Közlemények
Kertész Másként
Kertész Imre-ihlette kortárs alkotásokat vár a Kertész Imre Intézet és a MANK közös művészeti pályázata
Betűméret:             

Kertész Imre sokszínű életművének és szellemi örökségének bemutatására és újraértelmezésére hívja fel a kortárs képzőművészeket, iparművészeket, grafikusokat és fotóművészeket legújabb pályázatában a Kertész Imre Intézet és a MANK, a Nobel-díjas író halálának ötödik évfordulóján. A Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.-vel közös kiírás célja, hogy Kertész Imre kiemelkedő irodalmi öröksége a kortárs alkotóművészet nyelvén szólaljon meg.

Az alkotói pályázatra kifejezetten a felhívásra készült, új alkotásokat várnak, amelyek egy Kertész Imre-idézetet felhasználva születnek meg, szorosan kötődve az író munkásságához. Az alkotói kedv ösztönzésén túl a Kertész Másként pályázat kiemelt célja a különböző művészeti ágak kapcsolatának erősítése, az irodalom és az alkotóművészet együttes és egyidejű támogatása.

Tardy-Molnár Anna, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: „A MANK Nonprofit Kft. célkitűzése, hogy minél több lehetőséget kutasson fel a művészek számára mind az alkotómunka, mind pedig az alkotások bemutatása terén. Kertész Imre élete és életműve inspiráció minden művészeti ág alkotóinak, ezért nagyszerű lehetőségnek gondolom az együttműködést.”

Szabó Tamás, a Kertész Imre Intézet programigazgatója emlékeztetett: Kertész Imre nemcsak irodalmi, hanem összművészeti szempontból is értékes magyar író, gondolatainak, életművének hatása elvitathatatlan és inspiratív is egyben. „Az irodalom népszerűsítése óriási kihívás, hiszen egy különösen »intim« művészeti ágról van szó. Ezt talán úgy lehet a legjobban elérni, ha minél több érzékszervre próbálunk hatni, minél több korosztályban. A Kertész Imre Intézet célja, hogy a fiatalabb generációk felé is nyisson: a pályázattal szeretnénk megszólítani azokat a fiatal művészeket is, akik az irodalom világán kívül alkotnak. Bízunk benne, hogy egyedi megfogalmazásokban látjuk majd viszont az író hatását és a Kertész-életművet kedvelő közönség merőben új élményekkel gazdagodik. Intézetünk kultúrtér és találkozóhely kíván lenni, nemcsak szó szerinti, hanem szellemi értelemben is.”

A pályázat beadási határideje 2021. május 31.

A beérkezett műveket szakmai zsűri bírálja el. Az első három helyezett a Kertész Imre Intézet pénzjutalmában részesül. A beküldött alkotásokból katalógus készül, a legjobb pályaműveket pedig a Kertész Imre Intézet és a MANK közös kiállításon is bemutatja.

Bővebb információ és a pályázati kiírás itt olvasható:

https://www.kerteszintezet.hu/intezet/palyazat

www.alkotomuveszet.hu

A pályázattal kapcsolatban felvilágosítás kérhető a kerteszimrepalyazat@alkotomuveszet.hu címen.

Kertész Imre Intézet Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.

https://www.facebook.com/kerteszintezet/posts/2551982081763269

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

27. Kőketánc -énekes népi játék- és néptáncvetélkedő- A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének népzenei szakosztálya huszonhetedik alkalommal hirdeti meg az általános iskolások énekes népi játék- és néptáncvetélkedőjét. A jelentkezők a következő kategóriákban és korcsoportokban...
2024. MÁRCIUS 7.
[ 11:05 ]
Értesítjük, hogy a Határtalanul Középiskolai Vetélkedő új alapszakaszára március 31.-ig jelentkezhetnek a középiskolai osztályok, hogy a nagyszabású néprajzi, történelmi, kulturális, földrajzi vetélkedő végén megnyerjék osztályuknak az egymillió forintos fődíjat, vagy a több ezer egyéb nyeremény egyikét. A...
2024. MÁRCIUS 5.
[ 17:09 ]
A diaszpórában található magyar szervezetek, magyar nyelvű oktatást és cserkésztevékenységet végző szervezetek működésének, fejlesztéseinek, eszközbeszerzéseinek, valamint programjainak és rendezvényeinek támogatása című pályázati kiírás Jelen pályázati kiírás célja a Magyarország határain kívül, a világon...
2024. MÁRCIUS 5.
[ 17:04 ]
Beolvasás folyamatban