Kárpát-medence
Csoma Botond: Veszélybe került az erdélyi magyar EP-képviselet
Betűméret:             

Veszélybe került az erdélyi magyar EP-képviselet, miután az esti órákban megugrott a többségi részvétel a vasárnapi romániai EP-választásokon - jelentette ki Csoma Botond, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szóvivője vasárnap Kolozsváron.

A Kolozs megyei parlamenti képviselő elmondta: az RMDSZ értékelése szerint "késélen mozog", hogy a szövetség eléri-e az ötszázalékos bejutási küszöböt a vasárnapi EP-választásokon.

"A nap folyamán most először került veszélybe a magyar képviselet. Arra kérem a magyar embereket a nagyvárosokban és nagyközségekben, hogy menjenek el szavazni. (.) Kérem, buzdítsák barátaikat, szomszédjaikat is!" - nyilatkozott Csoma Botond.

Emlékeztetett, hogy román idő szerint 22 óráig lehet szavazni, így több mint egy óra áll a rendelkezésükre azoknak, akik eddig távol maradtak az urnáktól.

Az RMDSZ korábbi tájékoztatása szerint a délutáni órákban elsősorban a nagyvárosokban maradt el az erdélyi magyar részvétel a többségitől, ez később kiegyenlítődni látszott. Az esti órákban azonban a nagyvárosban megnőtt a választásokon részt vevők száma, így a többségi részvétel is.

A Központi Választási Iroda (BEC) tájékoztatása szerint román idő szerint 20 órakor 47,82 százalékos volt a részvétel a romániai EP-választáson, a magyarok által is lakott megyék nagyjából az országos átlag fölött teljesítettek.

A helyhatósági választásokon a szavazásra jogosultak 45,82 százaléka vett részt este 20 óráig. Mindkét arány magasabb, mint a legutóbbi, 2019-es EP-választáson, valamint 2020-as helyhatósági választáson regisztrált adat, írja az MTI.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Átadták Az utazó magazin szavazása alapján 2023-as teljesítményüket értékelve a legjobb magyarországi és határon túli turisztikai szolgáltatóknak járó díjakat szerdán Budapesten. Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a díjátadón kiemelte, hogy az idegenforgalom a...
2024. JÚNIUS 12.
[ 16:53 ]
A Nemzetpolitikai Államtitkárság a jövőben is mindent megtesz a Kárpát-medencei ifjúság támogatása érdekében, mert magyar fiatalok nélkül nincs magyar jövő – fogalmazott Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a Határtalanul középiskolai vetélkedő szerdán tartott online...
2024. JÚNIUS 12.
[ 16:39 ]
Megerősítette jelenlétét a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a székelyföldi önkormányzatokban a vasárnapi romániai helyhatósági választásokon. A városok zömében magabiztosan nyertek az újrázó polgármesterek, és a szövetség több önkormányzati képviselői mandátumra számít. Hargita megyében...
2024. JÚNIUS 11.
[ 17:07 ]
Beolvasás folyamatban