Közlemények
Szabadtéri országos ajvárfőző verseny - újra Velebiten!

Idén indult útjára nyolcadik éve az Ajvár-bajvívó rendezvénykaraván. Az ajvárfőző verseny ebben az évben is Szerbia-szerte 15 különböző városban gyűjti össze a paprikapép szerelmeseit, a versenyzés és a főzőversenyek kedvelőit. Köztük Magyarkanizsa község területén, Velebiten is felállítják a főzőhelyeket – mégpedig szeptember 19-én, vasárnap. A rendezvény célja, hogy kiderüljön: ki főzi a legízletesebb ajvárt, kié lesz az ajvár-király megtisztelő cím!

Az ajvár helyszíni készítéséhez szükséges (fedett, mobil tűzhellyel ellátott) főzőhelyet, tűzifát, ajvárnak való paprikát, befőttes üvegeket, asztalt és széket, cukrot, sót, olajat a szervező biztosít. A versenyző csapatok edényt, fakanalat, merőkanalat, késeket és paprikadarálót kell, hogy magukkal hozzanak.

Valamint jókedvet, egészséges versenyszellemet és egy sikert-hozó receptet! Hiszen az Ajvár-bajvívón valóban igaz a mondás: a részvétel számít. A versenyzők ugyanis a teljes elkészült ajvár-mennyiséget megtarthatják.

Az ajvárminták közül háromtagú zsűri (egy élelmiszeripari technológus, egy szakács és egy közéleti személyiség) választja ki a három legfinomabbat. A második és harmadik helyezettek a rendezvény támogatóinak értékes ajándékát kapják, míg a legízletesebb ajvárt készítő csapat az ajándék mellett a verseny döntőjébe is bekerül.

A Velebiten legjobban szereplő csapat tehát azt a lehetőséget is elnyeri, hogy részt vegyen az október 9-én Belgrádban megrendezésre kerülő országos döntőn, ahová a szervezők minden résztvevő város legjobb csapatát várják. Hiszen a rendezvénykaraván célja, hogy idén is megtalálja Szerbia Ajvárbajnokát! E hangzatos titulus mellett természetesen a döntőben is értékes ajándékok várják a legjobbakat.

De szeptember 19-e nemcsak a versenyzők számára lesz érdekes és élményekkel teli, hiszen a szervezők zenés-táncos művelődési programról is gondoskodnak, valamint a nap folyamán gyermekvetélkedők is lesznek és látványkonyhában készül majd paprikából valamilyen ízletes finomság.

Program

11.00: Ünnepélyes megnyitó

12.15: Ügyességi játékok a látogatók számára

13.15: Ügyességi játékok a versenyzők számára

14.00: Zenei program (1. rész)

15.00: Ügyességi játékok a látogatók számára

15.45: Zenei program (2. rész)

16.45: Szabadtéri konyhácska a színpadon

17.30: Eredményhirdetés

A szerb kaviárként is ismert ízletes paprikapép – és a szervezők – idén is arra buzdítják a gasztronómia és a felhőtlen szórakozás kedvelőit, hogy csatlakozzanak a rendezvénykaravánhoz és bizonyítsák be, hogy ők készítik a legízletesebb ajvárt. Hogy végre eldőljön a vita: melyik házban készül a legfinomabb ajvár!

Az idei karaván megvalósulását a Kereskedelmi, idegenforgalmi és Telekommunikációs Minisztérium, Magyarkanizsa község, Velebit Helyi közösség és további szponzorok támogatják.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Vajdaság Tóthfaluba költözik! - illusztráció
2021. SZEPTEMBER 17.
[ 17:16 ]
A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete a hagyományos Diák Menedzsment Bajnokság és a Fogyasztóvédelmi Diákverseny mellett negyedik alkalommal hirdeti meg a Vállalkozz okosan! diákversenyt az általános iskolás tanulók számára gazdasági-vállalkozói témakörben. A verseny célja, hogy a felnövekvő generáció tagjai...
2021. SZEPTEMBER 16.
[ 9:53 ]
A Petőfi Kulturális Ügynökség a magyarországi és Kárpát-medencei könnyűzenei, világzenei és jazz ipar támogatása céljából 1,3 milliárd forint keretösszegű pályázati csomagot hirdet meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából. 2021. nyarán megalakult a Petőfi Kulturális Ügynökség könnyűzenei...
2021. SZEPTEMBER 15.
[ 16:45 ]
A Rákóczi Szövetség az október 23-i nemzeti ünnephez kapcsolódóan diákutaztatási pályázatot hirdet magyarországi és külhoni középiskolai osztályközösségeknek. A pályázat célja és feltétele, hogy az utazás során egy rendhagyó történelemóra keretében fel kell keresni egy olyan emlékhelyet, amely szorosan...
2021. SZEPTEMBER 15.
[ 8:27 ]
Beolvasás folyamatban