Közlemények
A Magyar Mozgalom MNT- frakciójának közleménye: Hajnal Jenő minden határt túllépett

Mint az már ismeretes, Hajnal Jenő július 27-én felszólította a Tanyaszínház társulatát, hogy szakítsa meg idei turnéját, mert az előadás szerinte nem megfelelő. Ebben a cselekedetben egyszerre többféleképpen is megmutatkozik az a nyílt zsarnokság, amit a VMSZ az elmúlt évtizedben gyakorol az itt élő magyar közösség felett. Közben csak az változik, hogy lépésről lépésre tologatja azokat a határokat, amelyeket megenged magának az egyeduralom építésében.

A felszólítás ezen esetben egyenlő az előadás betiltásával, hiszen a tervezett fogadó helyszíneken a párt emberei a döntéshozók, ebből kifolyólag a felszólítás egyben lehetetlenné is tette az előadások megtartását. Ez be is bizonyosodott a kishegyesi példán, ahol a Helyi Közösség sietett közzétenni az előadás elmaradását.

Hajnal Jenő a Magyar Nemzeti Tanács intézményét nem tisztelve, annak nevében szólította fel a társulatot, amit mélységesen elítélünk, hiszen semmiféle egyeztetés, de még informálás sem történt az MNT tagjai felé. Számunkra ez azt jelenti, hogy a testület elnöke kisajátítja magának az intézményt, megkerülve a demokrácia látszatának minimumát is. Azt gondoljuk, e megnyilvánulása nem múlhat el felelősségre vonás és következmények nélkül.

Nem tisztünk ebben a közleményben megítélni az előadás minőségét, az teljesen irreleváns a civilizációs értékek szempontjából. Véleményezzék a kritikusok, az esztéták és a szélesebb közönség. Amennyiben az MNT elnökének és a VMSZ-nek bármilyen gondja volt és van az előadások tartalmával, formájával, az lehetne egy kulturális párbeszéd tárgya, csakhogy a civilizált párbeszédetéppen ők tették tönkre az elmúlt évtizedben visszaélve hatalmukkal és azzal az anyagi lehetőséggel, amelyre a hatalmukkal való visszaélés során szert tettek.

Teljesen mindegy, hogy az MNT elnöke önkezdeményezésből cselekedett vagy felsőbb utasításra hajtotta végre az általa vezetett intézményt felhasználva ezt a szégyenletes tettet, amit minden demokratikus országban elképzelhetetlennek tartanak. Az viszont egyáltalán nem mindegy, hogy ezzel Hajnal Jenő nemcsak a Tanyaszínházat, a művészvilágot, hanem az MNT-t és az egész vajdasági magyar közösséget kiskorúsította.

Javasoljuk, hogy aki csak teheti, látogasson el Kavillóra augusztus 12-ig, győződjön meg önállóan arról, hogy milyen munkát végeztek fiatal színészeink! Értékelje, hogy neki miről szól az előadás, s próbáljon meg választ kapni arra a kérdésre, vajon miért pont ez a darab váltotta ki a politikai döntéshozókból ezt az antidemokratikus és elfogadhatatlan lépést - áll a közleményben.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Willit
2021. AUGUSZTUS 5. [ 13:42 ]

Szerintem az MNT -vel ismertették a darab címét, meg a rendező körülbelüli koncepcióját oszt s-annyi, és az MNT-től valszeg vidáman mehetne a darab még mindig, ha valakiknél nem veri ki a biztosítékot, mind a két félnek igaza van, és mindketten mulasztottak, a közönség meg issza a levét(akocsmában)......


Balassy Ildikó
2021. AUGUSZTUS 5. [ 11:43 ]

Jó lenne megtudni valamit a Tanyaszínház és a MNT közötti anyagi, szakmai együttműködésről. Én ezt úgy képzelem el, hogy a Tanyaszínház pénzre, támogatásra pályázik, a MNT megnézi, elfogadja a tervezett programot, ha az több szempontból is megfelel, indulhatnak a próbák. Amiből legalább egyet a pénzelő, támogató is megtekint. Akkor nem történnének ilyen "túlkapások" egyik részről sem. Ki mulasztott?


Gabi
2021. AUGUSZTUS 5. [ 9:20 ]

A tanyaszinház évek óta sz@r. Folyamatosan tart a lejtmenet. Konkrétan emlékszem, miután két éve itt voltak, utána egy hónapig, az egész településen a gyerekek azokat a trágár szövegeket mondogatták amit az este hallottak..


Érett Ifjú
2021. AUGUSZTUS 2. [ 21:40 ]

Az előttem hozzászólók közül látta valaki az előadást?


sistvan
2021. JÚLIUS 30. [ 19:50 ]

Nagyon lesulyto hogy nem jelenik meg a Tanyaszinház megfelelö elöadással -A faluknak maguk kell hogy megrendezzék meghivjanak szinházi elöadást ha akarnak


Willit
2021. JÚLIUS 30. [ 16:04 ]

Ha senki nem meri kimondani valamire hogy Xar, akkor a panaszok végett felűről kell beleszólni, és ha ez megtörténik mindjárt jön a "demokrácia sárbatiprása, stb" szöveg, mer hogy őket nem kérdezték, hááát valami szőrnyűűűűű, de hogy előzöleg miért nem mondtak véleményt????? vagy nekik tetszik a darab????, mer akkor már minden érthető.....


László
2021. JÚLIUS 30. [ 14:26 ]

Ha valaki elmulasztotta, hogy korhatarossa tegye darabot,és kiskorúak zaklatása történt, kérem olvassa el az idevonatkozo jogszabályt. A csantaveri darabon számos gyermek, és idősebb kiskorú látható. Remélem a Szabadkai alapfokú ügyészség már vizsgálódik. A színház igazgatojanal.


Vajdaság Tóthfaluba költözik! - illusztráció
2021. SZEPTEMBER 17.
[ 17:16 ]
4. Vállalkozz okosan! diákverseny - illusztráció
2021. SZEPTEMBER 16.
[ 9:53 ]
A Rákóczi Szövetség az október 23-i nemzeti ünnephez kapcsolódóan diákutaztatási pályázatot hirdet magyarországi és külhoni középiskolai osztályközösségeknek. A pályázat célja és feltétele, hogy az utazás során egy rendhagyó történelemóra keretében fel kell keresni egy olyan emlékhelyet, amely szorosan...
2021. SZEPTEMBER 15.
[ 8:27 ]
Idén indult útjára nyolcadik éve az Ajvár-bajvívó rendezvénykaraván. Az ajvárfőző verseny ebben az évben is Szerbia-szerte 15 különböző városban gyűjti össze a paprikapép szerelmeseit, a versenyzés és a főzőversenyek kedvelőit. Köztük Magyarkanizsa község területén, Velebiten is felállítják a főzőhelyeket –...
2021. SZEPTEMBER 15.
[ 8:26 ]
A Hagyományok Háza Vajdasági Hálózata 2021. október 14–15-én megszervezi a népi iparművészeti alkotások zsűrizését a zentai Városi Múzeum képtárában. A kézműves alkotások minősítése azoknak a kortárs alkotó embereknek lehet fontos, akik olyan termékeket készítenek, amelyek a népi hagyományból kiindulva a mai...
2021. SZEPTEMBER 14.
[ 12:43 ]
Beolvasás folyamatban