Kárpát-medence
Szlovákiai választások: A sikerhez a magyar pártoknak meg kell megszólítaniuk a bizonytalan szavazókat
Betűméret:             

A magyarok szempontjából kedvező lenne az alacsony részvétel a szeptember 30-i szlovákiai parlamenti választáson, de a sikerhez szükség van arra is, hogy a magyar pártok megszólítsák a bizonytalan szavazókat - mondta Öllős László politológus az M1 aktuális csatornán csütörtökön.

A szlovákiai magyar elemző az M1 aktuális csatornán Somorjáról bejelentkezve annak a véleményének adott hangot, hogy Szlovákiában a korábban "meglehetősen sok bizonytalan szavazó bizonytalan is maradt", "a sorozatos verekedések" - köztük Robert Kalinák, a Fico-kormány belügyminiszterének és Igor Matovic volt kormányfőnek a tettlegességig fajuló vitája - nem lelkesíti őket.

Öllős László úgy értékelt: az incidens az előző választások előtt is "látványos akciókampányt folytató", és most is erre törekvő Igor Matovicsnak jót tehet, neki sikerülni fog "megugrani" a parlamentbe kerüléshez szükséges küszöböt.

Ugyanakkor azok a szavazók, akik nem döntötték el, hogy részt vesznek-e a voksoláson, inkább távol maradnak, és "az egészben az a paradox, hogy ez a magyaroknak jót tesz", mert minél kisebb a részvétel, nekik annál könnyebb az ötszázalékos parlamenti küszöb elérése - jegyezte meg a politológus.

Öllős László szerint bár a közvélemény-kutatók többsége alul méri a magyar pártokat, a "népszerűségük javul, elképzelhető, hogy már túl vannak a küszöbön".

Van még egy hét, most már elsősorban azokat kell megszólítani, akik bizonytalanok, és "a magyarok körében is sokan vannak ilyenek" - mutatott rá.

Hozzátette, vannak, akik érdeklődnek a helyi és regionális ügyek iránt, de nem járnak kampánygyűlésekre, "utánuk kell menni", a felkeresésükre megvannak a kampánytechnikai eszközök.

Öllős László a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában arról szólt, hogy a Szövetség "egészen szép eredményeket érhet el", ha sikerül "nagy hatékonysággal megszólítania a bizonytalan magyar szavazókat.

A politológus beszélt arról is, hogy a múltra és a jelenre is igaz: ha a magyaroknak sikerül képviselni az érdekeiket és kiharcolni, elérni valamit, az előnyös az országban élő kisebb kisebbségeknek is. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A legfontosabb identitásképző elemünk a magyar nyelv - fogalmazott Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó a Magyarságkutató Intézet Magyar Nyelvtörténeti Kutatóközpontja IV. Magyar nyelvjárások napja - Nyelvjárásváltozások és közösségi identitásformák című konferenciájának pénteki megnyitóján. Szili...
2023. DECEMBER 1.
[ 16:49 ]
A globális kitettség ellenszerét egy, a közös érdekeknek megfelelő, regionális együttműködés biztosíthatja - fogalmazott Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó a Kárpát-medencei Magyar Vállalkozói Szövetségek Nemzeti Fóruma (KMVNF) megalapításának 4. évfordulója alkalmából rendezett elnökségi ülésen. ...
2023. NOVEMBER 30.
[ 17:34 ]
Az Európa Tanács javaslatai alapján Ukrajna módosíthatja a nemzeti kisebbségeket érintő, jogszűkítő törvényeit. Ez az jelenti, hogy a 2017-es oktatási, a 2019-es nyelvtörvény és a 2022-ben megszavazott nemzeti közösségek jogait szabályozó rendelet is átíródna, és pozitív változásokat tartalmazna a magyarok számára...
2023. NOVEMBER 29.
[ 20:42 ]
Beolvasás folyamatban