Közlemények
Az Európai Unió 10,38 millió eurót fektet Magyarország és Szerbia közös határtérségébe a határon átnyúló együttműködési program keretében
Az Interreg-IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program Magyarország-Szerbia meghirdette a harmadik pályázati felhívását

Az Európai Unió IPA (Instrument for Pre-accession Assistance – Előcsatlakozási Támogatási Eszköz) alapjából támogatott Interreg-IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program Magyarország-Szerbia összesen 10 380 000 eurós összértékű IPA-keretösszeggel indította el a Magyarország-Szerbia határtérség pályázóit és tevékenységek széles körét célzó harmadik pályázati felhívását.

A harmadik pályázati felhívásra (HUSRB/1903) 2019. szeptember 30-ig nyújthatók be pályázatok. A felhívás keretében olyan projektötletek pályázhatnak támogatásra, amelyek célja kedvező hatás kifejtése a magyar-szerb határtérségben a négy Program-prioritás egyikébe illeszkedően:

  • Határon átnyúló vízgazdálkodási és kockázatmegelőzési rendszerek színvonalának javítása;
  • A határon átnyúló forgalom szűk keresztmetszeteinek csökkentése;
  • Idegenforgalmi és kulturális örökségi együttműködés ösztönzése;
  • A KKV-k versenyképességének erősítése innovációvezérelt fejlesztéssel

A támogatott projekteket az alábbi programterületen valósíthatók meg: Magyarországon Csongrád és Bács-Kiskun megyék, Szerbiában Nyugat-Bácska, Észak-Bácska, Dél-Bácska, Észak-Bánát, Közép-Bánát, Dél-Bánát és Szerémség.

A jogosult pályázók non-profit szervezetek, az állami hatóságokat, közjogi szervezeteket és a magánjogi nonprofit szervezeteket is ideértve. A jogosult pályázói kör részletes leírását a Pályázói Útmutató tartalmazza.

A projekteknek “határon átnyúló elemet” kell tartalmaznia - az együttműködés keretében legalább egy magyarországi és egy szerbiai szervezet lép partnerségre. A partnerségben résztvevő valamennyi szervezetnek a Programterületen székhellyel kell rendelkeznie. A partnerek közösen nyújtják be a pályázatot, kiválasztás esetén pedig közösen valósítják meg azt.

A pályázatok benyújtása online, a Program honlapján (www.interreg-ipa-husrb.com), Pályázati felhívások címszava alatt elérhető IMIR 2014-2020 Pályázati Modulon keresztül lehetséges. A pályázati eljárásra vonatkozó iránymutatások és szabályzatok, továbbá a harmadik pályázati felhívással kapcsolatos minden egyéb információ hozzáférhető a Program weboldalán.

A támogatott projektek időtartama legalább 6, legfeljebb 18 hónap lehet.

A pályázati időszakban a Program a Közös Titkárságon (KT) és a KT Antennán keresztül nyújt segítséget a pályázóknak. A pályázók ezen túlmenően a Program honlapján található online Partnerkereső segítségével is kereshetnek maguknak partnerszervezeteket.

A harmadik pályázati felhívás eredményeinek közlésére várhatóan 2020 második negyedévében kerül sor.

Az Interreg-IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program Magyarország-Szerbia teljes uniós hozzájárulása (IPA-Előcsatlakozási Támogatási Eszköz) 65.124.000 euró. A nemzeti önrészt is ide számítva (beleértve a projektpartnerek saját hozzájárulását is) a Program teljes költségvetése 76.616.474 euró.

###

Az Interreg-IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Programról

Az Interreg–IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program az Európai Unió 2014-2020 időszakra vonatkozó pénzügyi keretrendszerének előcsatlakozási eszköze (IPA) keretében valósul meg. A résztvevő országok – Magyarország és Szerbia – „közös irányítási rendszerén” alapulva a Program szervezetek közötti együttműködési projekteket finanszíroz és támogat a magyarországi Csongrád és Bács-Kiskun megyékből és a következő szerbiai kerületekből álló programtérségben: Nyugat-Bácska, Észak-Bácska, Dél-Bácska, Észak-Bánát, Közép-Bánát, Dél-Bánát és Szerémség.

A Program egy stabil és együttműködő régió kialakítását és a határtérség általános életminőségének javítását támogatja. Lehetővé teszi a két ország szervezetei közötti gazdasági együttműködést, támogatja a közös identitást és a határtérség kulturális és történelmi örökségét, továbbá hozzájárul környezeti fenntarthatóságához és biztonságához.

További információkért látogasson el a www.interreg-ipa-husrb.com weboldalra.

További információért forduljon az alábbi szervezetekhez:

Interreg-IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködés

Közös Titkárság

Jelena Dašić, kommunikációs vezető: jdasic@interreg-ipa-husrb.com; tel: +36 1 457 55 13

Külgazdasági és Külügyminisztérium, Magyarország

(a Program irányító hatósága)

Törő Zsuzsanna, programirányító: zsuzsanna.toro@mfa.gov.hu

Európai Integrációért Felelős Minisztérium

a Szerb Köztársaság Kormánya

(a Program nemzeti hatósága)

Katarina Ginić, programkoordinátor: katarina.ginic@mei.gov.rs

Jogi nyilatkozat:

A jelen dokumentum az Európai Unió pénzügyi támogatásával készült. A jelen dokumentum tartalma az Interreg-IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program Magyarország–Szerbia közös titkárságának helyt adó Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. kizárólagos felelősségi körébe tartozik, és semmilyen körülmény között sem tekinthető az Európai Unió álláspontjának.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Őszi fesztivál Péterrévén - illusztráció
2019. AUGUSZTUS 23.
[ 10:40 ]
A VMSZ Temerini Helyi Szervezete mélységesen elítéli a vasárnap történt temerini támadást, melyben a TSC hazatérő magyar szurkolóit ért bántalmazás. Arra kéri az illetékes szerveket, hogy minél előbb találja meg az elkövetőket és folytassa le ellenük az eljárást. Sziveri Béla, a VMSZ Temerini HSZ elnöke
2019. AUGUSZTUS 22.
[ 9:55 ]
Ötvenhattal több, eddig várólistán lévő leendő óvodás iratkozhat be szeptember 2-án az óbecsei Labud Pejovic Iskoláskor Előtti Intézménybe. A szülők megnövekedett igénye, hogy gyermekeik a nap egy részét az intézményben tölthessék arra ösztönözte a vezetőséget, hogy kérelemmel forduljanak az illetékes...
2019. AUGUSZTUS 21.
[ 18:30 ]
Az óbecsei Fiatalok Egyesülete hagyományos rendezvényre, Játékok határok nélkül címmel hívja és várja az érdeklődőket korhatár nélkül augusztus 23-án a Đorđe Predin Badža nevet viselő sportközpontba 15 órai kezdettel. Ahogyan a szervezők fogalmaztak, a részvétel ingyenes, a játékosok csak a jó kedvüket kell,...
2019. AUGUSZTUS 21.
[ 17:31 ]
Beolvasás folyamatban