Kárpát-medence
Elfogadta Tőkés László fellebbezését a román legfelsőbb bíróság
Betűméret:             

Elfogadta Tőkés László fellebbezését a román legfelsőbb bíróság a volt püspök állami kitüntetését visszavonó elnöki rendelet megsemmisítése ügyében, és októberre tűzte ki a tárgyalás időpontját - ismertette a bírósági döntést csütörtöki marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján Tőkés László és ügyvédje, Kincses Előd.

A legfelsőbb bíróság ítélete hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet, és elrendelte az ügy érdemi tárgyalását, melyre október 10-én kerülhet sor - idézte Kincses Elődöt az MTI-hez eljuttatott közleményében az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT). Az ügyvéd emlékeztetett, hogy a bukaresti táblabíróság tavaly októberi elsőfokú határozatában másodjára utasította el Tőkés László keresetét, amelyben a román állami kitüntetését visszavonó elnöki rendelet megsemmisítését kérte, arra hivatkozva, hogy nem illetékes az ügyben.

A román legfelsőbb bíróság honlapján közzétett május 22-i ítélet szerint a bírák a 4725 lejes (355 ezer forint) perköltség kifizetésére is kötelezik a román államelnöki hivatalt.

A felperesek úgy értékelték, a mostani döntés félsiker, és azon meggyőződésüknek adtak hangot, hogy októberben végérvényesen megnyerik a pert.

Tőkés László rámutatott: a kitüntetés visszavonása annak a történelemhamisításnak a szerves részét képezi, mely a temesvári népfelkelés lejáratását is célozza. "E mostani per is a történelmi igazság elismertetéséért folyik, s azért, hogy megálljt parancsoljunk annak a magyarellenes kurzusnak, mely 1989 óta is domináns módon érvényesül Romániában. Épp ezért bátran kijelenthetjük: e per legnagyobb tétje a magyarellenes politika leküzdése" - idézte a közlemény.

Kincses Előd hangsúlyozta, hogy a volt püspök semmi olyat nem követett el, amiért vissza lehet vonni tőle a kitüntetést. A román elnök, Klaus "Iohannis egy románra rosszul lefordított kijelentés miatt döntött mégis így, ugyanakkor fontos leszögezni: a kijelentés nem azonos a tettel" - idézte az ügyvédet az EMNT. Emlékeztetett: a kitüntetés visszavonását Ecaterina Andronescu és Gabriela Firea szociáldemokrata párti politikusok javasolták, akik egyben tagjai is a döntéshozó testületnek, így saját javaslatukról kellett szavazniuk. Szerinte az októberben esedékes tárgyaláson meg fogják állapítani, hogy Andronescu és Firea törvénysértést követtek el, és a védelemhez való jog is sérült. "Várhatóan október 10-én végérvényesen megnyerjük ezt a pert" - mondta Kincses Előd.

Tőkés László a Ceausescu-diktatúra bukásához vezető 1989-es temesvári forradalom kirobbantásában játszott szerepéért kapta meg Traian Basescu államfőtől a Románia Csillaga érdemrend lovagi fokozatát a forradalom huszadik évfordulóján. Ezt a kitüntetést azonban Klaus Iohannis 2016 márciusában visszavonta. Az elismerés visszavonását Victor Ponta kormányfő kezdeményezte 2013-ban, miután Tőkés László tusványosi előadásában felvetette, hogy Magyarország vállaljon "védhatalmi" szerepet Erdély érdekében, ahogyan Ausztria tette Dél-Tirol esetében. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A felvidéki magyarság megmaradása és az általuk lakott régiók fejlődése szempontjából létfontosságúnak nevezte a szombati szlovákiai előrehozott parlamenti választást Forró Krisztián, a felvidéki magyar párt, a Szövetség elnöke az M1-en pénteken. Forró Krisztián, akit élőben kapcsoltak a szlovák fővárosból,...
2023. SZEPTEMBER 29.
[ 13:27 ]
Nagyszombat megye élt a törvénymódosítás adta lehetőséggel, és az első kétnyelvű közlekedési irányjelző tábla kihelyezése Ekecsen. Forró Krisztián kiemelte, a közösség képviseletéhez parlamenti jelenlétre van szükség, hogy Pozsonyban se dönthessenek nélkülünk. A Szövetség elnöke hangsúlyozta, kikerült az...
2023. SZEPTEMBER 29.
[ 11:09 ]
A Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára úgy látja, hogy "a szlovák külügyminisztérium viccel", Menczer Tamás csütörtöki Facebook-bejegyezésében arra kereste a választ, hogy ki avatkozik be a szlovák választási kampányba. Menczer Tamás azt írta: Csehország...
2023. SZEPTEMBER 28.
[ 18:03 ]
Beolvasás folyamatban