Kárpát-medence
Szilágyi Péter: A nemzettudat és az ősökhöz való kapcsolódás embert formáló és identitást képező lehetőség
Betűméret:             

A nemzettudat és az ősökhöz való kapcsolódás embert formáló és identitást képező lehetőség - jelentette ki Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára a felvidéki Gömörpéterfalán, ahol köszöntőt mondott a Magyar Közösségi Ház portáján megvalósult új fejlesztések átadóján szerdán.

A magyar határ közelében fekvő kistelepülésen átadott fejlesztések a nemzetpolitikai államtitkárság támogatásának köszönhetően valósultak meg. A helyi közösségi ház udvarán lévő felújított pajta a jövőben a magyar harcművészeti iskola mindennapos képzéseinek, táncházak, kiállítások, koncertek, előadások, pajtaszínházak helyszínéül szolgál majd. Gömörpéterfala egy közel nyolc évszázados múltra visszatekintő település, túlnyomó többségében magyar lakossága azonban alig több mint kétszáz lelket számlál.

A helyettes államtitkár köszöntőjében felidézte a helyi közösségi házban is magyar harcművészeti képzéseket tartó Felföldi Dalia Szövetség tevékenységét és idei sikereit. Rámutatott: az idén tüntették ki az iskola alapítóját, Kopecsni Gábort, májusban került sor a helyi Magyar Közösségi Ház átadójára, s bő félév elteltével már újabb fejlesztést sikerült átadni. Mindezt úgy, hogy a felújítási munkák során számtalan munkaórát helyi önkéntesek végeztek.

"Akkor történhet egy szervezet életében ennyi kiemelt dolog egy esztendőn belül, ha egy korábban megkezdett és naponta becsületesen végzett munka gyümölcse érik be" - jelentette ki Szilágyi Péter. Hozzátette: itt mindenki megtapasztalhatja, hogy az esztendőkön keresztül fenntartott lelkesedés megtermi a maga kiemelkedő, és semmilyen más módon el nem érhető végeredményét.

"Az ősök útján, önmagunkhoz" - idézte beszédében Szilágyi Péter a közösségi ház palóc kapujára faragott jelmondatot, majd rámutatott: ezek a szavak összefoglalják a lényeget, azt, hogy a nemzettudat és az ősökhöz való kapcsolódás embert formáló és identitást képező lehetőség. A helyettes államtitkár kijelentette: a nemzetpolitikában is kiemelt esztendő 2022, amely a cselekvő nemzet éve. Rámutatott: a magyar kormánynak nagyon fontos és értékes a kistelepüléseken megnyilvánuló közösségi önszerveződés folyamatossága, éppen ezért ezekre is kiterjedt támogatást biztosít az egész Kárpát-medencében.

Az ünnepélyes átadót, egy - Vadkerti Imre és barátai előadásában megvalósult - adventi koncert zárta. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Fellebbezett a Minority SafePack (MSPI) kezdeményező bizottsága hétfőn az Európai Bizottság (EB) elleni eljárása keretében - tudatta az MTI-hez eljuttatott közleményében Vincze Loránt romániai EP-képviselő, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke. Az MSPI elindítói 2021-ben fordultak az EU...
2023. JANUÁR 23.
[ 17:27 ]
Hétfőtől újra lehet jelentkezni a Kőrösi Csoma Sándor-program déli féltekére szóló pályázatára - jelentette be a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón. Potápi Árpád János elmondta: a diaszpóraszervezetek kérésére a déli féltekére vonatkozó...
2023. JANUÁR 23.
[ 12:26 ]
A kultúra természete szerint olyan, mint a béke: összeköt - jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a felvidéki Dunaszerdahelyen, ahol beszédet mondott a magyar kultúra napja alkalmából tartott ünnepségen. A miniszter a Csallóköz központjának számító városban, hagyományosan a Pázmaneum...
2023. JANUÁR 22.
[ 21:47 ]
Beolvasás folyamatban