszöntötte a magyar érdekvédelmi szervezeteknek és történelmi egyházaknak azokat a képviselőit, vezetőit, akik részt vettek a rendezvényen. Szavai szerint a mostani nehéz helyzetben a közösség tagjainak "óriási erőt ad az, ha látják azokat a vezetőket, akik helyben vannak, azokat a kitüntetetteket, akik itt vannak, és velük együtt küzdenek a mindennapokban". (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Javítani kell a magyar nyelv és a magyar nyelven történő oktatást Szlovéniában, egyebek mellett a tanárképzési programok és az oktatási módszertan korszerűsítése által - közölte az Európa Tanács (ET) kisebbségvédelmi szaktestülete a Szlovéniában élő nemzeti kisebbségek helyzetével foglalkozó, csütörtökön...
2022. SZEPTEMBER 22.
[ 14:38 ]
A marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium áldatlan helyzete miatt lemondott tisztségéről Illés Ildikó, Maros megye magyar főtanfelügyelő-helyettese. A főtanfelügyelő-helyettes csütörtöki sajtótájékoztatójáról, amelyen elhatározását bejelentette, a Székelyhon.ro portál számolt be. Illés...
2022. SZEPTEMBER 22.
[ 14:33 ]
A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) nem szeretné, hogy az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottság (EB) egy-két hónap alatt lesöpörje az asztalról a nemzeti régiókért indított és 1,2 millió polgár által támogatott európai polgári kezdeményezését, ezért kivár a dokumentum benyújtásával - jelentette ki Izsák Balázs...
2022. SZEPTEMBER 20.
[ 20:13 ]
Beolvasás folyamatban