Közlemények
III. Vajdasági Civil Piknik: A közösség segítő ereje
Betűméret:             

Az elmúlt hétvégén tartották meg a III. Vajdasági Civil Pikniket a Vajdasági Magyar Civil Szövetség szervezésében a Horgos melletti Domus Pacis lelkigyakorlatos házban. A kétnapos összejövetelen segítő tevékenységet végző hazai és magyarországi egyesületek, csoportosulások mutatkoztak be. A résztvevők a következő településekről érkeztek: Bácskossuthfalva, Felsőhegy, Hajdújárás, Királyhalom, Magyarkanizsa, Palics, Szabadka, Szeged, Zenta, Zentagunaras. Húsz civil szervezet képviseltette magát a Civil Pikniken.

A rendezvény rövid bemutatkozással kezdődött, majd Tóthné Csompilla Márta (Katolikus Felnőttképzési és Ifjúsági Egyesület, Szeged) ismertette a Senior Fejlesztő Programot, amelyet ausztriai mintára igyekeznek Magyarországon is meghonosítani. Mottója: Idősen is fiatalosan. A fejlesztő program célja az időskorúak testi-szellemi fejlesztése, társadalmi szerepvállalás erősítése, közösségek erősítése, generációk összekapcsolása. Előadása interaktív jellegű volt, a résztvevők kipróbálták a fejlesztő gyakorlatokat, amelyeket a programban résztvevő szenior korosztállyal (60+) rendszeresen végeznek a csoportvezetők.

A vacsora után Szalai Teodóra (Ci-Fi Civil Központ, Zenta) bemutatta a Bababörze című projektjüket, amely évek óta sikeresen működik Zentán és már néhány más vajdasági településen is gyökeret vert. A Bababörzén ingyenesen lehetőséget biztosítanak az anyukák számára a kinőtt ruhák árusítására a helyi iskola aulájában. Ilyen módon segítik a családokat is, mert jutányos áron tudnak hozzájutni a gyerekruhákhoz. Van még egy jótékonysági akciójuk a Mindenki Karácsonya. Minden évben, decemberben adományokat gyűjtenek a szegény sorsú gyerekek számára. Néhány zentai civil szervezet is részt vesz az akcióban. A kapott adományokat cipős dobozba csomagolják és december 23-24-én eljuttatják a rászoruló családokhoz.

Szombaton a Szabadkai Segítő Csipet Csapat munkáját mutatta be Osztrogonác Hajnalka és László. Ez egy közösségi oldalon létrejött segítő csoport, nem hivatalosan bejegyzett szervezet, mintegy 1500 tagja van. Ruhát gyűjtenek és osztanak szét a rászorulóknak. Ezenkívül flakonokat, kupakokat gyűjtenek, ennek értékesítéséből kapott pénzből csomagokat készítenek a szegény sorsú gyerekek számára. Saját házuknál található a raktárhelységük, ahol tárolják az adományokat. Számos esetben érkezik bútor adomány vagy háztartási berendezés, ezek is gyorsan gazdára találnak. Amikor a csoport elkezdte tevékenységét, álmodni sem mert róla, hogy ilyen népszerű lesz, és ilyen sok adományt sikerül kiközvetíteni.

Rác Magdolna (Kéz a kézben Értelmi Fogyatékosok és Segítőik Civil Szervezete, Zenta) bemutatta az egyesület tevékenységét. Céljuk, hogy a különleges bánásmódot igénylők érdekeit képviseljék, valamint fejlesszék őket a napi foglalkoztató műhelyben. A foglalkozásokon kézimunkáznak, ajándéktárgyakat készítenek, verset-, színdarabot tanulnak be különböző műsorokra. Számos programon vesznek részt a fiatalok, kirándulni mennek, sportversenyen, szavalóversenyen vesznek részt. Együttműködnek más hasonló tevékenységű egyesülettel is és eljárnak egymás programjaira. Az egyesület kombival is rendelkezik, amely nagymértékben megkönnyíti az utaztatást.

Ebéd után Szakács Ibolya és Kávai Eleonóra (Az Értelmi és Testi Fogyatékosok Érdekeit Védő és Segítő Egyesület EGYÜTT VELED - ÉRTÜK Magyarkanizsa) ismertették az egyesület szerteágazó aktivitásait. Ők már szinte intézményes jelleggel tevékenykednek, aktívan segítik a Magyarkanizsa Községbeli Szociális Védelmi Szolgáltató Központ munkáját. Működtetik a Fénybárka napközi otthont. Az Egyesület keretén belül működő Tulipán gölöncsér műhely szociális vállalkozásként működik. Az egyesület védencei a gölöncsér műhely mellett a papír és textilműhelyben, valamint az üvegházban is végezhetnek hasznos munkát. Az Egyesület tulajdonában lévő kombi jármű szolgáltatását is igénybe vehetik. Különböző sport- és kulturális rendezvényeken való részvétel és kirándulások színesítik a napközi otthon lakóinak életét.

A jelenlevő szervezetek érdeklődéssel hallgatták a beszélgetéseket, kérdéseket tettek fel majd közös tapasztalatcsere alakult ki egy-egy bemutatkozó előadás során. Az összejövetel végén a Civil Piknik résztvevői a következő zárónyilatkozatot fogadták el:

"A jól működő közösség megszólítja és segíti a perifériára sodródó tagjait. Ez a segítségnyújtás nem csak a megsegített személynek, hanem a segítő közösségnek is épülésére szolgál, ezáltal a segítő tevékenység az egész közösség fejlődésének egyik mozgatója. Megállapítjuk, hogy a segítő tevékenység – amely önkéntesség formájában mindenki számára elérhető – nem csak egyéni és közösségi fejlődési lehetőség, hanem keresztény kötelességünk is. Mi, civilek, ezért kötelességünknek tartjuk:

1. minél több polgártársunk megszólítását és bevonását a segítő, és általában véve minden civil tevékenységbe;

2. a közösségünk tagjait a közéleti kérdésekkel való foglalkozás felé irányítani, beleértve a különböző szintű és fajtájú választásokat is;

3. az egyéni és közösségi döntések lelkiismereti alapjának hangsúlyozását."

Vajdasági Magyar Civil Szövetség

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

27. Kőketánc -énekes népi játék- és néptáncvetélkedő- A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének népzenei szakosztálya huszonhetedik alkalommal hirdeti meg az általános iskolások énekes népi játék- és néptáncvetélkedőjét. A jelentkezők a következő kategóriákban és korcsoportokban...
2024. MÁRCIUS 7.
[ 11:05 ]
Értesítjük, hogy a Határtalanul Középiskolai Vetélkedő új alapszakaszára március 31.-ig jelentkezhetnek a középiskolai osztályok, hogy a nagyszabású néprajzi, történelmi, kulturális, földrajzi vetélkedő végén megnyerjék osztályuknak az egymillió forintos fődíjat, vagy a több ezer egyéb nyeremény egyikét. A...
2024. MÁRCIUS 5.
[ 17:09 ]
A diaszpórában található magyar szervezetek, magyar nyelvű oktatást és cserkésztevékenységet végző szervezetek működésének, fejlesztéseinek, eszközbeszerzéseinek, valamint programjainak és rendezvényeinek támogatása című pályázati kiírás Jelen pályázati kiírás célja a Magyarország határain kívül, a világon...
2024. MÁRCIUS 5.
[ 17:04 ]
Beolvasás folyamatban