Világ
Ezer év után: az isztambuli pátriárka jelen lesz az új pápa beiktatásán

I. Bartolomaiosz isztambuli ökumenikus pátriárka jelen lesz a nemrégiben megválasztott Ferenc pápa beiktatásán, március 19-én a vatikáni Szent Péter-bazilikában.
Az 1054-ben történt egyházszakadás óta ez az első eset, hogy az ökumenikus pátriárka részt vesz effajta eseményen, adta hírül a Vallási Információs Ügynökség (VIA).

A pátriárka kíséretének tagja lesz Joannis Zizioulas pergamoni metropolita, az egyik legjelentősebb ortodox teológus, aki az ortodox felet képviseli két egyház közti teológiai párbeszéd során.
A moszkvai patriarchátus nevében Rómába megy a „második ember”, azaz Hilarion Alfejev metropolita, a patriarchátus külügyi osztályának vezetője.

A Vatikán közleménye szerint, 180 állam képviselői vesznek majd részt a beiktatáson.
Az Amerikai Egyesült Államok nevében Joe Biden alelnök vesz részt az eseményen, de Cristina Kirchner, Argentína elnöke is bejelentette érekését.
A beiktatáson jelen lesznek többek között Brazília és Mexikó elnökei, Európából pedig Angela Merkel német kancellár, és Francois Hollande francia elnök is megjelenik az eseményen. A királyi családok közül a britet Károly herceg, a trónörökös, a spanyolt Zsófia királyné és a trónörökös Fülöp, a belgát pedig II. Albert király és Paula királyné képviselik.

A pápa beiktatása csupán formális, ceremoniális esemény, nincs semmilyen egyházi jogi jelentősége.

A hivataláról február 28-ával lemondott XVI. Benedek pápa nem vesz részt utódja beiktatási ceremóniáján. (Beta, Tanjug)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Újabb két-, illetve többoldalú tanácskozásokkal folytatódott péntek délidőtől Brüsszelben az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek rendkívüli találkozója, amelyen a 2021 és 2027 közötti időszakra szóló, hosszú távú EU-költségvetésről tárgyalnak. A kohézió barátai nevű, tizenhat tagországot...
2020. FEBRUÁR 21.
[ 12:46 ]
Donald Trump amerikai elnök csupán átmeneti időszakra jelöli Richard Grenellt, az Egyesült Államok németországi nagykövetét az Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) élére - közölte péntekre virradóra Trump a Twitteren. Az elnök csütörtök hajnalban erősítette meg azt a pár órával korábban nyilvánosságra...
2020. FEBRUÁR 21.
[ 8:34 ]
Emmanuel Macron francia elnök és Angela Merkel német kancellár a szíriai Idlíb régióban zajló konfliktus megszüntetésére sürgette Vlagyimir Putyin orosz elnököt - nyilatkozta a német szövetségi kormány szóvivője csütörtökön. Az Európai Tanács is nyilatkozatot adott ki: a testület elítéli az újabb hadjáratot a...
2020. FEBRUÁR 21.
[ 5:59 ]
Beolvasás folyamatban