Világ
Ezer év után: az isztambuli pátriárka jelen lesz az új pápa beiktatásán

I. Bartolomaiosz isztambuli ökumenikus pátriárka jelen lesz a nemrégiben megválasztott Ferenc pápa beiktatásán, március 19-én a vatikáni Szent Péter-bazilikában.
Az 1054-ben történt egyházszakadás óta ez az első eset, hogy az ökumenikus pátriárka részt vesz effajta eseményen, adta hírül a Vallási Információs Ügynökség (VIA).

A pátriárka kíséretének tagja lesz Joannis Zizioulas pergamoni metropolita, az egyik legjelentősebb ortodox teológus, aki az ortodox felet képviseli két egyház közti teológiai párbeszéd során.
A moszkvai patriarchátus nevében Rómába megy a „második ember”, azaz Hilarion Alfejev metropolita, a patriarchátus külügyi osztályának vezetője.

A Vatikán közleménye szerint, 180 állam képviselői vesznek majd részt a beiktatáson.
Az Amerikai Egyesült Államok nevében Joe Biden alelnök vesz részt az eseményen, de Cristina Kirchner, Argentína elnöke is bejelentette érekését.
A beiktatáson jelen lesznek többek között Brazília és Mexikó elnökei, Európából pedig Angela Merkel német kancellár, és Francois Hollande francia elnök is megjelenik az eseményen. A királyi családok közül a britet Károly herceg, a trónörökös, a spanyolt Zsófia királyné és a trónörökös Fülöp, a belgát pedig II. Albert király és Paula királyné képviselik.

A pápa beiktatása csupán formális, ceremoniális esemény, nincs semmilyen egyházi jogi jelentősége.

A hivataláról február 28-ával lemondott XVI. Benedek pápa nem vesz részt utódja beiktatási ceremóniáján. (Beta, Tanjug)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szerbiának semmi köze a döntéshez, hogy Magyarországon kért menedékjogot, jelentette ki Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök. A Pink TV-nek adott interjúban elmondta, Tiranából érkezett Budapestre, Montenegrón és Szerbián keresztül. „Mint ismeretes, magyar diplomaták biztosították számomra az utat. Amikor...
2019. FEBRUÁR 18.
[ 10:47 ]
A brit kormány úgy döntött, hogy kezelni tudja a kínai Huawei Technologies berendezései jelentette biztonsági kockázatokat az ötödik generációs mobil távközlési hálózat (5G) kiépítésénél – jelentette a Financial Times című londoni üzleti napilap vasárnap. Az újság a brit Nemzeti Kiberbiztonsági Központ (NCSC)...
2019. FEBRUÁR 18.
[ 8:43 ]
Donald Trump amerikai elnök kész megvétózni a szövetségi parlament határozatát, ha ebben a törvényhozók elutasítják a pénteken bejelentett rendkívüli állapotot - hangoztatta Stephen Miller, az elnök tanácsadója vasárnap a Fox televíziónak adott interjújában. Az amerikai elnök pénteken aláírta a kormány...
2019. FEBRUÁR 17.
[ 21:52 ]
Beolvasás folyamatban