Közlemények
Pályázati felhívás a Páva Népi Előadó-művészeti Minősítőre

A Hagyományok Háza idén is meghirdeti népi előadó-művészeti alkotások minősíttetésére vonatkozó pályázatát, amelyre az egész Kárpát-medencéből és a diaszpórából is lehet jelentkezni. Az elbírálás kétlépcsős, s célja a népi tárgyalkotókéhoz hasonló minőségbiztosítási rendszer bevezetése és elterjesztése.

A népi tárgyalkotó művészetben már több éves múltra tekint vissza a Hagyományok Háza minősítő tevékenysége, ami garantálja az alkotások magas színvonalát. 2018-tól az előadó-művészetben a Páva és Nagy Páva minősítés szolgál a megbízhatóság, a szakmaiság, és a hagyományokhoz való hűség elismerésére. A Hagyományok Háza e szellemben évente kétszer hirdet pályázatot népi előadó-művészeti alkotások minősítésére. A Páva minősítést népzenei szólisták, zenekarok, hangszeres együttesek, énekes szólisták és énekegyüttesek, táncos szólisták, hivatásos hagyományőrző- és amatőr táncegyüttesek, valamint mesemondók szerezhetik meg. Az alkotás minősítését kérelem benyújtásával lehet kezdeményezni, amelyhez mellékelni kell a szakáganként meghatározott terjedelmű, tartalmú és számú videó-mellékletet. A videón megküldött alkotások alapján a zsűri dönt arról, hogy melyik produkciókat engedi tovább a színpadi bemutatóra. A fellépést követően a zsűri szóban is értékeli a szereplőket, jegyzőkönyvet készít, és kiosztja a Nagy Páva, illetve Páva minősítéseket.

A színpadi bemutató a közönség számára ingyenes.

A minősítő eljárás második lépéseként lehet kérvényezni a szervezetre, vagy személyre (tehát nem az alkotásra) vonatkozó minősítő címet. Az az előadóművész, vagy együttes, amely egy vagy több alkotására már Nagy Páva vagy Páva minősítést kapott, és megfelel a kiírás szerinti kritériumoknak, egy későbbi eljárásban kérelmezheti a minősítő címet.

Idén második alkalommal hirdetjük meg a pályázatot – tájékoztat a minősítési rendszerről Szilárd Katalin, a Hagyományok Háza munkatársa. – Az elmúlt évben az érdeklődés jelentős volt, s mintegy harminc pályázat érkezett be, amelyekből huszonhárom volt az érvényes. Az elő zsűri a színpadi bemutatóra húsz alkotást hívott meg. Elsősorban Magyarországról jelentkeztek, de volt határon túli pályázó is. Öt produkció Páva és kettő Nagy Páva minősítést szerzett.”

A Hagyományok Háza a zsűrizés szempontrendszeréről tájékoztatókat tart, illetve kiadványt jelentet meg, ami a honlapról letölthető.

Jelentkezési határidő: 2019. március 27., 12 óra.

A színpadi bemutató időpontja: 2019. április 27-28.

Helyszíne: Hagyományok Háza (1011 Budapest, Corvin tér 8.)

Egyéb információk: Szilárd Katalin, +36 70 379 1106

https://www.hagyomanyokhaza.hu/pava-minosito/

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Elrabolt biztonság címmel kizárólag felnőtteknek tart előadást Igor Jurić, a Tijana Jurić Alapítvány létrehozója az óbecsei Népkönyvtár dísztermében március 18-án, 18 órai kezdettel. Vetítéssel egybekötött előadásának témája az emberkereskedelem, a pedofília és az interneten terjedő erőszak, és ezen belül a...
2019. MÁRCIUS 9.
[ 6:30 ]
A II. Rákóczi Ferenc-emlékév, a 2019 a külhoni magyar gyerekek éve program, valamint Bori Imre születésének 90. évfordulója, Ady Endre és Csáth Géza halálának 100. évfordulója jegyébena Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a zentai Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ Zenta Önkormányzata...
2019. MÁRCIUS 8.
[ 17:19 ]
A Rákóczi Szövetség március 9-én ünnepélyes keretek között a Szent István Bazilikában adja át az Esterházy-díjat. A Rákóczi Szövetség és Esterházy János Emlékbizottsága 1991 óta minden évben olyan személyeket és intézményeket tüntet ki, akik és amelyek a felvidéki magyar közösség szolgálatában kiemelkedő...
2019. MÁRCIUS 6.
[ 16:50 ]
Beolvasás folyamatban