Világ
Ezer év után: az isztambuli pátriárka jelen lesz az új pápa beiktatásán

I. Bartolomaiosz isztambuli ökumenikus pátriárka jelen lesz a nemrégiben megválasztott Ferenc pápa beiktatásán, március 19-én a vatikáni Szent Péter-bazilikában.
Az 1054-ben történt egyházszakadás óta ez az első eset, hogy az ökumenikus pátriárka részt vesz effajta eseményen, adta hírül a Vallási Információs Ügynökség (VIA).

A pátriárka kíséretének tagja lesz Joannis Zizioulas pergamoni metropolita, az egyik legjelentősebb ortodox teológus, aki az ortodox felet képviseli két egyház közti teológiai párbeszéd során.
A moszkvai patriarchátus nevében Rómába megy a „második ember”, azaz Hilarion Alfejev metropolita, a patriarchátus külügyi osztályának vezetője.

A Vatikán közleménye szerint, 180 állam képviselői vesznek majd részt a beiktatáson.
Az Amerikai Egyesült Államok nevében Joe Biden alelnök vesz részt az eseményen, de Cristina Kirchner, Argentína elnöke is bejelentette érekését.
A beiktatáson jelen lesznek többek között Brazília és Mexikó elnökei, Európából pedig Angela Merkel német kancellár, és Francois Hollande francia elnök is megjelenik az eseményen. A királyi családok közül a britet Károly herceg, a trónörökös, a spanyolt Zsófia királyné és a trónörökös Fülöp, a belgát pedig II. Albert király és Paula királyné képviselik.

A pápa beiktatása csupán formális, ceremoniális esemény, nincs semmilyen egyházi jogi jelentősége.

A hivataláról február 28-ával lemondott XVI. Benedek pápa nem vesz részt utódja beiktatási ceremóniáján. (Beta, Tanjug)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Észak-Macedónia hivatalosan a NATO tagjává vált pénteken, miután Szkopje képviselői letétbe helyezték országuk csatlakozásának ratifikációs okmányait a katonai-politikai szövetséget létrehozó Észak-atlanti Szerződés letéteményes államának, az Egyesült Államoknak a külügyminisztériumában - közölte a NATO. ...
2020. MÁRCIUS 27.
[ 20:31 ]
Sötétséget és félelmet teremtő viharhoz hasonlította az új koronavírus-fertőzést Ferenc pápa a teljesen üres Szent Péter téren mondott imáját kísérő beszédében pénteken, választásra sürgetve az emberiséget eddigi hangos, de látszatra épülő élete, valamint a csendes szolgálat és testvériség között. ...
2020. MÁRCIUS 27.
[ 20:29 ]
Boris Johnson brit miniszterelnök szervezetében is kimutatták a Covid-19 megbetegedést okozó, SARS-CoV-2 nevű új koronavírust - jelentette be pénteken a Downing Street. A londoni kormányfői hivatal szóvivője szerint az 55 éves Johnson tünetei enyhék. Nem sokkal a bejelentés után Matt Hancock egészségügyi miniszter...
2020. MÁRCIUS 27.
[ 14:55 ]
Beolvasás folyamatban