Közlemények
Ifjúsági tábor Zentán
Betűméret:             

Kiváló hangulatban zajlott Zentán az a magyarországi és vajdasági középiskolás fiatalok számára meghirdetett tábor, amelyet a zentai Történelmi Levéltár és az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark által közösen megvalósított Élő archívumok - Emlékezzünk a múltra a közös jövőért elnevezésű IPA-projekt keretében hívtak életre. A tábor résztvevői a rendezvény ideje alatt Vajdaság számos nevezetességével, valamint térségünk kulturális örökségének meghatározó elemeivel is megismerkedtek.

A zentai Történelmi Levéltár és az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark közös projektjének, amely tavaly augusztus óta zajlik, fő célja feltárni és összegyűjteni a kulturális örökség azon elemeit, melyek az országhatár mindkét oldalán azonos gyökerekkel rendelkeznek és összekötnek bennünket. A projekt folytatása a 2018 és 2020 között megvalósított „Élő archívumok – A közös kulturális örökség ereklyéi” elnevezésű projektnek.

A projekt fő feladata, hogy bemutassa a 19. és a 20. század fordulóján élő ember természetközeli életmódját, különös tekintettel az ártéri gazdálkodásra, a hagyományos halászatra, a fakitermelésre és a hajóépítésre. Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban kialakításra, illetve felújításra kerül több szabadtéri tárlat, míg a zentai Történelmi Levéltár részéről folytatódik a korábban megkezdett levéltári kutatás. A kutatás eredményeit a társadalomtudományok képviselői (levéltárosok, néprajzkutatók és történészek) dolgozzák fel, és mutatják be különböző eseményeken, nyilvános megjelenéseken, promóciós anyagokon, publikációkon és ifjúsági táborokon keresztül – magyarázta Fodor István, a zentai Történelmi Levéltár igazgatója, aki elmondta, a június 27. és július 2. között lezajló tábor keretében a középiskolás diákok a koruknak megfelelő formában ismerkedhettek meg a projekttel, a projektben részt vevő intézményekkel, valamint kulturális örökségünk kiemelt fontosságú elemeivel.

A rendezvény ideje alatt a résztvevők megismerkedhettek a levéltár munkájával, ellátogattak Kölpényre, az ország egyetlen mezőgazdasági múzeumába, valamint egy teljes napot töltöttek Ópusztaszeren. Emellett jártak a ludasi Róka-tanyán, részt vettek egy hangulatos tiszai sétahajózáson, megtekintették a felújított szabadkai zsinagógát és a palicsi állatkertet.

A táborban összesen tizenhat magyarországi és vajdasági középiskolás fiatal vett részt.

A projekt címe: Élő archívumok – Emlékezzünk a múltra a közös jövőért

Rövidítés: LIVES 2

Projektazonosító: HUSRB/1903/33/0003

Elkülönített forrásösszeg: 202.163,00 euró

Európai uniós hozzájárulás (IPA): 171.838,55 euró

A projekt kezdete: 2021. augusztus 1.

A projekt zárása: 2022. november 30.

Vezető kedvezményezett: Történelmi Levéltár, Zenta

Kedvezményezett: Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Közhasznú Nonprofit Kft.

###

Az Interreg-IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Programról

Az Interreg–IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program az Európai Unió 2014-2020 időszakra vonatkozó pénzügyi keretrendszerének előcsatlakozási eszköze (IPA) keretében valósul meg. A résztvevő országok – Magyarország és Szerbia – „közös irányítási rendszerben” végrehajtva a Program különböző szervezetek közötti együttműködési projekteket támogat a magyarországi Csongrád és Bács-Kiskun megyékből és a következő szerbiai területekből álló programtérségben: Nyugat-Bácska, Észak-Bácska, Dél-Bácska, Észak-Bánát, Közép-Bánát, Dél-Bánát és Szerémség.

A Program egy stabil és együttműködő régió kialakítását és a határtérség általános életminőségének javítását támogatja. Lehetővé teszi a két ország szervezetei közötti gazdasági együttműködést, támogatja a közös identitást és a határtérség kulturális és történelmi örökségét, továbbá hozzájárul környezeti fenntarthatóságához és biztonságához.

További információkért látogasson el a www.interreg-ipa-husrb.com weboldalra.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Hagyományosan szünidei rajzversenyt hirdet a Szent István-nap és Újkenyér-ünnep szervezőbizottsága. Az idei témánk: Mi leszek, ha nagy leszek? Arra kérjük a nagyóvodás és általános iskolás korú gyermekeket, hogy rajzolják le, fessék meg nekünk, hogyan képzelik el magukat felnőttként, milyen foglalkozást,...
2022. JÚLIUS 13.
[ 10:41 ]
A szabadkai migránshelyzet kapcsán eddig két nyilatkozat született a kisebbségi kormánypárt részéről. Először Szabadka alpolgármestere Kern Imre rukkolt ki azzal, hogy mindez „a helyi önkormányzat hatáskörén kívül eső probléma” (Pannon RTV), majd Pásztor István a kisebbségi kormánypárt elnöke osztotta meg velünk...
2022. JÚLIUS 11.
[ 19:46 ]
Közleményt jutatott el szerkesztőségünkhöz a VMDK szabadkai szervezete a migránsokat szállító taxisok engedélyének felülvizsgálását szorgalmazva. Az alábbiakban olvasható a közlemény teljes szövege: "Az elejében még csak kisebb számban voltak hajlandók taxisok a migráns fuvarozásra, de kb. 2-3 évvel ezelőtt a...
2022. JÚLIUS 8.
[ 13:54 ]
Beolvasás folyamatban