Kárpát-medence
Szili Katalin: A globális kitettség ellenszere a regionális együttműködés
Betűméret:             

A globális kitettség ellenszerét egy, a közös érdekeknek megfelelő, regionális együttműködés biztosíthatja - fogalmazott Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó a Kárpát-medencei Magyar Vállalkozói Szövetségek Nemzeti Fóruma (KMVNF) megalapításának 4. évfordulója alkalmából rendezett elnökségi ülésen.

A csütörtöki budapesti eseményen Szili Katalin felidézte, hogy a rendszerváltást követően, a privatizáció következtében a magyar gazdaság rendkívüli kitetté vált. Ezért helyes volt abba az irányba elindulni, hogy a gazdaságot ne kizárólag csak a multinacionális vállalatok, hanem a legtöbb embert foglalkoztató kis- és középvállalkozások is meghatározzák - tette hozzá.

Szili Katalin célként jelölte meg, hogy a regionális kooperációkkal a térség gazdaságainak kitettsége minimalizálódjon, könnyebben átvészelve ezzel a válságidőszakokat.

Ez tudja kizárólag azt a célt biztosítani, hogy a Kárpát-medencei magyarság a szülőföldjén tudjon boldogulni, valamint hogy motorjává váljon a kétoldalú kapcsolatok erősödésének, és ezzel egy olyan regionális együttműködésnek, amely az itt élő közösségeket megerősíti és ebben a globális világban biztonságot ad a vállalkozóknak és ezáltal a nemzetnek is - mondta.

"A gazdaság nem cél, hanem egy eszköz" - fogalmazott a miniszterelnök főtanácsadója, hozzátéve, hogy az egységes Kárpát-medencei gazdasági tér kialakításának gerincét azok a vállalkozók adják, melyek magyar vállalkozásként, egymással "hálózatosodva" a saját közösségeik szülőföldön maradását biztosítják.

Minket összeköt a közös nyelv és közös érdek is, a közös tudás megteremtésével pedig könnyebben lehet a jövőben többek között uniós forrásokat igénybe venni, valamint a határmenti térségek kooperációját kialakítani - mondta Szili Katalin.

"Hogy Európa újra tudja definiálni magát ebben a globális világban, ahhoz el kellene fogadni azt, hogy ennek a régiónak a szerepe és a súlypontja különösen fontos lesz a következő időszakban Európában, hiszen a kontinens megújulása innen, a Kárpát-medencéből indulhat el" - hangsúlyozta Szili Katalin.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének elnöksége 2019. áprilisában létrehozta a Kárpát-medencei Magyar Vállalkozói Szövetségek Nemzeti Fórumát. A fórum egy konzultációs - az együttműködést és a közös gondolkodást segítő - közösség kíván lenni, tiszteletben tartva az abban részt vevő vállalkozói szervezetek önállóságát és az érintett országok törvényeit.

A fórum megalakításának célja - összhangban a kormány célkitűzéseivel - a Kárpát-medencei gazdasági térség létrehozásában való aktív közreműködés, a magyar vállalkozások közötti új üzleti kapcsolatok kialakítása, a meglévő kapcsolatok szorosabbra fűzése, közös gyártás, közös fellépés harmadik piacokon, a közös nyelv által támogatva az együttműködésben rejlő komparatív előnyök kihasználása, valamint közös részvétel az uniós pályázatokon.

A Kárpát-medencei Magyar Vállalkozói Szövetségek Nemzeti Fórumhoz eddig 22 határon túli vállalkozói szövetség csatlakozott, ezen belül Muravidék 1, Horvátország 1, Délvidék 6, Erdély 9, Kárpátalja 2, Felvidék pedig 3 szövetséggel. A 22 határon túli szövetség tagvállalatainak létszáma több mint hatezer. A tagvállalatok első sorban magyar munkaerőt foglalkoztatnak. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Leomlott a solymosvári várrom egyik megmaradt fala a partiumi Arad megyében. A helyi és megyei hatóságok egymást okolják a műemlék épület elhanyagolt állapotáért. A közigazgatásilag Lippa (Lipova) városához tartozó Solymosvár (Soimos) váránál bekövetkezett falomlásról Ionel Bulbuc, az Arad megyei önkormányzat...
2024. FEBRUÁR 20.
[ 11:28 ]
Általános ellenőrzést rendelt el a román oktatási minisztérium ellenőrző szerve a részben leomlott székelyudvarhelyi diákotthon kapcsán a Tamási Áron Gimnáziumban, a vizsgálatot március második felében folytatják le - közölte hétfőn a Hargita megyei prefektúra. A román kormányintézmény közleményében a...
2024. FEBRUÁR 19.
[ 17:56 ]
A nemzeti identitás megerősítésében a sport az egyik legkiválóbb eszköz, mely az egészséges életmódra való nevelésnek is fontos része - mondta Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár szombaton a székelyföldi Hargitafürdőn megrendezett 11. Konzul Kupán. Potápi Árpád János elmondta: éppen az említett ok...
2024. FEBRUÁR 17.
[ 13:35 ]
Beolvasás folyamatban