Közlemények
Várják a jelentkezéseket a LX. Gyöngyösbokrétára és a XLVII. Durindóra
Betűméret:             

Ada Község Önkormányzata és a Vadvirág Hagyományápoló Kör– a Szentháromság Római Katolikus Plébánia, Ada Község civil szervezetei és művelődési, oktatási intézményei, továbbá a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet támogatói és szakmai partnersége mellett – június 8-án és 9-én rendezi meg a LX. Gyöngyösbokrétát és a XLVII. Durindót, amelyre nagy szeretettel várnak mindenkit.

"Az idei fesztivált az Együttműködő nemzet éve jegyében szervezik meg – ünnepelve hagyományainkat, a megtartó erőt, a gondviselést és az együvé tartozásunkat, hálával teli szívvel emlékezve azokra az elődökre, akik 45 évvel ezelőtt megszervezték Adán a XVI. Gyöngyösbokrétát, valamint Bodor Anikóra, akinek útmutatásai örökérvényűek.

Dr. Kiss Lajosra és az általa 50 éve közreadott Horgosi népdalok című daloskönyvére is méltó módon emlékezik majd meg a vajdasági magyarság, hiszen idén a Vajdasági Magyar Művelődés Intézet gondozásában az kibővítve jelenik meg újra.

Nagy tisztelettel emlékezünk meg 2024-ben Bartuc Szilveszterre és Vlasity Károlyné Zélity Klárára, akik mindketten Ada község szülöttjei, és akik – tanítói, alkotói és gyűjtő munkásságukkal – megkerülhetetlen egyéniségei voltak a vajdasági népzenei és néptáncmozgalomnak. Jelentős évfordulónk idén az első moholi római katolikus templom építésének 200 éves évfordulója is.

Felemelő tudni azt és emlékeztetni magunkat arra, hogy az idei a sorrendben hatvanadik Gyöngyösbokréta. Az elsőt 1936-ban szervezeték meg Gomboson. Erről a Reggeli Újság című lap így ír: „Most csillogtatta meg először népünk ősi kincseit, azzal a tudattal, hogy abból kedvünk szerint meríthessünk” majd így folytatja „…ez a Gyöngyösbokréta volt magyarságunk benső összeborulásának élő bizonysága” - írják közleményükben a szervezők.

A házigazdák a napokban e-mailben értesítik ki a művelődési egyesületeket és népművészeti együtteseket.

A jelentkezés – amelynek határideje 2024. április 30. – az idei évben is online formában történik.

A LX. Gyöngyösbokréta Fesztiválra jelentkezni itt lehet:

https://forms.gle/DZm5HBE7HgtMLsBx9

A XLVII. Durindó Fesztiválra itt van lehetőség online regisztrálni: https://forms.gle/yoq4TJbkJ9A86tRXA

Bővebb információ a Fesztivál két háttérintézményének referensétől:

  • a 062-566-234-es számon Juhász Gyulától, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet munkatársától,
  • Brezovszki Rolandtól, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség munkatársától a 069-5541-215-es elérhetőségen kérhető,
  • vagy keressék az Adai Szervezőbizottság vezetőjét, Varga Líviát a bokretadurindoada@gmail.com vagy a 062-8-695-882-es elérhetőségek valamelyikén.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Túl a százon - illusztráció
2024. ÁPRILIS 11.
[ 15:11 ]
Temerinben, a kopjafánál tart megemlékezést a Vajdasági Magyar Demokrata Párt március 15-e tiszteletére. “…Szép vagy te, szebb minden országbeli testvéreidnél, mert nem fürödtél vérben, mint azok, téged tiszta örömkönnyek mostak…” Petőfi Sándor aznap esti naplóbejegyzésében ezekkel a szavakkal köszöntötte...
2024. MÁRCIUS 12.
[ 7:29 ]
„Légy a Tankcsapda előzenekara!” címmel hirdet pályázatot zenekarok számára a Budapest Open Road Days 2024 fesztivál. A nyertes az idén 35. jubileumát ünneplő Tankcsapda előzenekaraként lép fel június 29-én a Műegyetem rakparton megrendezésre kerülő Budapest Open Road Days fesztivál nagyszínpadán. A szervezők határon...
2024. MÁRCIUS 11.
[ 23:02 ]
A Vajdasági Magyar Drámapedagógiai Társaság a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség együttműködésével idén is megszervezi a Gyermekszínjátszó Műhelytalálkozót Bácsfeketehegyen. 2024. április 26–27-én, pénteken és szombaton várják a csoportokat. A rendezvényen a...
2024. MÁRCIUS 8.
[ 10:41 ]
Beolvasás folyamatban