Kárpát-medence
Potápi Árpád János: Az anyanyelvi oktatásnak megtartó ereje van
Betűméret:             

Az anyanyelvi oktatásnak megtartó ereje van, s ezért a magyar kormány évek óta azon dolgozik, hogy a Kárpát-medencében és világszerte minden magyar gyermek számára elérhetővé tegye a minőségi anyanyelvi oktatást - jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a felvidéki Nagycétényben szombaton.

Az államtitkár erről a zoboralji településen újonnan felállított székelykapu avatásán beszélt, ahol szólt a magyar kormány nemzetpolitikájának már látható hozadékairól, illetve arról is, hogy a jövő heti szlovákiai parlamenti választásoknak milyen fontos tétje van a felvidéki magyarság számára.

A politikus elmondta: nagy öröm, hogy a Kárpát-medence legészakabbra lévő magyar nyelvszigetén, egy szórványvidéken kerülhet sor egy ilyen jelkép átadására, amely a magyarságot és a megmaradást jelképezi és ugyanakkor kiváló megnyilvánulása a magyar nemzet határokon átívelő összetartozásának is. Rámutatott: nem véletlen, hogy a helyi Manócska óvoda bejáratát díszítő székelykapura a "Kincsünk a magyar gyermek" felirat került, hiszen a három éve átadott intézmény megléte során a közösség megmaradásának és összetartozásának jelképévé vált a zoboralji magyarság számára. A 2020-ban a magyar kormány támogatásának köszönhetően megnyitott óvodában a kezdeti 14 fős létszám mostanra 39 főre emelkedett, ami azt mutatja, hogy Zoboralján egy hiánypótló intézményt sikerült létrehozni, ami az egyik legnagyobb sikere a régióban a helyi magyarság önazonosságának megőrzése terén végzett munkának.

A nemzetpolitikai államtitkár hangsúlyozta: a magyar kormány hisz abban, hogy az anyanyelvi oktatásnak megtartó ereje van, s ezért is dolgozik évek óta annak érdekében, hogy minden magyar számára elérhetővé tegye a minőségi anyanyelvi oktatást, s így értéket és lehetőséget is teremt a jövő magyar nemzedéke számára magyarságuk megélésére és nemzeti kultúrájuk tovább örökítésére. "Az elmúlt 13 év nemzetpolitikájának köszönhetően a magyarság nemzeti egysége ma erősebb, mint valaha" - szögezte le Potápi Árpád János.

A nemzetpolitikai államtitkár a közelgő szlovákiai előrehozott parlamenti választás kapcsán hangsúlyozta: elérkezett az ideje, hogy a felvidéki magyarság megmutassa a nemzeti összetartozás valóságát, mivel a választás tétje nem kevesebb, mint, hogy lesz-e képviselete a magyarságnak a pozsonyi törvényhozásban, lesz-e olyan párt a parlamentben, amely biztosítja a felvidéki magyarság megmaradását. "Egy 8 és fél százalékos közösségnek képesnek kell lennie arra, hogy bejuttasson egy magyar pártot a pozsonyi törvényhozásba. Mindehhez csupán összefogására van szükség" - húzta alá Potápi Árpád János. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A legfontosabb identitásképző elemünk a magyar nyelv - fogalmazott Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó a Magyarságkutató Intézet Magyar Nyelvtörténeti Kutatóközpontja IV. Magyar nyelvjárások napja - Nyelvjárásváltozások és közösségi identitásformák című konferenciájának pénteki megnyitóján. Szili...
2023. DECEMBER 1.
[ 16:49 ]
A globális kitettség ellenszerét egy, a közös érdekeknek megfelelő, regionális együttműködés biztosíthatja - fogalmazott Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó a Kárpát-medencei Magyar Vállalkozói Szövetségek Nemzeti Fóruma (KMVNF) megalapításának 4. évfordulója alkalmából rendezett elnökségi ülésen. ...
2023. NOVEMBER 30.
[ 17:34 ]
Az Európa Tanács javaslatai alapján Ukrajna módosíthatja a nemzeti kisebbségeket érintő, jogszűkítő törvényeit. Ez az jelenti, hogy a 2017-es oktatási, a 2019-es nyelvtörvény és a 2022-ben megszavazott nemzeti közösségek jogait szabályozó rendelet is átíródna, és pozitív változásokat tartalmazna a magyarok számára...
2023. NOVEMBER 29.
[ 20:42 ]
Beolvasás folyamatban