Kárpát-medence
Függetlenként induló szívsebész lenne a jelenlegi polgármester kihívója Marosvásárhelyen
Betűméret:             

Függetlenként induló szívsebész lenne Soós Zoltán jelenlegi polgármester kihívója Marosvásárhelyen, az idei romániai helyhatósági választásokon. Horațiu Suciu hétfőn, a városháza előtt tartott sajtótájékoztatón jelentette be indulását.

Közölte továbbá, hogy hétfőn reggel kilépett a Nemzeti Liberális Pártból (PNL), ahol a helyi szervezet vezetője és helyi önkormányzati képviselő is volt, és függetlenként pályázza meg a polgármesteri tisztséget - számolt be róla az Agerpres román hírügynökség.

A kisebbik román kormánypárttól való függetlenedéstől Horațiu Suciu a többi román párt, sőt a marosvásárhelyi magyarok támogatását is reméli. "Feláldoztam magam politikailag és szakmailag" - idézte az Agerpres Suciut, aki elmondása szerint azért indul függetlenként, mivel szerinte a polgármester megválasztása nem az egyes pártok, hanem a marosvásárhelyi polgárok ügye.

Eredményei között említette, hogy a nagy szakmai hírnévnek örvendő szívkórház vezetőjeként menedzseri tapasztalatokra is szert tett, és tavaly az Országos Helyreállítási Terv (PNRR) keretében sikerült támogatást szereznie egy új szívkórház építésére. A beruházás értéke 105 millió euró.

Azt is mondta, hogy régóta foglalkoztatja a jelöltség gondolata, de a döntést a napokban hozta meg, a város idei költségvetésének az elfogadása után, melyet az "alulfejlesztés" büdzséjének nevezett. Továbbá a köztisztaság és a közlekedés szerinte rendezetlen kérdését és a fiatalok elvándorlását is felrótta a városvezetésnek.

"Újjá akarom éleszteni a város szívét, mely leállt" - jelentette ki Suciu. Hozzátette: szívsebészként 4000 gyereket és ugyanennyi felnőttet műtött meg, most "a város szívét és életét szeretné megmenteni". Önéletrajza szerint szívsebészi tevékenysége mellett a marosvásárhelyi orvosi és gyógyszerészeti egyetem professzora és szenátusi elnöke.

A Vásárhely.ma portál azt írta, kérdésükre, hogy milyen érvekkel állítaná maga mellé a magyar szavazókat, Suciu közölte: Marosvásárhelyen született, tanult, az akkor még kétnyelvű Bolyai Farkas Gimnáziumban érettségizett, jó viszonyt ápol minden közösséggel, és nem vall szélsőséges nézeteket.

Bár Suciu függetlenként indul, a sajtótájékoztatón a PNL több helyi politikusa és megyei elnöke, Ciprian Dobre is jelen volt. Utóbbi tavaly októberben bejelentette: valamennyi román párttal készek együttműködni, hogy közös jelöltet állítsanak Soós Zoltán ellenében.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) marosvásárhelyi szervezete a napokban közölte: semmisnek tekinti a PNL-vel kötött koalíciót, miután annak frakciója nem szavazta meg a város büdzséjét. Ugyanakkor felszólította a párt alpolgármesterét, Alexandru Györgyöt, mondjon le tisztségéről. Hasonló felszólításra a PNL októberi bejelentése után is sor került.

Marosvásárhely jelenlegi polgármestere, Soós Zoltán közölte, hogy újabb mandátumot vállalna idén, miután 2020 szeptemberében függetlenként, a magyar pártok támogatásával a szavazatok 50,54 százalékát szerezte meg.

A legutóbbi népszámlálás adatai szerint a 116 ezer lakosú Marosvásárhelyen él az erdélyi városok közül az ottani lakossághoz képest arányában a legnagyobb, mintegy 40 ezer fős magyar közösség. A korábban magyar többségű városban a magyarság az 1990-es etnikai konfliktus által gerjesztett kivándorlási hullám nyomán került kisebbségbe, írja az MTI.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Soós Zoltán nyerte a marosvásárhelyi polgármester-választást a független jelölt kampánystábja által végzett párhuzamos szavazatszámlálás szerint. Szatmárnémetiben a részleges eredmények alapján Kereskényi Gábornak nagy fölénnyel sikerült megszereznie harmadik mandátumát. Az erdélyi magyarság egyik...
2024. JÚNIUS 10.
[ 10:55 ]
Veszélybe került az erdélyi magyar EP-képviselet, miután az esti órákban megugrott a többségi részvétel a vasárnapi romániai EP-választásokon - jelentette ki Csoma Botond, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szóvivője vasárnap Kolozsváron. A Kolozs megyei parlamenti képviselő elmondta: az RMDSZ...
2024. JÚNIUS 9.
[ 21:16 ]
Magyarellenes telefonos üzenetek miatt tett feljelentést a rendőrségen a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) vasárnap a partiumi Szatmár megyében a romániai helyhatósági és EP-választások kapcsán. Turós Loránd szenátor az RMDSZ Szatmár megyei szervezetének Facebook-oldalán közzétett videóban bejelentette:...
2024. JÚNIUS 9.
[ 17:23 ]
Beolvasás folyamatban