Közlemények
A Cifra Műhely Egyesület Vajdaságban vendégszerepel
Betűméret:             

A magyarországi Cifra Műhely Egyesület Vajdaság négy településén tart hagyományőrző programokat holnap és holnapután. Az egyesület népzenészei, táncosai, oktatói alsós gyerekekkel foglalkoznak majd Kishegyesen, Topolyán, Bácsfeketehegyen és Szenttamáson.

Lesz közös táncolás, táncház, hangszersimogató (ahol a gyerekek megismerkedhetnek a népi hangszerekkel, kipróbálhatják azokat), és kézműves foglalkozás is. A Magyar Kormány, a Nemzetpolitikai Államtitkárság és Bethlen Gábor Alap támogatásával létrejött program koordinálását régiónkban a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet végzi.

2016. október 14-én, pénteken reggel kezdődik a Cifra Műhely körútja: 8 órakor a kishegyesi általános iskola Etno-napja keretében. Pénteken délután 15 órakor a topolyai Művelődési Házba várják az alsósokat.

Október 15-én, szombaton délelőtt 10 órakor a bácsfeketehegyi Kultúrotthonban tartanak foglalkozást, délután 16 órától pedig Szenttamáson, a Zsebszínházban.

A helyi szervezők: Ady Endre Kísérleti Általános Iskola, Kishegyes; Topolya Község Művelődési Háza; Feketics Művelődési Egyesület, Bácsfeketehegy; Pitypang Néptáncegyesület, Szenttamás.

A Cifra Műhely Egyesületről

Megalakulásuk alapját egy teljes cifra szoba bútorzat-, valamint szőttes-gyűjtemény képezi, amely Erdélyből, azon belül Kalotaszeg egy kis falujából, Mérából származik. Egyedülálló kiállítási anyaguk egy mérai család hagyatéka, amely 2009 óta, Cifra szoba Mérából címmel járja a hazai és a határon túli művelődési intézményeket, összművészeti fesztiválokat. A népzenei koncertek, táncbemutatók mellett interaktív gyermek és felnőtt programokat is szerveznek. Programjaik során arra törekednek, hogy a velük találkozók minél teljesebb képet kaphassanak népi kultúránkról. Az épített örökség bemutatása mellett nagy szerepet kap a szellemi örökség is, amelyet a népzene, a néptánc, a hagyományok és a népi gasztronómia képvisel. Ezek hiteles tolmácsolásában a tájegységről érkező hagyományőrzők vannak a segítségükre.

Határon túli bemutatkozásaik célja az ismeretterjesztésen túl, a nemzetek közötti kommunikáció, kulturális együttműködés erősítése, kapcsolatok kialakítása hasonló szervezetekkel, fesztiválokkal.

A Cifra Műhely Egyesület tevékenységéről részletes, naprakész információk, videó- és kép- anyag a www.ciframuhely.hu webcímen találhatóak.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Megjelent a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága által működtetett Kőrösi Csoma Sándor Program új pályázati felhívása. A diaszpóra magyarságát segítő program új kiírása keretében a déli félteke országaiba lehet ösztöndíjasként jelentkezni. A Nemzetpolitikai Államtitkárság által 2013-ban indított...
2023. NOVEMBER 15.
[ 15:33 ]
A szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ az idei adventi időszakban is meghirdeti a Mézeskalács készítő pályázatát. Süsd meg Te/ Süssétek meg Ti a legszebb mézeskalácsot, mézeskalács házat. Várjuk az amatőr és profi sütni szeretők, baráti társaságok, óvodai és iskolai csoportok, klubok,...
2023. NOVEMBER 15.
[ 13:46 ]
A magyarkanizsai Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény idén is megszervezi a Dr. Papp György Szépolvasási és Szépkiejtési Verseny a község felső osztályos tanulói számára. A találkozóra 2023. november 28-án, szombaton 9 órától kerül sor a magyarkanizsai Művészetek háza nagytermében. A versennyel dr. Papp...
2023. NOVEMBER 3.
[ 14:35 ]
Beolvasás folyamatban