Közlemények
Új időpontban tartják meg a Gion Nándor olvasási versenyt a középiskolások részére


Tekintettel arra, hogy a vajdasági középiskolák távoktatásban kezdték meg a második félévet, a verseny szervezői úgy döntöttek, hogy későbbi időpontra halasztják a megmérettetést. A döntésüket előzetes egyeztetés során támogatták a már bejelentkezett iskolák tanárai, igazgatói. Ennek megfelelően a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete a középiskolás korosztálynak meghirdetett Gion Nándor olvasási versenyt középiskolások részére 2022. február 25-én (pénteken) rendezi meg Újvidéken 10 órai kezdettel az Apáczai Fiúkollégiumban (VMPE, 21000 Újvidék, BogdanŠuput utca 16).

A verseny célja: a diákok olvasásra való ösztönzése, és a tanulók szövegértő olvasásának fejlesztése. Mivel a versenyzők a csapat eredményéért küzdenek, a versenynek közösségépítő szerepe van. Célja továbbá az olyan tanulókat is sikerélményhez juttatni, akik szeretik az irodalmat, és szívesen olvasnak, de pl. nyelvi versenyen vagy fogalmazási pályázaton, szavalóversenyeken stb. nem vesznek részt.
A verseny menete: A verseny résztvevői 3 fős csapatokat alakítanak. A csapat tagjai megbeszélik, hogy ki melyik könyvet olvassa el az adott listán szereplő könyvek közül. Egy-egy tanulónak legkevesebb két művet el kell olvasnia. A döntőben a csapat 6 irodalmi műből kapja a teszteket, ill. a feladatlapokat aszerint, hogy melyik 5 címet húzza ki a sorsoláskor, tehát gyakorlatilag öt felmérőt tölt ki, mivel a választási lehetőséget meghagyva 1 könyv lemarad a végső listáról. 2 könyvről tesztet kapnak és 3 olvasmányból feladatlapot. A csapatok egyforma kérdéseket tartalmazó feladatlapon dolgoznak, és a versenyzők egy-egy csapaton belül közösen oldják meg a feladatokat, és lehetőségük lesz a csapatmunkára.

A könyvek beszerzése kapcsán az alább feltüntetett e-mailen érdeklődjenek. Minden könyvhöz hozzá tudnak jutni Vajdaságban a versenyzők!

Díjazás: A legjobbak könyvjutalomban részesülnek, illetve minden versenyző jogot nyer az Irodalmi és Művészeti Élménytáborunkban való részvételre, melyet a nyári szünidőben, 2022. július második felében szervezünk meg Újvidéken.

Az olvasandó művek listája

Elsősök és másodikosok csoportja

 1. Gion Nándor: Sortűz egy fekete bivalyért
 2. N.H. Kleinbaum: Holt Költők Társasága
 3. Gabriel Garcia Marquez: Egy előre bejelentett gyilkosság krónikája
 4. Nagy Abonyi Árpád: Hermész tenyerén (útirajzok)
 5. Szabó Magda: Mondják meg Zsófikának
 6. Mándy Iván: A pálya szélén

Harmadikosok és negyedikesek

 1. Vladimir Kecmanović: Az ágyú forró volt
 2. Dallos Sándor: A nap szerelmese
 3. Totth Benedek: Holtverseny
 4. Mathias Énard: Mesélj nekik csatákról, királyokról és elefántokról
 5. Vida Ognjenović: Hűtlenek
 6. Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni naplója 1935-1946 – az 1935/1936-os évek

Jelentkezési határidő: 2022. február 18. (péntek)

A verseny időpontja 2022. február 25. – Újvidék, Apáczai Diákotthon

Jelentkezni lehet a következő címen: VMPE, 21000 Újvidék, Bogdan Šuput utca 16.

e-mail: nsvmpe@gmail.com(office) és a k.smitedit@gmail.com (Kovács Smit Edit, koordinátor)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Nyílt nap a Magyar Tanszéken - illusztráció
2022. MÁJUS 12.
[ 15:01 ]
Villámolvasás a gyakorlatban! - illusztráció
2022. MÁJUS 10.
[ 13:22 ]
Adathalász csalók hozták létre azt a weboldalt, ami súlyosan megkárosíthatja a gyanútlan és óvatlan számlatulajdonosokat. Az egyik vezető bankszolgáltató ezért közleményt adott ki az ügyben. Március végével egyesült a Budapest Bank és az MKB Bank. A fúziót használják ürügyként azok a csalók, akik üzenetben kérik...
2022. ÁPRILIS 27.
[ 10:39 ]
Szeretettel várják a családokat, barátokat 2022. április 30-án, szombaton Horgos központjába, ahol kirakodóvásár, főzőverseny, tűzoltó bemutató, gyermekprogramok sokasága várja a szórakozni vágyókat. Egytálétel megvásárlásával mindenki támogathatja a helyi játszótér korszerűsítését. A napot zenés mulatsággal...
2022. ÁPRILIS 21.
[ 15:52 ]
A londoni könyvvásáron folytatódott a kortárs magyar irodalom népszerűsítése. Az április 5. és 7. között lezajlott szakmai rendezvényen a Petőfi Kulturális Ügynökség standdal, könyvbemutatókkal és irodalmi beszélgetésekkel képviselte Magyarországot. Ismét megrendezték a pandémia miatt két év kényszerpihenőre...
2022. ÁPRILIS 13.
[ 11:30 ]
Beolvasás folyamatban