Kárpát-medence
Madéfalván felavatták a magyar állam támogatásával kibővített óvodát és bölcsődét
Betűméret:             

A székelyföldi Madéfalván a XII. Hagymafesztivál keretében avatták fel vasárnap a magyar állam támogatásával kibővített óvodát és bölcsődét.

Az avatóünnepségen Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára elmondta: a magyar állam mintegy 400 millió forintos támogatást nyújtott a római katolikus egyház beruházásához, amellyel beépítették a meglévő Micimackó óvoda tetőterét. Így az épület immár öt óvodai csoportnak és egy bölcsődei csoportnak tud korszerű ellátást biztosítani.

Az államtitkár azért tartotta fontosnak a magyar állam pénzforrásaiból megvalósuló Kárpát-medencei óvodafejlesztési programot, mert általa nemcsak a magyar, hanem a vegyes házasságban születő gyermekek számára is biztosított a magyar nyelvű óvodai képzés. Hozzátette: mindezt a gyermekek szocializációs folyamatának a legfontosabb korszakában nyújtják. A magyar óvoda egyben ahhoz is hozzásegíti a családokat, hogy az óvoda után magyar iskolába írassák a gyermekeiket. Potápi Árpád János megjegyezte: elsősorban a vegyes lakosságú településeken, és a szórványban jelentős az a megtartó hatás, amit az óvoda tud nyújtani.

A kibővített óvodaépületet Kerekes László római katolikus segédpüspök szentelte fel. Az avatóünnepségen részt vett Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter, a térség szenátora, és Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke.

Az épület kibővítése során a korábbi 495 négyzetméteres óvodát a tetőtér beépítésével 782 négyzetméteresre bővítették: a tetőtérben 20-20 gyerek befogadására alkalmas 3 óvodai termet alakítottak ki a hozzá tartozó illemhellyel és raktárhelyiséggel. Emellett kibővült a fűtés-, víz- és villanyhálózat, és az óvoda biztonsági rendszerei is kiépültek. Az óvoda és bölcsőde valamennyi termét új bútorral, korszerű oktatási eszközökkel, játékokkal látták el, és megújították az óvoda udvarán kialakított játszóteret is. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Javítani kell a magyar nyelv és a magyar nyelven történő oktatást Szlovéniában, egyebek mellett a tanárképzési programok és az oktatási módszertan korszerűsítése által - közölte az Európa Tanács (ET) kisebbségvédelmi szaktestülete a Szlovéniában élő nemzeti kisebbségek helyzetével foglalkozó, csütörtökön...
2022. SZEPTEMBER 22.
[ 14:38 ]
A marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium áldatlan helyzete miatt lemondott tisztségéről Illés Ildikó, Maros megye magyar főtanfelügyelő-helyettese. A főtanfelügyelő-helyettes csütörtöki sajtótájékoztatójáról, amelyen elhatározását bejelentette, a Székelyhon.ro portál számolt be. Illés...
2022. SZEPTEMBER 22.
[ 14:33 ]
A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) nem szeretné, hogy az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottság (EB) egy-két hónap alatt lesöpörje az asztalról a nemzeti régiókért indított és 1,2 millió polgár által támogatott európai polgári kezdeményezését, ezért kivár a dokumentum benyújtásával - jelentette ki Izsák Balázs...
2022. SZEPTEMBER 20.
[ 20:13 ]
Beolvasás folyamatban