Közlemények
Nem a mi ünnepünk
A Magyar Mozgalom közleménye

Felszólítunk mindenkit, pártállástól függetlenül, hogy Vajdaság Napját ne tekintse ünnepnek és ne vegyen részt a megünneplésére szervezett eseményeken! - olvasható a Magyar Mozgalom ma kiadott közleményében.

1918. november 25-én Újvidéken a főleg szerbekből és más szláv nemzetiségekből álló nagygyűlés úgy határozott, hogy az I. világháborúból vesztesként kikerülő Magyar Királyságtól elszakítják és a Szerb Királysághoz csatolják a hozzá addig soha nem tartozó Bácskát, Bánságot és Baranyát. A gyűlésen részt vevő 757 küldöttből csupán egy volt magyar nemzetiségű. Így az addig a lakosság csupán egyharmadát kitevő szlávok a többségi magyar és német lakosság megkérdezése nélkül döntöttek további sorsukról. Ezt az állapotot szentesítette később a trianoni békeszerződés. A II. világháború borzalmai és az újabb elvesztett háború aztán végérvényesen bebetonozta ezt az állapotot.

Tudjuk, a történelmet a győztesek írják. Ha nehezen is, de a délvidéki magyarság száz esztendeje küszködik kisebbségi sorban saját szülőföldjén. Fogyatkozva, de megmaradtunk. Őrizzük nyelvünket, kultúránkat, ezeréves örökségünket.

Legfőbb kapaszkodónk, hogy Vajdaságban mi ITTHON VAGYUNK!

Békében igyekszünk együtt élni a szomszédos népekkel, inkább elszenvedői, mint kezdeményezői vagyunk a nemzeti türelmetlenségnek. Tehetetlenül néztük a magyar nyelvű helységnévtáblák lefestését, a falakra firkált gyűlöletkeltő írásokat vagy ahogyan fiataljaink ki voltak téve akár fizikai atrocitásoknak is, mert magyarul beszéltek az utcákon. A hatóságok az esetek elenyésző részében oldották meg ezeket az ügyeket. De mi mindig tudtuk, hogy erkölcsileg ezen dolgok felett állunk.

2018. junius 19-én, a magyar-szerb kapcsolatok állítólagos csúcsán azonban jött az újabb pofon, a tartományi képviselőház a Haladó Párt és a VMSZ hat képviselőjének támogatásával megszavazta a november 25-ei nagygyűlés napját Vajdaság Napjává.

A Magyar Mozgalom mélységesen sajnálja és elítéli a döntést, amivel szerintünk újabb sebet ejtettek a délvidéki magyarság önbecsülésén, ráadásul a Vajdasági Magyar Szövetség támogatása révén, magyar emberek szavazataival legitimizálta ezt.

A Magyar Mozgalom elnöksége

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ 2021. tavaszán is megszervezi a nagysikerű Mesélő Népkör - Népmese fesztivált. Ennek keretében meghirdetik a rajz- és meseíró-pályázatot óvodások és kisiskolások részére. Melyik a kedvenc népmeséd? Rajzold le! Egy vagy több mese illusztrálásával is nevezhetsz....
2021. JANUÁR 6.
[ 12:16 ]
Az elmúlt két napban tanúi lehettünk annak hogyan kezeli Vučić-Dačić-Pásztor kormánya az Európai Bizottság Szerbiáról szóló jelentését, olvasható a VMDK által ma kiadott közleményben. Napokon keresztül arról akartak meggyőzni bennünket - írják -, hogy az ország EU-csatlakozásának kezdete óta legrosszabb jelentés -...
2020. DECEMBER 30.
[ 11:13 ]
Hogy kinek a bűne a trianoni diktátum, azon vitázik a szaktudomány, de az biztos, hogy aki ma él, nem felelős az akkori döntésért. Ez fontos szempont, ha keressük a Kárpát-medencében oly igen hiányzó közös szót. Ugyanakkor az is biztos, hogy aki ma él, felelős a következő évekért, évtizedekért. Ha ezt elfogadva túl...
2020. DECEMBER 16.
[ 14:43 ]
Beolvasás folyamatban