Világ
Ezer év után: az isztambuli pátriárka jelen lesz az új pápa beiktatásán

I. Bartolomaiosz isztambuli ökumenikus pátriárka jelen lesz a nemrégiben megválasztott Ferenc pápa beiktatásán, március 19-én a vatikáni Szent Péter-bazilikában.
Az 1054-ben történt egyházszakadás óta ez az első eset, hogy az ökumenikus pátriárka részt vesz effajta eseményen, adta hírül a Vallási Információs Ügynökség (VIA).

A pátriárka kíséretének tagja lesz Joannis Zizioulas pergamoni metropolita, az egyik legjelentősebb ortodox teológus, aki az ortodox felet képviseli két egyház közti teológiai párbeszéd során.
A moszkvai patriarchátus nevében Rómába megy a „második ember”, azaz Hilarion Alfejev metropolita, a patriarchátus külügyi osztályának vezetője.

A Vatikán közleménye szerint, 180 állam képviselői vesznek majd részt a beiktatáson.
Az Amerikai Egyesült Államok nevében Joe Biden alelnök vesz részt az eseményen, de Cristina Kirchner, Argentína elnöke is bejelentette érekését.
A beiktatáson jelen lesznek többek között Brazília és Mexikó elnökei, Európából pedig Angela Merkel német kancellár, és Francois Hollande francia elnök is megjelenik az eseményen. A királyi családok közül a britet Károly herceg, a trónörökös, a spanyolt Zsófia királyné és a trónörökös Fülöp, a belgát pedig II. Albert király és Paula királyné képviselik.

A pápa beiktatása csupán formális, ceremoniális esemény, nincs semmilyen egyházi jogi jelentősége.

A hivataláról február 28-ával lemondott XVI. Benedek pápa nem vesz részt utódja beiktatási ceremóniáján. (Beta, Tanjug)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Közel négyszázan sebesültek meg szombat este Libanonban a tüntetők és a rendőrök összecsapásaiban – közölték a mentők. Szombat este még sokkal kevesebb sebesültről számoltak be a mentőszolgálatok. Mintegy 380 embert láttak el a helyszínen vagy vittek kórházba a bejrúti parlament és a Mártírok tere környékéről...
2020. JANUÁR 19.
[ 11:07 ]
Nyolc ember halt meg vasárnap hajnalban egy nyugat-csehországi betegotthonban keletkezett tűz miatt, heten megsérültek, közülük hárman súlyosan - közölte Jitka Gavdunová, Vejprty kisváros polgármestere újságírókkal. Az első híradások szerint a tragédia egy idősotthonban történt. Ezt később helyesbítették, az...
2020. JANUÁR 19.
[ 10:54 ]
Albin Kurtit, az ultranacionalista Önrendelkezés (Vetevendosje) elnökét bízta meg kormányalakítással Hashim Thaci koszovói elnök több mint három hónappal az előrehozott választások után. Az államfő annak ellenére kérte fel kormányalakításra a Vetevendosje vezetőjét, hogy az nem tudta biztosítani magának a...
2020. JANUÁR 19.
[ 10:45 ]
Beolvasás folyamatban