Kárpát-medence
Gyalogosan, vonattal, lovon és kerékpárral is érkeznek a zarándokok Csíksomlyóra
Betűméret:             

Gyalogosan, vonattal, lovon és kerékpárral is érkeznek a zarándokok pénteken délután Csíksomlyóra. Novák Eduárd román sportminiszter, paralimpiai világ- és Európa-bajnok kerékpározó biciklivel indult útnak Bukarestből.

A napokban a Székelyföld számos szegletéből, de az elmúlt hetekben Magyarországról és Erdélyből is indultak gyalogos zarándokok, keresztalják Csíksomlyóra, ahol szombaton tartják a hagyományos pünkösdi búcsú nagymiséjét. A Kárpát-medence legnagyobb vallási eseményén és zarándoklatán Novák Katalin köztársasági elnök is részt vesz.

Magyarországról három zarándokvonat szállítja Csíksomlyóra a híveket, a Boldogasszony zarándokvonat péntek reggel megérkezett 900 utasával. A Csíksomlyó expressz és Székely gyors egyesített szerelvénye másfélezer utasával délben haladt át Nagyváradon, ahol helyi magyarok kíséretében Tőkés László volt református püspök köszöntötte őket és mondott áldást.

A félórás késéssel érkező vonatot délután Kolozsváron is népes tömeg várta, néptáncos-zenés műsorral fogadta a pénteki forgalomtól túlzsúfolt pályaudvaron a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szervezésében.

A zarándokokra Székely Dénes kolozsmonostori plébános mondott áldást. Rámutatott: most, mikor fekete felhők gyülekeznek Európa ege felett, még nagyobb szükség van a Szűzanya segítségére. A jelenlévők együtt mondták el a Miatyánkot és az Üdvözlégyet.

Azzola Katalin, az RMDSZ kolozsvári elnöke köszöntőjében arra intette a zarándokokat: engedjék, hogy a búcsú átformálja a lelküket, jobb emberré tegye, megnyissa őket embertársaik felé. "Legyen ez az út a szeret, megbocsájtás és összetartozás útja!" - kívánta.

Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának nevében Kőrösi Viktor Dávid vezető konzul elmondta: a csíksomlyói zarándoklat jelentősége össznemzeti. Csíksomlyó üzenete, hogy "egy az Istenünk, egy az anyanyelvünk, egy a kultúránk", és erre az utánunk következőket is megtanítjuk - mondta. "A magyarság megmaradásának záloga a magyarságtudat és a munka" - jelentette ki a vezető konzul, aki szerint előbbi összeköti a magyarokat, akik lehetnek ismeretlenek egymás számára, de idegenek nem.

Az átutazókat Marosán Csaba, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színművésze köszöntötte, majd Vígh Ibolya, a Kolozsvári Magyar Opera magánénekese énekelt nekik. Az éneklésbe a vonattal érkezettek és az őket váró helyiek is bekapcsolódtak, majd a vonaton utazó Dévai Nagy Kamilla és zenészei is elénekeltek két dalt. A magyar és székely zászlókat lengető zarándokok a Rezeda zenekar és a vajdaszentiványi táncosok előadása alatt tértek vissza a vonatra, mely üdvrivalgás közepette gurult ki a kolozsvári állomásról.

Kerékpárral indult Csíksomlyóra pénteken kora délután Novák Károly Eduárd román sportminiszter is bukaresti hivatalából. A paralimpiai aranyérmes sportoló közösségi oldalán azt írta, a kerékpáros zarándokutat a román sport jövőjéért és a paralampiai sportolókért teszi meg. Az RMDSZ minisztere Ploiestiről is bejelentkezett, azt mondta, bár az időjárás nem a legmegfelelőbb, pénteken meg szeretné tenni a 260 kilométeres távot.

Románia nagy részére péntek délutánra első és másodfokú viharjelzést adtak ki a meteorológusok, erős szélre, zivatarokra figyelmeztettek.

A tervek szerint pénteken délután érnek a csíksomlyói hegynyeregbe a tizenkét székelyföldi útvonalon érkező lovas zarándokok is, ahol ünnepélyes keretek között fogadják őket.

A csíkszeredai városvezetés közösségi oldalán arra figyelmeztetett, hogy az érkező zarándokok miatt a gépkocsival közlekedők kerüljék a Szék útját, keressenek alternatív útvonalakat.

A csíksomlyói kegytemplomban helyi idő szerint 18 órától tartják a nyitó szentmisét, melyet ünnepi rózsafüzér és éjszakai virrasztás követ. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A 2020-as szlovákiai választás tragikus eredménye rámutatott arra, hogy a felvidéki magyarság számára nincs más alternatíva, csak az összefogás - mondta a felvidéki magyar párt, a Szövetség országos tanácsának elnöke szerdán az M1 aktuális csatornán. Pandy Péter a Pozsonyban adott interjúban hozzátette: a...
2023. SZEPTEMBER 20.
[ 11:25 ]
A Rákóczi Szövetség idén is meghirdeti nagy hagyományú és nagy sikerű Diákutaztatási Programját az október 23-i nemzeti ünnephez kapcsolódóan Kárpát-medencei középiskolások részére. A szövetség hétfői, MTI-hez eljuttatott közleményében felidézte, a program azt a célt szolgálja, hogy a Kárpát-medence...
2023. SZEPTEMBER 18.
[ 16:01 ]
A magyar kormány kiemelten támogatja a szórványközösségeket, hogy meg lehessen tartani gyermekeinket a magyar nyelvnek, kultúrának, és majd családot vállalva ők is ugyanígy járjanak el - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára vasárnap az erdélyi Szamosújváron. Potápi Árpád János a...
2023. SZEPTEMBER 17.
[ 18:16 ]
Beolvasás folyamatban