Közlemények
A Cifra Műhely Egyesület Vajdaságban vendégszerepel
Betűméret:             

A magyarországi Cifra Műhely Egyesület Vajdaság négy településén tart hagyományőrző programokat holnap és holnapután. Az egyesület népzenészei, táncosai, oktatói alsós gyerekekkel foglalkoznak majd Kishegyesen, Topolyán, Bácsfeketehegyen és Szenttamáson.

Lesz közös táncolás, táncház, hangszersimogató (ahol a gyerekek megismerkedhetnek a népi hangszerekkel, kipróbálhatják azokat), és kézműves foglalkozás is. A Magyar Kormány, a Nemzetpolitikai Államtitkárság és Bethlen Gábor Alap támogatásával létrejött program koordinálását régiónkban a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet végzi.

2016. október 14-én, pénteken reggel kezdődik a Cifra Műhely körútja: 8 órakor a kishegyesi általános iskola Etno-napja keretében. Pénteken délután 15 órakor a topolyai Művelődési Házba várják az alsósokat.

Október 15-én, szombaton délelőtt 10 órakor a bácsfeketehegyi Kultúrotthonban tartanak foglalkozást, délután 16 órától pedig Szenttamáson, a Zsebszínházban.

A helyi szervezők: Ady Endre Kísérleti Általános Iskola, Kishegyes; Topolya Község Művelődési Háza; Feketics Művelődési Egyesület, Bácsfeketehegy; Pitypang Néptáncegyesület, Szenttamás.

A Cifra Műhely Egyesületről

Megalakulásuk alapját egy teljes cifra szoba bútorzat-, valamint szőttes-gyűjtemény képezi, amely Erdélyből, azon belül Kalotaszeg egy kis falujából, Mérából származik. Egyedülálló kiállítási anyaguk egy mérai család hagyatéka, amely 2009 óta, Cifra szoba Mérából címmel járja a hazai és a határon túli művelődési intézményeket, összművészeti fesztiválokat. A népzenei koncertek, táncbemutatók mellett interaktív gyermek és felnőtt programokat is szerveznek. Programjaik során arra törekednek, hogy a velük találkozók minél teljesebb képet kaphassanak népi kultúránkról. Az épített örökség bemutatása mellett nagy szerepet kap a szellemi örökség is, amelyet a népzene, a néptánc, a hagyományok és a népi gasztronómia képvisel. Ezek hiteles tolmácsolásában a tájegységről érkező hagyományőrzők vannak a segítségükre.

Határon túli bemutatkozásaik célja az ismeretterjesztésen túl, a nemzetek közötti kommunikáció, kulturális együttműködés erősítése, kapcsolatok kialakítása hasonló szervezetekkel, fesztiválokkal.

A Cifra Műhely Egyesület tevékenységéről részletes, naprakész információk, videó- és kép- anyag a www.ciframuhely.hu webcímen találhatóak.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az Európai Parlament plenáris ülésén ma arról döntött, hogy a 2021-2027-es uniós pénzügyi keretterv két év működés után máris átalakításra szorul. Deli Andor, a Fidesz EP-képviselője szerint a költségvetés átszabásánál fontosabb kérdés, hogy miért nem jutnak a tagállamok az őket megillető forrásokhoz....
2022. DECEMBER 15.
[ 15:23 ]
A Mézeskalács gyermeklappal egyetemben Topolya Község Múzeuma is megszervezte az Alkoss te is! rajzpályázatot, az óvodások és alsó tagozatos diákok számára. Az őszi rajzpályázat november végén zárult, melyre 451 alkotás érkezett Szabadkától Belgrádig. A díjátadóra és a legjobb alkotások megtekintésére, azaz a...
2022. DECEMBER 14.
[ 12:38 ]
A Magyar Újságírók Országos Szövetsége Fotóriporterek Szakosztálya meghirdeti a 41. Magyar Sajtófotó Pályázatot. A hagyományokhoz híven a pályázatra első sorban a hazai és határon túli magyar sajtó munkatársainak jelentkezését várjuk, de – a korábbi évekhez hasonlóan – a pályázat nyitott mindenki számára. A...
2022. DECEMBER 4.
[ 12:56 ]
Beolvasás folyamatban