Közlemények
VMDK-közlemény a kvótareferendumról: Szavazzanak nemmel

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) NEM-mel fog szavazni az októberi magyarországi népszavazáson.

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége bővített elnökségi ülésén megvitatta a 2016. október 2-án esedékes magyarországi népszavazással kapcsolatos helyzetet és a következő álláspontokat fogadta el:

  • A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége nem tartja demokratikusnak a kötelező jellegű betelepítési kvóta elvét. Ahogyan más EU-országoknak, úgy Magyarországnak is szuverén joga megválasztani kiket és milyen feltételek mellett fogad be területére.
  • A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége egy erős és nemzetileg elkötelezett anyaország híve, és ezért felszólítjuk tagságunkat, szimpatizánsainkat, illetve a délvidéki magyarság azon tagjait, akik magyar állampolgársággal is rendelkeznek, hogy 2016. október 2-án minél nagyobb számban vegyenek részt a népszavazáson, és szavazzanak NEM-mel!
  • A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége elítéli azt a kettős beszédet, amit egyes délvidéki politikai pártok migránsügyben folytatnak. Budapestnek azt ígérik, a betelepítési kvóta elleni szavazásra fognak buzdítani és közben Belgrádban, a kormányzati felelősségen osztozva, mélyen hallgatnak a migránsok tömeges elhelyezéséről magyarlakta településeinken. A pártmédiában folyamatosan azt hangsúlyozzák, hogy megtartották a politikai befolyásukat, ezért felszólítjuk őket, tegyenek is annak érdekében, hogy a migránsokat, elsősorban Horgosról és Szabadkáról helyezzék ki! Ne engedjék meg a szabadkai befogadóközpont további bővítését, és kezdeményezzék a migránsok által okozott károk megtérítését!
  • Politikájuk akkor válna hitelessé, ha a virágzó szerb-magyar barátság jegyében felszólítanák a szerbiai hatóságokat, ne folytassák az alacsony intenzitású, de folyamatosan zajló, Nyugat-Európából kitoloncolt, elsősorban koszovói romák betelepítését délvidéki magyar falvainkba, városainkba! A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége még élénken emlékszik azokra az időkre, amikor hasonló kommunikáció mellett hozzájárultak a délvidéki háborúból érkező menekültek tömeges betelepítéséhez településeinkre, ami az etnikai arányok erőszakos megváltoztatásához vezetett.
  • Hagyatkozván a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének huszonéves politikai tapasztalatára, felkérjük Magyarország kormányát, hogy folyamatosan kövesse és kísérje figyelemmel a délvidéki magyarok által lakott települések helyzetét, különös tekintettel a kialakult migránshullámra, és szükség esetén időben és kellő erélyességgel lépjen fel a szerbiai hatóságoknál a délvidéki magyarság érdekében!

A VMDK elnöksége

2016. szeptember 5., Óbecse

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az óbecsei Đido Művelődési Egyesület, a helyi önkormányzat támogatásával negyedik alkalommal szervez nemzetközi folklórfesztivált a város főterén augusztus 13. és 16. között. Az idén a szerbiaiak mellett még 12 ország tánccsoportjai mutatkoznak majd be, összesen 500 résztvevővel. A fesztivál első napján bulgáriai,...
2019. AUGUSZTUS 9.
[ 21:57 ]
Az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben augusztus 19. és 24. között Rókus Zoltán színművész és Magyar Zsófia, az újvidéki Művészeti Akadémia színészhallgatója vezetésével szavaló és drámatábort szerveznek húsz óbecsei 10-18 éves diák számára. Főleg azokra a diákokra számítanak, akik érdeklődnek a...
2019. AUGUSZTUS 8.
[ 13:06 ]
Szent Mihály napján, 2019. szeptember 28-án, Zentán harmadik alkalommal Vajdaságra szóló táncházat hirdetünk gyermeknek játékkal, ifjúnak mulatsággal, érettebb korúnak vigassággal. Szeptembert a nép Szent Mihály havának nevezi, amely őszelő, a szabadban töltött idő utolsó szakasza, a kisfarsang kezdete. Ez alkalommal a...
2019. AUGUSZTUS 7.
[ 13:58 ]
Beolvasás folyamatban