Közlemények
Vajdaságban is indulnak A Szakkörök!

A magyarországi Nemzeti Művelődési Intézet tavaly indította el tudásmegosztó online felületét az aszakkor.hu honlapcímen. A cél az aktív közösségi élet (újra)indítása, megőrzése, az értékek feltárása, a közösségi kreativitás kibontakoztatása, a tudás átadása és az értékőrzés volt. Ezen a felületen a hagyományos mesterségek és tevékenységek közül választhatunk ki olyat, amely érdeklődésünknek megfelel, s online videók révén tanulhatunk meg például hímezni, nemezelni vagy éppen mézeskalácsot sütni.

A szakkörélet népszerűsítését szolgáló program annyira népszerű lett, hogy a magyar kormány támogatásával immár a határon túli területekre is eljut.

A magyarkanizsai székhelyű Felnőttképzők Regionális Hálózata a Pannon Forrás Kárpát-medencei Felnőttképzési és Szolgáltató Hálózaton keresztül csatlakozott a kezdeményezéshez, és koordinálásával hamarosan megkezdik munkájukat a szakkörök.

A FERHA az igények előzetes felmérésével és a csoportok összeállításával 35 szakkör és mintegy 200 résztvevő tevékenységét szervezi majd az elkövetkező hónapokban. Ezek a szakkörök Magyarkanizsán, Oromon, Martonoson, Horgoson, Kispiacon, Hajdújáráson, Ludason és Bácsszőlősön indulnak, a gyöngyfűzés, a mézeskalácskészítés, a csipkeverés, a vesszőfonás, a hímzés és a nemezelés témakörében.

Mind a Nemzeti Művelődési Intézet, mind a FERHA fontosnak tartja a hagyományaikat ismerő, gyökereihez ragaszkodó, kulturálisan tudatos közösségeket, és bízunk abban, hogy a szakkörök révén minél többen kapcsolódnak be a közösségi életbe.

Az induló szakkörökről és a munka menetéről hamarosan újra tájékoztatjuk az érdeklődőket. Addig is böngésszék az aszakkor.hu weboldalt, ahol további szakköröket, érdekességeket, oktatóvideókat találnak!

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Egységes ellenzéki kiállásra és a közös jelöltjeink támogatására buzdítjuk a vajdasági magyarokat. A Szerbiában áprilisban megrendezésre kerülő parlamenti választásokon a Magyar Mozgalom az egységes zöld-polgári platform listáján indítja képviselőjelöltjeit, ami a vajdasági magyaroknak megbízható alternatívát...
2021. DECEMBER 18.
[ 18:41 ]
Az Európai Parlament Költségvetési- és Költségvetési Ellenőrzési Bizottságai mai együttes tanácskozásukon az Európai Bizottság képviselőjét kérdezték az ún. költségvetési kondicionalitási rendelet alkalmazhatóságáról. A rendelet nyilvánvaló célja, hogy lehetőséget teremtsen a Bizottság számára, hogy megvonja a...
2021. DECEMBER 9.
[ 20:28 ]
A Magyar Polgári Szövetség kész a végsőkig kiállni a fékevesztett hatalmi gőggel kormányzó, szavahihetetlen, drogtermesztő nagygazdát nyíltan támogató, emberpusztító vučići rezsim leváltásáért, mert ahogyan tönkreteszi Szerbiát, úgy teszi tönkre az itt élő népek életét is, miközben egyesek a párt árnyékában...
2021. DECEMBER 9.
[ 14:31 ]
Beolvasás folyamatban