Közlemények
Gion Nándor olvasási verseny 2022/2023 – középiskolások számára
Betűméret:             

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete a középiskolás korosztálynak meghirdeti a Gion Nándor olvasási versenyt középiskolások számára.
A verseny célja: a diákok olvasásra való ösztönzése, és a tanulók szövegértő olvasásának fejlesztése. Mivel a versenyzők a csapat eredményéért küzdenek, a versenynek közösségépítő szerepe van. Célja továbbá az olyan tanulókat is sikerélményhez juttatni, akik szeretik az irodalmat, és szívesen olvasnak, de pl. nyelvi versenyen vagy fogalmazási pályázaton, szavalóversenyeken stb. nem vesznek részt.
A verseny menete: A verseny résztvevői 3 fős csapatokat alakítanak. A csapat tagjai megbeszélik, hogy ki melyik könyvet olvassa el az adott listán szereplő könyvek közül. Egy-egy tanulónak legkevesebb két művet el kell olvasnia, de minél többet olvas el, annál eredményesebb lehet a csapat. A döntőben a csapat az 5 irodalmi műből kapja a teszteket, ill. a feladatlapokat aszerint, hogy melyik címet melyik versenylap-típusra húzza ki a sorsoláskor. 2 könyvről tesztet kapnak és 3 olvasmányból feladatlapot. A csapatok egyforma kérdéseket tartalmazó feladatlapon dolgoznak, és a versenyzők egy-egy csapaton belül közösen oldják meg a feladatokat, és lehetőségük lesz a csapatmunkára.

A verseny lebonyolításához szükséges a magyartanárok (könyvtárosok) közreműködése. A könyvek beszerzése kapcsán a lentebb feltüntetett e-mailen érdeklődjenek. Minden könyvhöz hozzá tudnak jutni Vajdaságban a versenyzők!

Minden középiskola legfeljebb két csapatot indíthat. Amennyiben nagyobb az érdeklődés, kérjük, a szervezőkkel vegyék fel a kapcsolatot!

A verseny 2023. március 10-én lesz Újvidéken az Apáczai Diákotthonban (VMPE, 21000 Újvidék, Bogdan Šuput utca 16).

A legjobbak értékes könyvjutalomban részesülnek és jogot nyernek az Irodalmi és Művészeti Élménytáborunkban való részvételre, melyet a nyári szünidőben, 2023. júliusában szervezünk Újvidéken.
Az olvasandó művek listája

Elsősök és másodikosok csoportja

  1. Rejtő Jenő: A 14 karátos autó
  2. Hiro Arikawa: Az utazó macska krónikája
  3. Gion Nándor: A virágos katona
  4. Gerog B. Marwell: Világok útvesztője
  5. Nagy Abonyi Árpád: Hermész tenyerén

Harmadikosok és negyedikesek

  1. Vladimir Kecmanović: Az ágyú forró volt
  2. Tóth Krisztina: Akvárium
  3. Mathias Énard: Mesélj nekik csatákról, királyokról és elefántokról
  4. Murakami Haruki: Kafka a tengerparton
  5. Borbély Szilárd: Nincstelenek

Jelentkezési határidő: 2023. március 3. péntek

A verseny időpontja 2023. március 10. péntek – Újvidék – Apáczai Diákotthon Fiúkollégium

Jelentkezni lehet a következő címen:
VMPE, 21000 Újvidék, Bogdan Šuput utca 16.

e-mail: olvasasigionnandor@gmail.com

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

27. Kőketánc -énekes népi játék- és néptáncvetélkedő- A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének népzenei szakosztálya huszonhetedik alkalommal hirdeti meg az általános iskolások énekes népi játék- és néptáncvetélkedőjét. A jelentkezők a következő kategóriákban és korcsoportokban...
2024. MÁRCIUS 7.
[ 11:05 ]
Értesítjük, hogy a Határtalanul Középiskolai Vetélkedő új alapszakaszára március 31.-ig jelentkezhetnek a középiskolai osztályok, hogy a nagyszabású néprajzi, történelmi, kulturális, földrajzi vetélkedő végén megnyerjék osztályuknak az egymillió forintos fődíjat, vagy a több ezer egyéb nyeremény egyikét. A...
2024. MÁRCIUS 5.
[ 17:09 ]
A diaszpórában található magyar szervezetek, magyar nyelvű oktatást és cserkésztevékenységet végző szervezetek működésének, fejlesztéseinek, eszközbeszerzéseinek, valamint programjainak és rendezvényeinek támogatása című pályázati kiírás Jelen pályázati kiírás célja a Magyarország határain kívül, a világon...
2024. MÁRCIUS 5.
[ 17:04 ]
Beolvasás folyamatban