Közlemények
XVIII. TUDOK: Versenyfelhívás

A Kutató Diákok Országos Szövetsége és a Kutató Diákokért Alapítvány a 2017/18-as tanévben is meghirdeti a Tudományos Diákkörök XVIII. Kárpát-medencei Konferenciáját (TUDOK).

Országos Szövetsége és a Kutató Diákokért Alapítvány által alapított Tudományos Diákkörök Kárpát-medencei Konferenciája (TUDOK) hagyományosan minden év tavaszán kerül megrendezésre Magyarországon. Az országos rendezvényre meghívást kapnak az őszi regionális konferenciákon díjnyertes határon túli kutató diákok is.

A Vajdasági Regionális TUDOK Konferenciákat másfél évtizede Muhi Béla tanár szervezi, aki a Nemzeti Tehetségsegítő Tanácsban a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületét és a GENIUS tehetséggondozó mozgalmat képviseli. Javaslatára és megbízásából a Vajdasági Regionális TUDOK Konferenciát Újvidéken rendezik meg december 2-án. Vendéglátó az újvidéki Svetozar Marković Gimnázium lesz. A regionális konferencia lebonyolításában együttműködő partner a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete.

A Vajdasági Regionális TUDOK Konferencia szervezői:

Velisek Klára, tel. 069 157 10 86, e-mail: velisek.klara@gmail.com

Muhi Béla, tel. 064 266 00 51, e-mail: muhi.bela.fizika@gmail.com

Általános tudnivalók

A konferencián saját, kizárólag tudományos kutatásról szóló munkával lehet elindulni, témamegkötés nélkül. Művészeti, vagy egyéb nem tudományos munkával pályázó diákok jelentkezését nem áll módunkban elfogadni. A konferencián minden diák indulhat, aki az érettségi bizonyítványát 2017-ben szerezte, vagy 2017 után szerzi meg. Alsó korhatár nincs.

A TUDOK 2018 konferencián való induláshoz egy válogató konferencián kell előzetesen részt venni. A válogatók Magyarországon, tematikus alapon 3 helyszínen, a határon túli fordulók regionális alapon Erdélyben, Felvidéken és Vajdaságban egy-egy helyszínen kerülnek megrendezésre.

Az országos döntőn a magyarországi tematikus vagy a határon túli regionális konferenciák zsűrijének döntése alapján lehet indulni.

A konferenciák tervezett időpontjai és helyszínei

· Felvidéki Regionális Konferencia: Vámbéry Ármin Alapiskola, Dunaszerdahely (2017. december 8.)

· Vajdasági Regionális Konferencia: Svetozar Marković Gimnázium, Újvidék (2017. december 2.)

· Erdélyi Regionális Konferencia (TUDEK): Bethlen Gábor Kollégium, Nagyenyed

· Élet- és környezettudományi Tematikus Konferencia: Hőgyes Endre Gimnázium és Szakgimnázium, Hajdúszoboszló (2018. február 9-10.)

· Műszaki- és Reáltudományi Tematikus Konferencia: Eszterházy Károly Egyetem Gyakorló Általános, Közép-, Alapfokú Művészeti Iskola és Pedagógiai Intézet, Eger (2018. február 3-4.)

· Humán-és Társadalomtudományi Tematikus Konferencia: Premontrei Szent Norbert Gimnázium, Gödöllő (2018. február 16-17.)

· Tudományos Diákkörök Kárpát-medencei Konferenciája döntő: Bessenyei György Gimnázium és Kollégium, Kisvárda (2018. április 6-7.)

Jelentkezés

A 2017/18-as TUDOK-ra csak a www.kutdiak.hu oldalon lehet jelentkezni! A jelentkezéshez előzetes regisztráció szükséges az Online rendszerünkben, amihez a honlap jobb felső sarkában a „bejelentkezés” gombra kell kattintani. Bejelentkezés után lehet a versenyekre jelentkezni a versenyjelentkezés menüpont alatt. Jelentkezési határidő: 2017. október 31. éjfél. A konferencián csak KutDiák tagok vehetnek részt!

A verseny menete

Minden magyarországi diák a kutatási szakterületének megfelelő tematikus konferencián vesz részt, amelyről a Mozgalom vezetősége dönt a jelentkezések után 10 napon belül. A határon túli indulók a megfelelő határon túli regionális konferenciákon indulnak. A határon túli diákok jelentkezésének elfogadásáról a helyi szervezők döntenek a Kutató Diákok Országos Szövetségével egyeztetve; döntésükről a jelentkezések után 10 napon belül értesítést kapnak a jelentkezők. Mindezen rendelkezésektől eltérni csak a Kutatató Diákok Országos Szövetségéhez írt külön kérvénnyel, az elnökség engedélyével lehet.

A versenyzők a saját kutatásukat a konferencia helyszínén személyesen, egy előadás keretében mutathatják be. Egy előadásnak maximálisan két szerzője lehet. A tematikus és határon túli konferenciáról továbbjutott előadások alapján a szervezők szekciókat állítanak össze a TUDOK Kárpát-medencei Döntőre.

Az absztrakt formai követelményei

A jelentkezés során az előadás összefoglaló absztraktját, vagy (tematikus konferenciára való jelentkezés esetében) egy kutatási tervet is fel kell tölteni, amely a szekcióbeosztást és a zsűri felkészülését segíti, az előadás értékelésébe nem számít bele. Az absztrakt terjedelme minimum 1200, maximum 2000 karakter lehet (szóközökkel). A kutatási terv terjedelme: min. 500 karakter. A jelentkezés során meg kell adni a szerző/szerzők nevét és iskoláját, a felkészítő tanár(ok) és mentor(ok) neveit és munkahelyét, valamint az előadás címét.

Tematikus konferenciák esetében – amennyiben jelentkezéskor a téma kezdetlegessége miatt absztrakt benyújtására nincs lehetőség – kutatási tervet kell benyújtani. Ilyen esetben a végleges absztrakt feltöltésének határideje 2018. január 15.

Abban az esetben, ha a kutatási terv címe eltér az absztrakt címétől, kérelmet kell benyújtani email-ben a kutdiak@kutdiak.hu címen, melyet a Kutató Diákok Országos Szövetsége 3 napon belül elbírál.

Az előadás formai követelményei

Az önálló kutatási munka bemutatására minden szerzőnek/szerzőpárosnak 10 perc áll rendelkezésre, melyet maximum 5 perc vita követ.

Az előadáshoz számítógépes prezentációt lehet készíteni, valamint szemléltető eszközök alkalmazásra is mód van. A zsűrinek bármit ajándékozni szigorúan tilos, kizárást von maga után!

Az előadás értékelésének a szempontjai

Az előadásokat mind az előválogató, mind a Kárpát-medencei döntő konferencián szakértő zsűri értékeli. A tematikus és regionális előválogató konferenciákon az előadások értékelése az elvégzett tudományos munka ténye és színvonala alapján történik. Az előválogató konferenciákról továbbjutó diákok számáról a Kutató Diákok Országos Szövetsége dönt a konferencia előtt 2 héttel a résztvevők számának pontos ismeretében. A továbbjutott versenyző a döntő konferencián csak az előválogató konferencián elhangzott témával szerepelhet. Az előadásban elhangzottak bővíthetőek az időközben elkészített, új kutatási eredményekkel.

A TUDOK döntőn összesen 40 pont érhető el (az erdélyi előválogató pontozása az alábbival megegyező tartalmú és arányú, de maximálisan 100 pont szerezhető):

- A kutatás eredetisége: 5 pont

- A kutatási munka minősége: 5 pont

- Szakmai kompetencia és háttérismeret: 5 pont

- A kutatás felépítettsége és logikai kapcsolatai: 5 pont

- Helytállás a vitában: 5 pont

- Előadásmód: 5 pont

- Prezentáció formai követelményei: 5 pont

- Szakirodalom ismerete, szakmai tájékozottság: 5 pont

A verseny díjazása

Az előválogató konferenciák legjobb előadásainak a szerzői a döntő konferenciára (TUDOK 2017/2018) való továbbjutáson túl a válogató konferencia szervezői által biztosított egyéb jutalmakban is részesülhetnek.

A TUDOK Kárpát-medencei Döntőn a következő díjak kerülnek kiosztásra:

· Nagydíj (a konferencia legjobb előadásai, szekciónként maximum 1)

· Első díj (a szekció legjobb előadása)

· Második díj illetve Különdíj (az adott szekcióban lévő előadások maximum 25%-áig adhat a zsűri különdíjat, amelytől csak rendkívüli esetben van mód eltérésre)

A Nagydíjas és Első díjas előadások szerzői 30, illetve 20 felvételi pluszpontot kapnak az adott szekcióhoz rendelt tantárgyból. A TUDOK Kárpát-medencei Döntő díjazottjai meghívást kapnak az ingyenes, nyári, Balaton melletti, Káptalanfüredi Diákkonferenciára. A díjazottakat különböző publikációs lehetőségek várják, illetve lehetőségük van, hogy kijussanak a stockholmi Nobel-díj átadóra, valamint induljanak a kétévente a felsőoktatásban kutatást végző hallgatók számára megrendezésre kerülő Országos Tudományos Diákköri Konferencián (OTDK).

Újvidék, 2017. október 9.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Megjelentek a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. 2020. évi külhoni támogatásaira vonatkozó pályázati kiírásai közül a következők: A diaszpórában élő magyarság szervezetei és a diaszpórában található, magyar nyelvű oktatást végző szervezetek támogatása 2020 Jelen pályázati kiírás célja a Magyarország...
2019. DECEMBER 3.
[ 12:31 ]
A Fokoláré Mozgalom és a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör Szivárvány festőcsoportja jótékonysági vásárt szervez december 7-én az óbecsei Árpád-házi Szent Margit plébánia hittantermében. A vásár célja, hogy annak bevételéből a jövő év január 2. és 10-e között az olaszországi Trentóban tartandó évi...
2019. NOVEMBER 29.
[ 20:14 ]
A Vajdasági Magyar Felsőoktatási Kollégium (VMFK) ÖSZTÖNDÍJPÁLYÁZATOT HIRDET Feltételek: · a pályázó valamely állami egyetem (nem főiskola!) másod- ill. harmadéves hallgatója · az összesített tanulmányi eredménye legalább 8,00 (mellékelni kell a hivatalos bizonylatot) · állami...
2019. NOVEMBER 29.
[ 15:07 ]
Beolvasás folyamatban