Közlemények
Magyar Mozgalom közleménye: A Délvidékre nem vonatkoznak az egységes nemzetpolitika szabályai?
Betűméret:             

Pásztor István legújabb szokása, hogy a neki küldött magánlevelekre és a róla szóló, de másnak címzett és nem sajtónyilvános e-mailekre nyilvánosan válaszol. Köszönjük, Elnök úr! Olyan médiumokban biztosítja így a Magyar Mozgalom számára a megjelenést, ahonnan az Ön utasítására ki vagyunk tiltva.
2018. június 19-én szavazta meg a Vajdasági Képviselőház, hogy november 25-e “tartományi jelentőségű” ünnep legyen. A javaslatra rászavaztak a VMSZ tartományi képviselői. A Magyar Mozgalom arra szólított fel minden jóérzésű magyar embert, hogy ezen a napon semmilyen nyilvános rendezvényen és ünnepségen ne vegyen részt. 2018. november 25-én az újvidéki Szerb Nemzeti Színházban díszülést tartottak, amelyen megjelent Pásztor István, hogy Szerbia és Vajdaság legfelsőbb vezetőivel együtt ünnepelje a Délvidék elcsatolásának napját. A televíziós takaróképek és hírügynökségi fényképfelvételek tanúsága szerint Pásztor István arcára volt írva, hogy mekkora politikai bűnt követett el a dátum megszavazásával és megünneplésével.
Az MM társelnökei az elnökség döntése értelmében 2018. november 26-án kezdeményezték, hogy a magyar Országgyűlés Nemzeti összetartozás bizottsága, valamint a Kárpát-medencei magyar szervezeteket tömörítő fórumok a következő ülésükön foglalkozzanak a VMSZ elnökének szégyenteljes cselekedeteivel.
Pásztor István erre – egy VMSZ elnökségi állásfoglalás mögé bújva – történelmi és politikai revizionizmussal, illetve irredentizmussal vádolta meg szervezetünket és hozott össze egy sor összefüggéstelen zagyvaságot.
A VMSZ elnöke idei Szent István-napi beszédében még a szupranacionálisban hívő, nemzeti értékrendet lenéző liberálisoknak nevezte a Magyar Mozgalmat. Mostanra revizionisták és irredenták lettünk. Kérjük Pásztor Istvánt, hogy döntse el vége, hogy balliberális vagy szélsőjobboldali szervezet-e a Magyar Mozgalom. Rendkívüli módon nehezíti működésünket ez az ideológiai meghatározatlanság az Ön részéről.
Arra is kérjünk a VMSZ elnökét, hogy ne takarózzon pártjának testületeivel, amikor november 25-e megszavazása és megünneplése miatt kényszerül magyarázkodni. Méltatlan ez az ügykezelés az elnökség, a tanács és tisztességes VMSZ-tagok ezreivel szemben, akiknek évek óta semmilyen beleszólása nincs a döntésekbe.
Kérjük arra is, hogy mutasson még egy olyan Kárpát-medencei magyar szervezetet, amely megszavazná, hogy egy nemzeti gyásznap – amely Erdélyben december 1-je, a Délvidéken pedig november 25-e – ünnepnap legyen.
Emlékeztetjük a VMSZ elnökét, hogy Magyarország külügyminisztere személyesen tiltotta meg még 2016-ban, hogy magyar diplomaták részt vegyenek a december 1-jei román nemzeti ünnepen. Nyilatkozzon Pásztor István arról, hogy az anyaország kormányát is revizionistának és irredentának tartja-e. Vagy a Délvidékre nem vonatkoznak az egységes nemzetpolitika elvei? Netán a Vajdaságban külön nemzetpolitikai szabályok érvényesülnek, amelyeket egy személyben a VMSZ elnöke határozott meg?
Magyarázza el Pásztor István azt a politikai metamorfózist is, amely 2012. november 25-e óta lejátszódott vele. Hol vannak már azok az idők, amikor az akkori államfő és a tartományi kormányfő jelenlétében azt merte mondani, hogy a vajdasági magyar közösség november 25-ét nem ünnepli, arról csak megemlékezik, hogy a trianoni békeszerződés diktátum volt, hogy Vajdaság alkotmányos helyzetének rendezéséig, Szerbia nem lesz stabil és modern európai állam? Pásztor István annyira görcsösen ragaszkodik ma a házelnöki bársonyszékéhez, hogy az államfő jelenlétében pisszenni se mer.
Ha a történelemhez, a történelmi tényekhez, a magyarságra nézve fájdalmas és megalázó történelmi döntésekhez való viszonyulás a jelenlegi magyar-szerb viszonyban valóban a kölcsönös tiszteleten és megértésen alapul – ahogyan a pártközlemény fogalmaz – akkor miért várta el a hatalom, hogy megszavazzák ünnepnapnak november 25-ét? Méltányos és baráti gesztus az lett volna, ha hagyják Önöknek, hogy megőrizzék méltóságukat.
Magyarázatot várunk arra is, hogy, ha tényleg csúcson van a magyar-szerb viszony, akkor miért nem rendezi a két ország vezetője a határátkelés ügyét, amelynek sebessége történelmi mélyponton van. A nyári szabadságok és a karácsonyi-újévi ünnepek időszakára nem létezik varázspálca. De az év többi részében mindössze egy-egy (budapesti és belgrádi) határozott kormányzati utasítás kellene a határőrizeti szervek irányába, hogy az ingázni és kivándorolni kényszerült embereknek ne kelljen fél életüket a határon tölteni.
Értjük a VMSZ elnökének idegességét. Évek óta egyetlen jelentősebb közösségi problémát sem volt képes megoldani, miközben korlátlan mennyiségű pénzzel rendelkezik. A nemzeti tanácsi választáson elért szavazatszámból meg is győződhetett erről. Az elmúlt egy hétben meghunyászkodó magatartásával további ezreket sikerült elfordítani a VMSZ-től. Ezúton is arra bátorítjuk, hogy mihamarabb szabadítsa fel pártját és a közösséget önmagától.
Szabadka, 2018. december 1.
A Magyar Mozgalom Elnöksége

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Lazio
2018. DECEMBER 5. [ 11:46 ]

A folytonos vádaskodás helyett inkább azt kellene kihangsúlyozniuk mit tettek az asztalra a vajdasági magyarság boldogulása érdekében. Vagy talán nincs is ilyen ?


Béla
2018. DECEMBER 4. [ 19:12 ]

Lazio-lámpaoltás ide,lámpaoltás oda, de ügyesen megírt nyilatkozat,nagyon is a realitás talaján.Mondjuk úgy,hogy igazuk van.


Lazio
2018. DECEMBER 4. [ 11:01 ]

Lámpaoltás előtti pánikhangulat a Magyar Mozgalomban.


zs
2018. DECEMBER 3. [ 16:40 ]

Ez már döfi! Mind nyelvezetileg, mind formailag kifogástalan! Csak a magamfajta szőrszálhasogató alakok jegyeznék meg, hogy mozgóképes (tévés) tudósításokban vágóképeket használnak... A "takarókép" fogalmát nem tudom értelmezni :-)


27. Kőketánc -énekes népi játék- és néptáncvetélkedő- A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének népzenei szakosztálya huszonhetedik alkalommal hirdeti meg az általános iskolások énekes népi játék- és néptáncvetélkedőjét. A jelentkezők a következő kategóriákban és korcsoportokban...
2024. MÁRCIUS 7.
[ 11:05 ]
Értesítjük, hogy a Határtalanul Középiskolai Vetélkedő új alapszakaszára március 31.-ig jelentkezhetnek a középiskolai osztályok, hogy a nagyszabású néprajzi, történelmi, kulturális, földrajzi vetélkedő végén megnyerjék osztályuknak az egymillió forintos fődíjat, vagy a több ezer egyéb nyeremény egyikét. A...
2024. MÁRCIUS 5.
[ 17:09 ]
A diaszpórában található magyar szervezetek, magyar nyelvű oktatást és cserkésztevékenységet végző szervezetek működésének, fejlesztéseinek, eszközbeszerzéseinek, valamint programjainak és rendezvényeinek támogatása című pályázati kiírás Jelen pályázati kiírás célja a Magyarország határain kívül, a világon...
2024. MÁRCIUS 5.
[ 17:04 ]
Beolvasás folyamatban