Kárpát-medence
A hagyományápolás és a magyar közösségi rendezvények fontosságát hangsúlyozta Potápi Árpád János Marosludason
Betűméret:             

A hagyományok ápolása és továbbadása, illetve a magyar közösségi rendezvények fontosságát hangsúlyozta csütörtök este a nemzetpolitikai államtitkár az erdélyi Marosludason, a városhoz tartozó Andrássy-telep betelepítésének 120. és a Hajdina Néptáncegyüttes megalakulásának 24. évfordulója alkalmából mondott köszöntőjében.

Potápi Árpád János a magyar kormány nevében is köszönetet mondott a néptáncegyüttest működtető egyesület hagyományőrző tevékenységért, amely a nemzeti összetartozás érzését és élményét erősíti az ott élő magyar emberekben.

A művelődési házban mondott beszédében felidézte: az Andrássy-telep ifjabb Andrássy Gyula képviselőről, az Osztrák-Magyar Monarchia utolsó külügyminiszteréről - idősebb Andrássy Gyula, a Kiegyezés utáni első magyar miniszterelnök fiáról - kapta nevét, hiszen tőle vásárolta a 20. század elején a magyar állam a Marosludas határában lévő birtokot azzal a céllal, hogy sokgyermekes családok betelepítésével a magyar lakosságarányt növelje.

Andrássy-telepre 17 bukovinai székely család érkezett Andrásfalváról, illetve Istensegítsről, további 62 család a Királyhágón túlról, 65 pedig Erdély többi vármegyéjéből. Potápi Árpád János kiemelte: a Hajdina Egyesület révén az utóbbi két évtizedben nagyon jó kulturális és baráti kapcsolat alakult ki a marosludasiak és a bukovinai székelyek másutt letelepedett leszármazottai között, a Bukovinai Székelyek Országos Szövetsége révén.

Az államtitkár elmondta, hogy az ő felmenői is Istensegítsről származnak, és arra biztatta a bukovinai székelyek Andrássy-telepen élő leszármazottait, hogy keressék fel Bukovinát, ismerjék meg azokat a településeket, ahol székely őseik 170-180 éves száműzetésüket töltötték.

"Azt gondolom, hogy mindannyian hálát adhatunk azért, hogy a mi őseink kitartottak, megtartották a magyarságukat, megtartották a székelységüket, a hitüket és sikerült nekik visszatelepedniük az akkori Magyarországra" - mondta a nemzetpolitikai államtitkár.

A Hajdina néptáncegyüttes évfordulós rendezvénye csütörtökön az Andrássy-telepi Boldog Gizella templomkertben 2019-ben felállított Andrássy-szobor megkoszorúzásával kezdődött, majd a helyi művelődési házban tartott néptáncgálával folytatódott. Tóth Sándor, az egykori telepesek sokszínű örökségét, számos tájegység néptánckincsét bemutató Hajdina hagyományőrző egyesület vezetője elmondta: szombaton Andrássy-telepen tartják a 9. Bukovinai Székely Találkozót, a jubileumi rendezvénysorozattal pedig a magyar szórvány napjáról is megemlékeznek.

A csaknem 15 ezres Marosludason mintegy 2800 lakos vallotta magát magyarnak a 2021-es állapotokat rögzítő tavalyi népszámláláson. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A legfontosabb identitásképző elemünk a magyar nyelv - fogalmazott Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó a Magyarságkutató Intézet Magyar Nyelvtörténeti Kutatóközpontja IV. Magyar nyelvjárások napja - Nyelvjárásváltozások és közösségi identitásformák című konferenciájának pénteki megnyitóján. Szili...
2023. DECEMBER 1.
[ 16:49 ]
A globális kitettség ellenszerét egy, a közös érdekeknek megfelelő, regionális együttműködés biztosíthatja - fogalmazott Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó a Kárpát-medencei Magyar Vállalkozói Szövetségek Nemzeti Fóruma (KMVNF) megalapításának 4. évfordulója alkalmából rendezett elnökségi ülésen. ...
2023. NOVEMBER 30.
[ 17:34 ]
Az Európa Tanács javaslatai alapján Ukrajna módosíthatja a nemzeti kisebbségeket érintő, jogszűkítő törvényeit. Ez az jelenti, hogy a 2017-es oktatási, a 2019-es nyelvtörvény és a 2022-ben megszavazott nemzeti közösségek jogait szabályozó rendelet is átíródna, és pozitív változásokat tartalmazna a magyarok számára...
2023. NOVEMBER 29.
[ 20:42 ]
Beolvasás folyamatban