Kárpát-medence
A romániai magyarság sérelmeiről beszélt Kulcsár-Terza József a bukaresti parlamentben
Betűméret:             

A romániai magyarság sérelmeiről beszélt napirend előtti felszólalásában, Klaus Iohannis államfőnek üzenve, Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő szerdán a bukaresti képviselőházban - tudatta az MTI-hez eljuttatott közleményében a Magyar Polgári Párt (MPP) háromszéki szervezete.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelöltlistáján parlamenti képviselővé választott politikus azt sérelmezte, hogy a romániai stadionokban rendszeresen hallható a "Kifelé a magyarokkal az országból!" rigmus, és sem az illetékes hatóságok nem végzik a dolgukat, sem az államfő nem avatkozik közbe.

"Miért nem hajlandó fellépni ez ellen? Ha azt kiáltanák, kifelé a szászokkal az országból, mit tenne? Közbelépne? Énekelné még szívére tett kézzel Románia himnuszát? A szászokat Ceausescu eladta, de mondom én Önnek, velünk nem fog menni. Mi Erdélyben és a Székelyföldön otthon vagyunk, nem fogunk elmenni soha sehova, és nem is fogunk beolvadni. Nem vagyunk másodrendű állampolgárok, azt akarjuk, hogy Románia is tartsa tiszteletben az emberi jogokat" - mutatott rá a háromszéki képviselő az erdélyi szász nemzetiségű államfőhöz fordulva.

Kulcsár-Terza József szerint a magyarok nem felejtik el Iohannisnak, hogy kigúnyolta őket a "Jó napot kívánok, PSD" - köszöntéssel, és hogy "hazudott a közvéleménynek" azt állítva, hogy a Szociáldemokrata Párt eladja Erdélyt a magyaroknak, miközben lényegében Székelyföld autonómiastatútumáról volt szó.

"A területi autonómia nem mond ellent Románia alkotmányának. Szabadságban akarunk élni Románia határain belül. Amikor Ön azt mondja, úgynevezett Székelyföld, a székelyeket gúnyolja ki. De ne feledje, Ön ma államelnök, holnap nem. Székelyföld azonban volt, van és lesz. Autonómiát Székelyföldnek, szabadságot a székely népnek!" - zárta a politikai nyilatkozatoknak fenntartott órában elhangzott, napirend előtti felszólalását Kulcsár-Terza József.

Az MPP sajtóirodája szerint a felszólalás szövegét levélben is továbbították Klaus Iohannis államelnöknek. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
István István
2022. DECEMBER 9. [ 19:07 ]

Helyesbítek: Ezt nevezem! Ekkora nemzetszeretettel, hittel és bátorsággal autonómiát építeni talán még Romániában is lehet, de kiérdemelni minden tisztességes józan ember csodálatát és tiszteletét biztosan.


István István
2022. DECEMBER 9. [ 8:49 ]

Ezt nevezem! Ekkora nemzetszeretettel, hittel és bátorsággal, lehet autonómiát építeni. Talán. De kivívni minden tisztességes ember csodálatát és tiszteletét biztosan.


XY
2022. DECEMBER 7. [ 19:47 ]

Rusticus-Hát volna mit tanulniuk,ha a hatalomhoz való dörgölődés nem foglalná le minden idejüket....


rusticus
2022. DECEMBER 7. [ 18:48 ]

Hüha! Nekünk mikor lesz ilyen szókimondó politikusunk?


Fellebbezett a Minority SafePack (MSPI) kezdeményező bizottsága hétfőn az Európai Bizottság (EB) elleni eljárása keretében - tudatta az MTI-hez eljuttatott közleményében Vincze Loránt romániai EP-képviselő, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke. Az MSPI elindítói 2021-ben fordultak az EU...
2023. JANUÁR 23.
[ 17:27 ]
Hétfőtől újra lehet jelentkezni a Kőrösi Csoma Sándor-program déli féltekére szóló pályázatára - jelentette be a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón. Potápi Árpád János elmondta: a diaszpóraszervezetek kérésére a déli féltekére vonatkozó...
2023. JANUÁR 23.
[ 12:26 ]
A kultúra természete szerint olyan, mint a béke: összeköt - jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a felvidéki Dunaszerdahelyen, ahol beszédet mondott a magyar kultúra napja alkalmából tartott ünnepségen. A miniszter a Csallóköz központjának számító városban, hagyományosan a Pázmaneum...
2023. JANUÁR 22.
[ 21:47 ]
Beolvasás folyamatban