Közlemények
Petőfi Kulturális Ügynökség: Mától lehet pályázni a zenei programokra

A Petőfi Kulturális Ügynökség a magyarországi és Kárpát-medencei könnyűzenei, világzenei és jazz ipar támogatása céljából 1,3 milliárd forint keretösszegű pályázati csomagot hirdet meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából.

2021. nyarán megalakult a Petőfi Kulturális Ügynökség könnyűzenei szakmai kollégiuma, amely a támogatások döntés-előkészítő folyamatainak szakmai javaslattétele céljából jött létre. A Petőfi Irodalmi Múzeumban tartott alakuló ülésen a kilenc tagú testület szakmai véleményt fogalmazott meg a zenei pályázati felhívásokra vonatkozóan, javaslatot tett többek között a támogatás formájára, a jogosultak körére és az értékelés szempontjaira is. A támogatás elsődleges célja a könnyűzenei, világzenei és jazz ipar fejlesztésének elindítása, a zeneipar megerősítése. Az 1,3 milliárd forintos pályázati csomagba tartozó felhívások a hazai és határon túli magyar előadók, könnyűzenei, világzenei és jazz együttesek, klubok, rendezvényhelyszínek, kiadók, zenei produkciós szervezetek, ügynökségek, zenei irodák, és technikai szakemberek támogatását célozzák.

A könnyűzenei szakmai kollégium tagjai:

 • Horváth László, a kollégium elnöke, a Fonó Budai Zeneház alapítója
 • Both Miklós - zeneszerző, előadóművész, népzenegyűjtő 
 • Cselőtei László - az NKA Hangfoglaló kollégium elnöke, a HammerWorld magazin alapítója 
 • ifj. Csoóri Sándor - zenész, a Muzsikás együttes alapító tagja 
 • Dénes Adél - a Petőfi Kulturális Ügynökség Könnyűzenei Igazgatója 
 • Gőz László - zenész, tanár, a Budapest Music Center alapítója 
 • Mező Mihály - zenész, a Magna Cum Laude zenekar frontembere 
 • Muraközy Péter - az NKA Könnyűzenei kollégium elnöke, az Akvárium és az Expresszó Klub üzemeltetője, a Veszprémi Utcazene Fesztivál főszervezője
 • Póka Egon - zeneszerző, zenész, a Kőbányai Zenei Stúdió művészeti szakképző iskola alapítója, igazgatója

A pályázati felhívások szempontjait és célkitűzéseit az újonnan megalakult kilenc fős szakmai kollégium értékelte.

A 2021. szeptember 15-től elérhető pályázatok:

 1. Könnyűzenei, világzenei és jazz produkciók létrehozásának támogatása – „Legyen öröm a zene” című pályázat célja, hogy a hazai és határon túli magyar előadók, rendezvényhelyszínek és technikai szakemberek számára lehetővé tegye a kulturális élet újraindítását célzó programban való részvételt. A felhívás keretében egy eddig be nem mutatott könnyűzenei, világzenei és jazz produkciót kell megvalósítani a pályázatban foglaltaknak megfelelő klubban/koncerthelyszínen.

A támogatás legalább 75%-át az előadók honoráriumára kell fordítani

A nyílt pályázat keretösszege 400 millió forint.

A pályázat benyújtásának határideje: 2021.09.15. – 2021.10.01.

 1. A magyar zenei menedzserek és zeneipari szervezetek tevékenységeinek támogatása című pályázat célja, azon könnyűzenei, világzenei és jazz ipari szereplők, kiadók, zenei produkciós szervezetek, ügynökségek, zenei irodák támogatása, akik alapvetően és igazoltan több előadó menedzselésével foglalkoznak, több, egymásra épülő zeneipari tevékenységet együttesen, saját tevékenységi körükön belül végeznek, kiemelt céljuk, illetve tevékenységük a tehetségkutatás, illetve -gondozás és olyan kidolgozott akciótervvel rendelkeznek, amely hosszútávú stratégiai célokat fogalmaz meg Kárpát-medencei és világpiaci kitekintéssel kapcsolatban, további célja a Kárpát-medencében alkotó és élő magyar könnyűzenei, világzenei és jazzegyüttesek támogatása kulturális tevékenységük megőrzése és fenntartása érdekében, új művek, produkciók, kreatív tartalmak létrehozására.

A nyílt pályázat keretösszege 700 millió forint.

A pályázat benyújtásának határideje: 2021.09.15. – 2021.10.01.

 1. A Kárpát-medence zenei közösségi hálózata című pályázat célja, hogy legalább 3 helyszínen (melyből legalább egy határon túli magyarlakta területen elhelyezkedő), legalább 3 magyar előadó bevonásával (melyből legalább 1 határon túli magyar előadó) turnészerű produkciók jöjjenek létre, melyek hosszabb távon elősegítik a megfelelő infrastruktúrával rendelkező hazai és határon túli könnyűzenei, világzenei és jazz koncertek lebonyolítására alkalmas helyszínek és piaci szereplők (könnyűzenei, világzenei és jazz előadók és könnyűzenei, világzenei és jazz koncerthelyszínek Kárpát-medencei szintű közösségének kiépítését.

A nyílt pályázat keretösszege 200 millió forint.

A pályázat benyújtásának határideje: 2021.09.15. – 2021.10.01.

A Petőfi Kulturális Ügynökség pályázati kiírásai mától elérhetők a kultura.hu oldalon, a pályázatok benyújtására pedig az Elektronikus Pályázatkezelési és Együttműködési Rendszerben (EPER) van lehetőség.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Vajdaság Tóthfaluba költözik! - illusztráció
2021. SZEPTEMBER 17.
[ 17:16 ]
A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete a hagyományos Diák Menedzsment Bajnokság és a Fogyasztóvédelmi Diákverseny mellett negyedik alkalommal hirdeti meg a Vállalkozz okosan! diákversenyt az általános iskolás tanulók számára gazdasági-vállalkozói témakörben. A verseny célja, hogy a felnövekvő generáció tagjai...
2021. SZEPTEMBER 16.
[ 9:53 ]
A Rákóczi Szövetség az október 23-i nemzeti ünnephez kapcsolódóan diákutaztatási pályázatot hirdet magyarországi és külhoni középiskolai osztályközösségeknek. A pályázat célja és feltétele, hogy az utazás során egy rendhagyó történelemóra keretében fel kell keresni egy olyan emlékhelyet, amely szorosan...
2021. SZEPTEMBER 15.
[ 8:27 ]
Idén indult útjára nyolcadik éve az Ajvár-bajvívó rendezvénykaraván. Az ajvárfőző verseny ebben az évben is Szerbia-szerte 15 különböző városban gyűjti össze a paprikapép szerelmeseit, a versenyzés és a főzőversenyek kedvelőit. Köztük Magyarkanizsa község területén, Velebiten is felállítják a főzőhelyeket –...
2021. SZEPTEMBER 15.
[ 8:26 ]
Beolvasás folyamatban